Princ Hari i nova fudbalska zora Gordog Albiona

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.06.18. | 23:30

Sa dva gola u pobedi nad Tunisom na Mundijalu, Hari Kejn je definitivno potvrdio da je on taj dugo traženi superheroj engleske reprezentacije

Engleska ima dva princa Harija. Na plećima jednog bi u nekoj dalekoj budućnosti mogla da leži budućnost krune i Bakingemske palate, a drugi na leđima nosi kompletnu reprezentaciju Engleske. Godinama unazad engleski mediji i javnost prost vape za jednim autentičnim, domaćim fudbalskim herojem i definitivno su ga dobili u Hariju Kejnu.

Ako je i bilo onih koji su možda sumnjali u njegovu sposobnost da igra na velikoj sceni, večeras je i na najvećoj pozornici svetskog fudbala,  Mundijalu, pokazao da ima karakter i pravi pobednički mentalitet. Uz, naravno, znanje, koje apsolutno niko nije mogao da mu spori. Sa dva gola protiv Tunisa sam je doneo Engleskoj prva tri boda na šampionatu u Rusiji i širom joj otvorio vrata plasmana u nokaut fazu. A podsetimo, Englezi tamo nisu uspeli da prođu pre četiri godine na Mundijalu u Brazilu.

Izabrane vesti

Istina da Tunis nije tim iz kategorije vrhunskih, ali mnogo puta u prošlosti su Englezi uspevali da se okliznu čak i protiv znatno slabijih rivala. Da sve bude slađe po Kejna, doduše, ne i po zdravlje i živce navijača reprezentacije Engleske, drugi gol u duelu sa Tunisom pao je u sudijskoj nadoknadi vremena kada se dobar deo navijača na stadionu u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu) već pomirio sa remijem i još jednim neuspehom.

I oba gola Kejn je dao glavom, onako kako su to u vreme starog fudbalskog poretka, radili engleski napadači. Bez driblanja levo-desno, već poput buldožera koji samo ide pravo i ruši sve pred sobom. Nisu Kejnu smetali ni džinovski komarci koji su se obrušili na Volgograd arenu u noći u kojoj je Tunis bio nadomak senzacija i osvajanja boda iako je tek nekoliko puta prešao na protivničku polovinu, a Englezi mu sopstvenom glupošću poklonili penal za izjednačenje.
“Bilo je mnogo više insekata nego što smo očekivali. Naprskali su nas i pre utakmice i na poluvremenu. Neki komarci su mi čak uleteli u oči i usta“, rekao je Kejn.

Zanimljivo, i pomalo ironično, Kejn je u svom prvom nastupu na Mundijalu uspeo da pretekne Vejna Runija po broju datih golova na ovom takmičenju. Nekadašnji napadač Mančester Junajteda tri puta je nastupao na Svetskim prvenstvima, odigrao je 11 utakmica i samo jednom je zatresao mrežu. A daleko od toga da neko može da spori Runijeve kvalitete.

Ali, Hari Kejn predstavlja novi talas engleskog fudbala, sunce nove zore koja se budi na horizontu Gordog Albiona čiji navijači, uprkos svim razočaranjima godinama unazad na velikim takmičenjima, ne gube nadu da bi jednog dana mogla da se pojavi generacija koja će stati uz rame ostrvskim fudbalskim bogovima iz 1966. godine.

Foto: Action images


tagovi

Hari KejnRusija2018EngleskaTunis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara