"Robi Kin"
"Robi Kin"

Prokleta je Amerika: Fudbaleri MLS lige u štrajku?!

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.03.15. | 15:36

Iako je liga potpisala ugovor sa raznim televizijskim kućama vredan 80.000.0000 evra, nezadovoljstvo vlada zbog malih plata i loše regulative kada su u pitanju slobodni igrači i transferi, odnosno trejdovi

Robi KinNarednog vikenda bi trebalo da se zakotrlja lopta na terenima MLS lige, međutim, početak nove sezone mogao bi da bude odložen zbog štrajka fudbalera. Iako je liga potpisala ugovor sa televizijskim kućama vredan 80.000.000 evra, nezadovoljstvo vlada zbog malih plata i loše regulative kada su u pitanju slobodni igrači i transferi, odnosno trejdovi.

Sindikat fudbalera i Liga su već zašli u pregovore koje potpomažu i federalni organi, kako bi sve bilo što pre završeno. Štrajk bi, ipak, mogao da stupi na snagu već u četvrtak, kako klubovi koji igraju u gostima ne bi morali da troše novac za putovanja. 

Izabrane vesti

Glavna nit prepirke sastoji se iz toga da je MLS jedina fudbalska liga na svetu koja potencira trejdove umesto transfera, pa klubovi ne mogu da prodaju igrače onom ko više ponudi novca, već onom ko im ponudi boljeg igrača u zamenu. Takođe, fudbaleri žele da im se povećaju plate, posebno oni sa najmanjim zaradama.

Ono što igrači takođe žele je mogućnost da pred kraj ugovora sami ili preko posrednika pregovaraju sa drugim ekipama. Od 2010. godine važi pravilo po kom neko sme da potpiše za novi klub, ali samo za istu platu koju je već imao.

U utorak je u toku bilo prvo zasedanje Lige u kom se pričalo o slobodnim igračima i mogućnostima da neko ko je deset godina u klubu i ima više od 32 godine može sam da bira sredinu. To je bilo čisto obmanjivanje javnosti, pošto takav igrač - ne postoji. Kasnije se pominjalo i da bi moglo da se dogodi da se granica spusti na 28 godina, ali konkretnih rešenja i dalje nema, pregovori i dalje traju, pa je štrajk sve bliži.

Vrlo lako može da se desi da se prvo kolo ne odigra za vikend.

(FOTO: Action images)


tagovi

štrajkmls liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara