"Mrđa, Bajković, Milijaš i Ninković"
"Mrđa, Bajković, Milijaš i Ninković"

Prošle sezone slavili titulu, a sad vade kestenje iz vatre

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.09.14. | 19:23

Sada već bivši prvotimci Crvene zvezde preuzeli potpuno nove uloge u svojim timovima

Mrđa, Bajković, Milijaš i Ninković

Prošle sezone nosioci igre srpskog šampiona, danas "čuvari fenjera" u ekipama drugorazrednog kvaliteta. Mnogi će se složiti, realno stanje srpskog fudbala...

Izabrane vesti

Prelaskom dugogodišnjeg čuvara mreže Crvene zvezde Bobana Bajkovića u redove belgijskog Lirsa može se reći da je, izuzev Darka Lazovića, zavšen odlazak svih najvažnijih karika šampionskog lanca prošlogodišnje generacije kluba s Marakane. Na našem najvećem stadionu napravljeno je podmlađivanje ekipe, dok su sada već bivši prvotimci preuzeli potpuno nove uloge u svojim timovima.

Najbolji strelac Jelen Superlige Dragan Mrđa prešao je u japansku Omiju, koja vodi žestoku bitku za opstanak u Džej ligi. Povremeni reprezentativac Orlova je kvalitet potvrdio na samom startu, u prvih 10 utakmica postigao je sedam golova i donekle vratio nadu posrnuloj ekipi iz Saitame za opstanak u elitnom rangu.

Njegov najbliži saradnik, Abiola Dauda, konačno je dočekao šansu u Viteseu, koji je očajno započeo sezonu i nakon šest odigranih kola ima samo pet bodova. Dauda je pravu priliku iskoristio pre samo nedelju dana, kada je prvi put kao starter postigao het-trik u pobedi ekipe iz Arnema protiv Ekscelzijora. Čelsijeva filijala se u ovom trenutku, potpuno neočekivano nalazi samo korak iznad poslednjeplasiranog Heraklesa, ali se očekuje da uskoro napustiti opasnu zonu, jer po kvalitetu zaslužuje daleko više.

Iskusni štoper Dejan Kelhar, koji je proletos igrao u tandemu sa Savom Pavićevićem, nakon probe u Šefild Venzdeju zaslužio je jednogodišnji ugovor u engleskom drugoligašu. Ipak, stamenog slovenačkog internacionalca zadesio je veliki peh, pošto je ubrzo nakon potpisa povredio ligamente kolena u prijateljskom meču sa Njukaslom i čeka ga duga pauza.

Njegov sunarodnik Nejc Pečnik tokom leta nije uspeo da pronađe zadovoljavajući angažman, iako je imao kontakt sa italijanskim Kaljarijem, ali je na veliko zadovoljstvo Nenada Lalatovića ostao na Marakani.

Veliki ljubimac Delija Miloš Ninković se na kraju odlučio za odlazak u Evijan, gde je imao otvorenu ponudu tamošnjeg predsednika. Ekipa iz Ansija zakovana je za dno tabele francuske Lige 1, a popularni Nine za sada je odigrao samo jedan prvenstveni meč.

Ninković, Dauda, Mrđa

Sada već bivši kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš u finišu prelaznog roka odlučio se za prelazak u redove turskog drugoligaša Manise. Jasno je da će crveno-beli teško nadomestiti odlazak jednog od najboljih igrača Superlige, dok su ambiciozni čelnici Manise dobili igrača, koji u svakom trenutku može da napravi razliku na terenu. Milijaš je u prošlom kolu pogotkom i asistencijom doneo prve bodove novom klubu i Manisu digao sa dna tabele.

Kada se najmanje očekivalo, Boban Bajković je pronašao novi klub, a za sve to najzaslužniji je bio bivši trener Crvene zvezde i novi šef struke Lirsa, Slaviša Stojanović, koji u svom doskorašnjem golmanu crveno-belih vidi rešenje za izrešetanu mrežu belgijskog prvoligaša na startu sezone. Bajković je na kraju sezone, posle čitave decenije u dresu Zvezde odlučio za odlazak u inostranstvo, ali prave ponude nikako nije bilo. Ipak, sve to promenilo je interesovanje Lirsa.

Prave ponude, koja kojom bi bili zadovoljni i igrač i Zvezda, nije bilo ni za Darka Lazovića, pa će mladi Čačanin najmanje do zime ostati u crveno-belom. Klub s Marakane je zainteresovanim timovima stavio do znanja da neće prihvatiti ponudu ispod 2.000.000 evra, pa su tako prilično glatko odbijeni Ujpešt i Standard. Krajem jula pominjalo se i interesovanje portugalskog šampiona Benfike, ali do zvanične ponude nije došlo.

Podsećanja radi, pre dve godine uprava Vladana Lukića je na stolu imala od ponudu od četiri miliona evra austrijskog Salcburga za brzonogog vezistu, ali je ona olako odbijena.

Mnogo više sreće u prodaji igrača ovog leta nije imao ni večiti rival Partizan, koji za razliku od nekih ranijih sezona nije imao pravu "zlatnu koku" u svojim redovima.

Od važnijih igrača ekipe Marka Nikolića najbliži odlasku su bili Nikola Drinčić i Vojislav Stanković. Iskusni vezista je bio praktično na pragu prelaska u Makabi iz Haife, dok je zamenik kapitena crno-belih dugo bio povezivan sa Laciom i Palermom, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Odrešene ruke u pregovorima imao je Danko Lazović, kojeg su kontaktirali AEK i Fejenord, ali se ipak odlučio da ostane u Humskoj.

Nikola Gulan je prešao u španskog drugoligaša Majorku, gde je do sada zabeležio tri nastupa, ali je ekipa sa Iberostara zakucana za dno tabele.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Abiola DaudaBoban BajkovićFK Crvena zvezdaDragan MrđaMiloš NinkovićNenad MilijašFK PartizanSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara