Lukman, Bruster i Sančo
Lukman, Bruster i Sančo

Reprezentacija im stagnira, a zlatna deca beže u Nemačku

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.06.18. | 18:15

Hoće li trofejna i talentovana generacija Gordog Albiona postati izgubljena?

Svetsko prvenstvo u Rusiji je iza ćoška, a Geret Sautgejt ga dočekuje sa manje-više istim snagama i opet bez mladih i talentovanih zvezda, koje treba da budu budućnost tamošnjeg reprezentativnog fudbala.

Prošlog leta Gordi Albion je počistio gotovo sve turnire mlađih kategorija. Osvojio je kadetska (U-17) i omladinska (U-20) prvenstva sveta, kao i Evropsko prvenstvo do 19 godina. U konkurenciji mladih selekcija (U-21) Englezi su igrali polufinale u Poljskoj, gde su izgubili na penale.

Izabrane vesti

Keni Svejn, nekadašnji selektor kadeta, koji je sada konsultant za razvoj mladih talenata u Premijer ligi, jedan je od onih koji veruju da su engleski fudbalski tinejdžeri trenutno najbolji na svetu. Međutim, engleska zlatna generacija je poseldnjih meseci u velikoj opasnosti da postane izgubljena generacija za klubove iz Premijer lige, pošto je veliki broj najbolje dece masovno pobegao u nemačku Bundesligu u potrazi za regularnim fudbalom.

MOZZART KVOTE
Engleska pobednik grupe - kvota 2,25

Džejdon Sančo, koji je bio deo kadetske zlatne generacije, probio se u prvi tim Borusije iz Dortmunda ovog proleća godinu dana otkako je stigao iz Mančester Sitija, kao i Ademola Lukman (20), koji je oduševio golovima u drugom delu sezone u dresu Lajpciga pošto je stigao iz Evertona.

Engleska deca Kejlen Hajnds, Deni Kolindž, Denzil Boadu, Džordan Braun, kao i Austrijanac po rođenju Kevin Danso, koji je živeo u Engleskoj od šeste godine, već su potpisali ugovore sa nemačkim klubovima i igraju, što u mlađim kategorijama, što u prvom timu.

Borusija iz Menhengladbaha najviše se ističe dovođenjem talentovanih Engleza, pa su tako u ovom klubu već Mandela EgboKinan Benets, kao i Ris Oksford koji je bio pozajmljen iz Vest Hema prošle sezone i odigrao je nekoliko utakmica i za prvi tim.

Ipak, pravi kapitalac za Ždrepce mogao bi da postane još jedan talentovani Englez Rijan Bruster, prvi strelac Mundijalita na kome su Englezi bili šampioni. On je trenutno ugovorom vezan za Liverpul, ali kako ne dobija priliku kod Jirgena Klopa očekuje se da uskoro pređe u Nemačku. Jer, to je kocka koja se najčešće isplati. Pošto dolaze za mala obeštećenja, očekivanja od talentovanih Engleza su manja, samim tim i pritisak na njih, što im dozvoljava da igraju rasterećeno.

Nemački klubovi su poznati po tome da daju šansu najtalentovanijoj deci (uostalom zvanični moto Bundeslige je "fudbal kakav bi trebalo da bude"), za razliku od premijerligaša kojima je rezultat važniji od svega pa ne mare mnogo za talenat. Uostalom, ove sezone 15 fudbalera od 18 godina i mlađih je dobilo šansu u Premijer ligi, dok je u Bundesligi bilo njih 25.

Sančo i Lukman važili su čak i za potencijalne kandidate za Mundijal u Rusiji, a da su ostali u Engleskoj teško da bi selektor Sautgejt ikada znao za njih dvojicu.

Zato je lako razumeti zašto Bruster, koji nije zabeležio nijedan meč u Premijer ligi, ozbiljno razmišlja o ponudi iz Menhengladbaha, posebno ako se zna koliko je žestoka konkurencija za njega u Liverpulu.
"Prelazak u Nemačku bi bio dobar za Rajana. Izgradio bi samopouzadnje, ne samo kao fudbaler već i kao mladić u drugačijoj kulturi, u takmičarski snažnoj ligi", objasnio je Svejn u nedavnom intervjuu britanskom Standardu

Za bundesligaše su ovo najslađi i najrazumniji transferi - i na terenu i van njega. Engleski klinci su talentovani i dobra finansijska investicija. Engleska moć trošenja je velika, svaki strani klub želi da proda fudbalere na Ostrvu čak i uspešnog Engleza koji će u nekom trenutku poželeti da se vrati kući.
"Motiv nemačkih timova je potencijal. Dortmund je sigurno dugo razmišljao o Sančovom potencijalu. Ukoliko on uspe da ga potvrdi, to će se odraziti i na njegovu finansijsku vrednost, pa će engleski klubovi morati basnmoslovno da plate da bi ga doveli u svoje redove jednog dana", pojasnio je Svejn.

U Dortmundu se nadaju da bi jednog dana mogli da prodaju Sanča za 100.000.000 evra što je sjajno ako se zna da su ga kupili od Mančester Sitija za 10.000.000. Slično je i sa Augzburgom koji bi radije prodao Kevina Dansa recimo malom klubu iz Premijer lige Brajtonu nego velikom klubu u Holandiji i Francuskoj.

Jednostavno, Englezi bolje plaćaju.

Bajern iz Minhena je pokazao ostalim Nemcima kako se radi, lansirajući Ovena Hargrivsa pre nego što ga je prodao Mančester Junajtedu za 20.000.000 evra, a otkad je Premijer liga potpisala novi ugovor o TV pravima stranim klubovima se još više ispalti da se kockaju sa engleskim talentima. Pride, i Englezi podstiču svoju decu da odlaze preko Lamanša.

Niko ne želi da izgubi mlade talente, ali neki klubovi na Ostrvu imaju pragamatičan pristup kada šalju igrače Nemcima, tako što ubacuju u ugovore o prodaji razne klauzule kako bi imali koristi u budućnosti. Za engleske top klubove, gde se živi kratkoročno, a više od 70% tima čine strani fudbaleri, ima smisla upustiti se u ovakav posao.

A da li će od toga imati koristi i engleski reprezentativni fudbal, koji decenijama već stagnira, pokazaće vreme. Sigurno je bolje da njihova talentovana deca igraju negde, umesto da propadaju u rezervnim timovima u ligi koja živi od klupskih rivalstava. To je jedini način da jedna zlatna generacija ne postane na kraju - izgubljena.

Foto: Action Images


tagovi

Ademola LukmanDžejdon Sančoreprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara