"Rolan Garos 2017"
"Rolan Garos 2017"

ROLAN GAROS 2017: Rafina desima, Novakov teror ili neko treći?

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.05.17. | 12:05

Kako god bilo protivnicima dva velika asa na 116. izdanju drugog grend slema sezone ne piše se dobro

Rolan Garos 2017Rafael Nadal je povratio dominaciju na šljaci, Novak Đoković osokoljen i pojačan Andreom Agasijem stiže u Pariz da odbrani tron, Endi Mari ne može da poveže dve pobede, a ujedno ima problema sa virusom i laktom, dok se Federer odmara.

U suštini, ovo su imena koja interesuju narod pred svako veliko tenisko takmičenje. A pred nama je baš veliko, jer od sutra, nedelje 28. maja kreće 116. izdanje Rolana Garosa. Kao i svake godine, jedini grend slem koji se igra na šljakastoj podlozi lepa je prilika za kladioce da malo „podgoje“ tiket koji je u poslednjim danima naglo smršao pošto je većina fudbalskih liga u Evropi spustila zavesu na sezonu.

Izabrane vesti

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVAJA TURNIR, KVOTA 5,00 

Podloga u Parizu umnogome određuje favorite i junake, što najbolje ilustruje neverovatnih devet Nadalovih titula. Dakle, za nju je neophodna velika fizička snaga, ali pre svega izdržljivost da se za svaki poen dobrano trči i proklizava. A takvih je majstora malo, tako da je lista favorita veoma kratka. Pored toga, na šljaci su česti brejkovi, to jest oduzimanje servis gemova protivnika, prevashodno zbog karateristike podloge da loptica naglo usporava pri dodiru s njom i često ima neočekivane odskoke. Zato su pakleni spinovi Rafaela Nadala najubitačniji upravo na šljaci.

Prošle godine Novak je u Pariz stigao sa neverovatnih 16.150 poena na vrhu ATP liste, dok je njegov tada najbliži pratilac, Endi Mari imao samo 8.435. Ceo svet je sa nestrpljenjem gledao šta će se desiti i da li će Srbin konačno osvojiti pariski grend slem. I uspeo je, skinuvši tako veliki teret sa leđa koji ga je, čini se ipak držao "na zemlji". Jer posle toga naš as je poleteo i odleteo, tako da i dalje traži način da se "spusti". Jedna za drugom šok-terapija čini se da polako daju prave rezultate jer Novak igra sve bolje i bolje. Sada mu je u "olakšani" stručni štab stigao i Andre Agasi koji će provesti nekoliko dana sa njim u Parizu. Biće to probni period, tako da od saveta Amerikanaca i uticaja na igru i stav našeg tenisera, ne treba očekivati suviše. Ovaj Rolan Garos je samo u Đokovićevim rukama i verujemo da je tako najbolje. Za sada.

Đoković i AgasiSlabi rezultati od prošlogodišnjeg slavlja čini se da su konačno stvar prošlosti, pošto je prošle sedmice u Rimu drugi reket sveta zigrao kao kada je bio prvi. Istina, u finalu je protiv mlađanog Aleksandra Zvereva ponovo upao u sivilo, ali je to bio tek jedan dan.

"Veoma sam pozitivno raspoložen nakon turnira u Rimu, iako sam izgubio u finalu. Polufinalni meč protiv Tima, kada sam mu prepustio samo jedan gem daje mi snagu i veru da mogu do pehara u Parizu. Ipak, najveći favorit je Rafa", jasan je prošlogodišnji osvajač prestižnog Kupa musketara.

RAFAEL NADAL OSVAJA TURNIR, KVOTA 1,90 

Sem dva iskusna asa, na pehar ne pretenduje veliki broj tenisera, tačnije niti jedan i bilo bi pravo iznenađenje da to ne budu Španac ili Srbin. Ipak, obojica su i dalje "klimavi" sa formom, pa je dovoljan jedan slab dan da sve pokvari. A ako se tako nešto dogodi, tu su, pre svih Aleksandar Zverev, Dominik Tim, Sten Vavrinka, ali i Kei Nišikori.

Kvote za osvajanje RG-a za Zvereva, Vavrinku, Tima i NišikorijaZapravo, deluje kao da je ovo prvi Rolan Garos nakon ko zna koliko godina strahovlade Nadala, Federera, Đokovića i Vavrinke kada bi moglo da dođe do ozbiljijeg iznenađenja,. Teško, ali moguće.

SRBI NA ROLAN GAROSU

Troicki, Janković, Tipsarević i LajovićPoznati su prvi protivnica naših pet igrača koji će se boriti u singlu.
Novak Đoković - Marsel Granoljers (Španija, ATP 76) 3-0
Jelena Janković - Rihel Hogenkamp (Holandija, WTA 105) 0-0
Viktor Troicki - Jevgenij Donskoj (Rusija, ATP 99) 2-0
Janko Tipsarević - Žoao Souza (Portugal, ATP 57) 0-0
Dušan Lajović - Tomaž Beluči (Brazil, ATP 59) 0-0

ŠAMPIONKA NA IĆ!?

Kristina MladenovićOdređivanje favorita za ženski deo žreba ove godine je posebno teško za Rolan Garos, pošto nema ni Serene Vilijams ni Marije Šarpove. Poršlogodišnja šampionka, Garbinje Muguruza ne može da se sastavi, Simona Halep je povređena, Angelika Kerber i Karolina Pliškova ne vole da igraju na šljaci itd. Kad se tako postave stvari, trebalo bi obratiti posebnu pažnju na našu devojku sa francuskim pasošem, Kristinu Mladenović. Kiki je do skoro bila poznata samo kao vrhunska dubl igračica, da bi pre nekoliko meseci krenula da "dere" i u singlu, a u Parizu će imati8 nepodeljenu podršku publike. Verujemo i u Srbiji. Pored nje, obratite pažnju na Elinu Svitolinu, Dominiku Cibulkovu, Džoanu Kontu, Svetlanu Kuznjecovu, ali i Venus Vilijams.

ŠAMPIONI OD 2000.
2000. KERTEN (Brazil), 2001. KERTEN (Brazil), 2002. KOSTA (Španija), 2003. FERERO (Španija), 2004. GAUDIO (Argentina), 2005. NADAL (Španija), 2006. NADAL (Španija), 2007. NADAL (Španija), 2008. NADAL (Španija), 2009. FEDERER (Švajcarska), 2010. NADAL (Španija), 2011. NADAL (Španija), 2012. NADAL (Španija), 2013. NADAL (Španija), 2014. NADAL (Španija), 2015. VAVRINKA (Švajcarska), 2016. ĐOKOVIĆ (Srbija)

ŠAMPIONKE OD 2000.
2000. PIRS (Francuska), 2001. KAPRIJATI (SAD), 2002. S. VILIJAMS (SAD), 2003. ENAN (Belgija), 2004. MISKINA (Rusija), 2005. ENAN (Belgija), 2006. ENAN (Belgija), 2007. ENAN (Belgija), 2008. IVANOVIĆ (Srbija), 2009. KUZNJECOVA (Rusija), 2010. SKJAVONE (Italija), 2011. NA LI (Kina), 2012. ŠARAPOVA (Rusija), 2013. S. VILIJAMS (SAD), 2014. ŠARAPOVA (Rusija), 2015. S. VILIJAMS (SAD), 2016. MUGURUZA (Španija)

BEZ SERENE I RODŽERA
Najpopularniji teniser i teniserka preskaču ovosezonsko izdanje Rolan Garosa. Dok je Rodžer Federer sam odlučio da mu nije mesto na gred slemu koji je jedva osvojio 2009, Serena Vilijams je odustala zbog trudnoće.

(foto: Action Images, Shutterstock)


tagovi

EvropaFrancuskaJelena JankovićNovak ĐokovićRafael NadalRolan GarosSrbijaSten VavrinkaViktor Troicki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara