""
""

Runijevih 50! Izvini ser Bobi, ali Vaza je najbolji strelac Engleske svih vremena! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.09.15. | 23:42

Slovenija došla na korak od baraža posle pobede nad Estonijom...

Londonski Vembli ispisao je nove stranice fudbalske istorije Engleske. Najblistavije, one koje će se pamtiti dok je sveta i veka. Posle 45 dugih godina selekcija Tri lava dobila je novog vlasnika laskave titule najboljeg strelca nacionalne selekcije. Nakon legendarnog ser Bobija Čarltona, koji je u 106 utakmica tokom vremenskog perioda od 12 godina postigao 49 golova, Vejn Runi je zaseo na tron posle, čudnog li čuda - 107 utakmica i 12 godina u reprezentaciji!

Izabrane vesti

Engleska je na najvećem ostrvskom stadionu bila bolja od Švajcarske rezultatom 2:0, a kapiten Gordi Albiona bio je strelac drugog pogotka, koji je stigao sa bele tačke. 

Izabranicima Roja Hodžsona ovaj trijumf stigao je kao šlag na tortu savršeno odigranih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, za koje je karta overena nedavno. 

Trijumf nad Švajcarskom dobio je dodatno na značaju pošto je psihičku barijeru probio Hari Kejn, koji se poslednjih nedelja suočava sa optužbama da je „čudo jedne sezone“. U prva četiri kola Premijer lige najbolji strelac Totenhema nije se upisao u listu strelaca, ali je led istopio u 67. minutu, kada je iskoristio oštar i nizak centaršut Luka Šoua i protivničkog golmana matirao gotovo identičnim udarcem u bliži ugao. 

A onda je usledio momenat za istoriju. Stefan Lihtštajner je u samom finišu meča napravio nesmotren prekršaj u svom šesnaestercu, posle čega je arbitar Đanluka Roki pokazao na belu tačku bez previše dvoumljenja. Runi je preuzeo odgovornost, stavio loptu na kreč i matirao Jana Zomera u svom, prepoznatljivom stilu. 

Bio je to gol koji će obeležiti karijeru jednog vrhunskog igrača, velikog strelca i jednog od najboljih koje je Engleska ikada imala. Da li je Runi najbolji svih vremena? Verovatno ne, ali ovim dostignućem Vaza je dobio svojevrsno priznanje za sve što je u prethodnoj deceniji i kusur uradio za nacionalni tim i pažnju koju nije zavredneo tokom svih ovih godina.

A još čeka na veliki reprezentativni uspeh...

U borbi za baraž reprezentacija Slovenije odnela je veliku pobedu, pošto je na Ljudskom vrtu u Mariboru bila bolja od Estonije minimalnim rezultatom (1:0). Jedini pogodak na meču viđen je u 63. minutu, a strelac je bio 24-godišnji Robert Berič. Slovenija do kraja kvalifikacija ima još utakmicu sa Litvanijom kod kuće i San Marinom u gostima. 

GRUPA E – REZULTATI

Engleska – Švajcarska 2:0 (0:0)
/Kejn 67, Runi 84 penal/

Slovenija – Estonija 1:0 (0:0)
/Berič 63/

Litvanija – San Marino 2:1 (1:0)
/Černik 7, Spalvis 90+2 . Vitaioli 55/

TABELA: Engleska 24, Švajcarska 15, Slovenija 12, Estonija 10, Litvanija 9, San Marino 1

(FOTO: Action Images)


tagovi

Vejn RuniŠvajcarska 1Slovenijareprezentativni fudbalreprezentacija Švajcarskereprezentacija EngleskeKvalifikacije za EURO 2016košarkaška reprezentacija SlovenijeHari KejnEvropaEngleskaBobi Čarlton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara