""
""

Ružomberok navija za Đokovića!

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.07.13. | 09:35

Pročitajte utiske nekadašnjeg golmana Javora Milorada Nikolića u novom klubu i prvenstvu Slovačke

Put do slovačkog Ružomberoka golmana Milorada Nikolića vodio je preko Crvenke, Zemuna, u kome je proveo sedam sezona, Apatina, Sevojna, Slobode i na kraju Ivanjice. Iz Javora je, u 29-toj godini, napravio prvi inoangažman.
Sezona je upravo krenula i moje prve impresije su da se igra brži fudbal sa dosta trčanja“, kaže za mozzart.com, Nikolić. „Već prvo kolo donelo je određena iznenađenja i biće zanimljivo u ligi koja broji jedanaest timova. Igra se po trokružnom sistemu, prva dva mesta vode u kvalifikacije za Ligu Šampiona, treći i osvajač Kupa idu u Ligu Evrope. Najslabiji tim seli se u niži rang“.

Šta nam možeš ispričati o sadašnjem klubu u kome si zadužio tridesetpeticu?
Ružomberok je organizovan na zavidnom nivou. Imamo lep stadion, sa reflektorima, koji prima 6 000 posetilaca. Bili su šampioni Slovačke u 2006. godini a osvojili su i nacionalni Kup. Nakon toga takmičenje su obično završavali u zlatnoj sredini ali je sada ukomponovana ekipa za veće domete. Angažovan je trener Jožef Vukošić i cilj je da se plasiramo do treće pozicije. Vlasnik kluba u posedu ima fabriku papira i 30% akcija u Sparti iz Praga“.

Izabrane vesti

Koliko, pored tebe, ekipa ima stranaca?
„Pre svih moram pomenuti štopera Gorana Adamovića (Spartak, Subotica), zatim igrača iz Nigerije, Tavamba Kana, koji igra na mestu plej-mejkera ili špica. Naravno broj stranaca je limitiran, čini mi se na šest“.

Kako se slovačka liga kotira u okruženju?
„Sigurno je po kvalitetu i visini finansija slabija od poljske i ukrajinske lige. Čuo sam za ideju koja bi se realizovala za tri godine po kojoj bi se fuzionisale lige Češke i Slovačke. Određeni razgovori se već vode“.

Kad se kaže slovački derbi onda se misli na koja dva kluba?
„Derbi igraju Slovan iz Bratislave i Spartak Tnava jer Spartak ima najbolje organizovane navijače, prošle sezone su jedva ostali u ligi ali su sad značajno bolji. Takođe, derbi je i utakmica Slovan-Žilina“.

Da li domaći teren znači i sigurnu jedinicu, odnosno pobedu domaćeg sastava?
Naši navijači su oganizovani, ima ih oko 1 000 i odlično nas bodre, plus tu je ostala publika tako da će nam teško uzimati bodove u Ružomberoku“.

Koliki su budžeti slovačkih prvoligaša?
Najveći novac imaju Slovan i Žilina, ostali su znatno skromniji. Sigurno da po primanjima pariraju Partizanu i Zvezdi. Ovdašnji osrednji timovi imaju više sredstava nego srpski“.

Koji je sistem igre najčešće zastupljen?
Treneri forsiraju formaciju 4-2-3-1 ali se u fazi napada to transformiše u 4-3-3. Naš trener zahteva presing, pritisak na protivnika i pas igru, nema dubinskih lopti. Imamo dosta dobrih tehničara poput Tavambe, Dubeka i Zošaka. Generalno se puno trči, bori se za svaku loptu do poslednjeg zvižduka “.

Kako se mediji odnose prema klubovima, da li vas ima na televizijama?
„Evo naš kapiten, Tomaž Dubek je bio u fokusu medija jer je proglašen za najboljeg igrača minule sezone. Niz emisija i priloga je napravljeno o njemu. Takođe, naš Marko Milinković je zvezda u Slovačkoj, dosta se piše o izuzetnom Čačaninu“.

Da li Slovaci prate još neku ligu pored domaće?
Najviše vole da gledaju ligu Poljske. Takođe, gledaju najjače lige Evrope”.

Kakvo mišljenje Slovaci imaju o srpskim igračima?
Naši fudbaleri su ostavili pozitivan utisak, pre svih Matić I Milinković. Vole se i ostale srpske zvezde. Zajedno gledamo tenis i ceo klub navija za Đokovića”.

Da li se Slovaci klade?
“Pa nisam baš primetio kladionice kao kod nas, sigurno da ima kladilaca a nama igračima niko nije zabranio da se kladimo, čak ni u ugovoru ne postoji ograničenje te vrste”.

Kako si se adaptirao na život u Slovačkoj?
“Ružomberok je planinski grad sa 30 000 stanovnika. Radi se o mirnom mestu, leti je manji broj posetilaca ali zimi je znatno življe. Slovačka je povoljna za život, neke stvari su u Srbiji puno skuplje nego ovde. Kad se sedne u kafić, koji je u vlasništvu jednog od saigrača, cene su krajnje pristupačne. Bitno je da ima druženja kao u Srbiji. Kuhinja I jela su poput naših. Uskoro u Slovačku stižu supruga Jelena I sin Lazar, pa će biti znatno lepše”.

Na koliko godina je parafiran ugovor sa Ružomberokom?
Ovo je moj prvi ugovor u inostranstvu. Imam 29 godina I dogovorili smo se za dvogodišnju saradnju. Želim da ostavim dobar utisak I da izborimo što bolji plasma, izlazak u Evropu. Zatim bih želeo da odem u Poljski ili Ukrajinu gde može da se reši pitanje egzistencije”.

 Za kraj ostaje derbi  prvog kola koji se igra od 18.30.
Dočekujemo Žilinu i očekujemo da će biti umorni od meča kvalifikacija za Ligu Evrope. Nadamo se povoljnom ishodu a to je i remi, dakle igrajte na iks“, poručuje  Nikolić našim kladiocima.

Piše: Đurđe Mečanin
(djurdje.mecanin@mozzartbet.com)

 


tagovi

Evropameđunarodni fudbalMilorad NikolićRužomberokSlovačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara