""
""

Sadam Husein i duh strašnog Jugoslovena su stigli u Premijer ligu

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.02.14. | 15:05

Pre 30 i kusur godina nemilosrdni Jugosloven koji je stvorio imperiju Bajern, a zatim napravio veliki Hamburg je boreći se sa alkohlizmom promenio istoriju nemačkog fudbala. Danas je njegov najbolji učenik i podjednako brutalan trener postao prvi Nemac koji će Engleze učiti fudbalu. Teško igračima Fulama…

Taličan remi na Old Trafordu ipak nije bio inicijalna kapisla za neke bolje dana Fulama. Popularni Kolibaši su odmah posle toga doživeli novi poraz i ostali zakucani na poslednjem mestu Premijer lige. Nikada u poslednjih deset godina nisu bili bliže ispadanju u drugoligaški rang. Ali, niko nije ni slutio da će ceh platiti trener Rene Mulenstin. Holanđanin koji je u Fulam došao pre samo 75 dana i koji je od kluba dobio odrešene ruke da odradi prelazni rok po sopstvenom ukusu.

Izabrane vesti

Zato je sinoćna smena Mulenstina iznenadila englesku fudbalsku javnost, a ekspresan dolazak njegove zamene je još više šokriao Ostvro. Holanđanina je nasledio kontroverzni Nemac Feliks Magat. “Sadam Husein” kako su mu odavno nadenuli nadimak zbog nepopularnih trenerskih metoda i opsesije da igrače maltretira na treninzima do krajnjih granica fizičke izdržljivosti.

Magatov stil rada je staromodan i beskompromisan. Igrače tera da vežbaju sa teškim “medicinkama”, a često im ne dozvoljava da popiju ni kap vode na treninzima i namerno voli da prosipa vodu dok oni gledaju. Nekadašnji fudbaler Baširu Salu ga je prozvao “poslednjim diktatorom Evrope.”

Ipak, ne može se osporiti da je reč o treneru koji je imao zapažene uspehe. Sa Bajernom je za tri godine osvojio dve duple krune, a sa Volfsburgom onu istorijsku i za sada jedinu šampionsku titulu u generaciju koju su predvodili Džeko, Grafite i Misimović. Ali, imao je i neuspehe, pa je poslednja dva angažmana završio otkazima u Volfsburgu i Šalkeu.

Iza sebe ne ostavlja prijatelje i mnogi jedva čekaju da mu vide leđa. Pored brutalnih trening metoda, Magatova karakteristika je i politika koju vodi u prelaznom roku. Insistira na dovođenju velikog broja igrača približnih kvaliteta i želi da na raspolaganju ima brojan igrački kadar kako niko od fudbalera ne bi imao zagarantovano mesto u timu. Međutim, za ovo u Fulamu neće imati vremena jer je prelazni rok završen, a on je dobio ulogu vatrogasca da fenjeraša Premijer lige spase drugoligaškog ambisa.
“Vraćam se u fudbal. Ovde je sjajna sredina za rad trenera i fudbalera. Ljudi iz kluba su me zaista ubedili da je za mene dobro da dođem u Fulam. Radujem se fudbalu i poslu”, rekao je Magat.

Međutim niko nije siguran da se i igrači Fulama raduju saradnji sa fudbalskim tiraninom. Loši rezultati često stvaraju napetu atomsferu, a Magatovo dolazak će samo pojačati elektricitet na treninzima Fulama.

Interesantno je da je Magat izabrao ponudu Fulama pre klupe “svog” Hamburga koji grca u kirizi i nalazi se na ivici ispadanja u Cvajtu. Srce ga nije povuklo, izabrao je finansijski primamljiviju ponudu Fulama.

Nemac portorikanske krvi je jedna od najvećih legendi kluba iz najveće nemačke luke. Njegov gol je doneo Hamburgu titulu prvaka Evrope 1981. godine protiv Juventusa. Bio je uz Kigena, Kalca, Hrubeša i ostale među najzaslužnijima za te zlatne godine Hamburga u kojima su pored evropske krune osvojili još tri titule prvaka Nemačke i jedan Kup Pobednika Kupova.

Tada ga je trenirao jedan od najboljih trenera u istoriji Nemačke – Branko Zebec. Jugosloven koji je zauvek promenio istoriju nemačkog fudbala i koji je udario temelje velikog Bajerna. Bio je trenerski mag i taktički genije, ali i brutalan tiranin prema svojim igračima. Od Zebecovih metoda su igrači zazirali. Znao bi da da zgrabi šaku peska i naredi igračima da nižu krugove oko terena, a oni bi trčali toliko krugova koliko je bilo zrna peska u njegovoj ruci.

Franc Bekenbauer je rekao da nije bio srećan načinom rada jugoslovenskog trenera, ali da u karijeri nije video boljeg taktičara i da mu je zahvalan za napredak koji je ostvario pod njegovim vođstvom. Iz Bajerna je Zebec morao da ode upravo zbog mučenja igrača, ali i velikih problema sa alkoholizmom. Piće ga je toliko uništilo da se kasnije jednom prilikom srušio sa klupe koliko je bio pijan.

Ipak, u Hamburgu su prihvatili rizik svesni da dobijaju genija i ludaka koji može da ih napravi velikima. Sportski direktor Hamburga Ginter Necer je bacio kocku…
“Hteo sam da u Hamburg dovedem najboljeg trenera i u tome sam uspeo. Bili su nam poznati njegovi problemi sa alkoholom. Ali, bio je toliko dobar trener da nam ni to nije smetalo da ga dovedemo”, rekao je Necer.

Udarna igla Hamburga i tada najbolji igrač Evrope Kevin Kigen je izjavio kako je bio oduševljen taktičkim znanjem trenera, pa je ekipa bila spremna i da vatru gazi za trenera. A, upravo je slavni Englez nazvao Zebeca sadistom zbog iživljavanja nad svojim vojnicima. Čak i kasnije kada je bolest uzela previše maha, kada bi Zebec došao pijan na trening ili utakmicu, igrači bi stali iza njega i ne bi dozvolili da mu rukovodtsvo kluba uruči otkaz. Ipak, jedini od njih koji je upijao Zebecove metode i bio spreman da ih primeni jednog dana je bio Feliks Magat.
“Događalo se da na treningu igrač protrči pored njega, a Zebec mu podapne nogu uz obavezno upozorenje: Moraš uvek biti spreman!”

Zebecov strašni duh je tako stigao i u Premijer ligu. Magat je postao prvi nemački trener u istoriji Premijer lige. A, poznato je koliko Englezi ne vole da im Nemci dele lekcije i uče ih šta treba da rade… Klub koji je često važio za dosadan i u kojem nije bilo mnogo uzbuđenja, sada će biti pod posebnom lupom zbog kontroverznog stručnjaka.  

(FOTO: Action images, MN Press)


tagovi

Premijer ligaNemackaHamburgerFulamFeliks MagatEvropaEngleskaBranko Zebec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara