""
""

Sajam fudbalskih bisera u Svetoj zemlji

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.06.13. | 15:12

Izrael će od 5. do 18. juna biti domaćin Evropskog prvenstva za igrače do 23 godine, Krunu brane Španci sa „drim-timom“ u kojem su De Hea, Tijago, Teljo, Isko, Karvahal, Rodrigo, Italijani se uzdaju u Veratija, Insinjea, Destra, Englezi u Zahu i Šelvija, dok će Ruse predvoditi zvezda CSKA – Alan Džagojev

Na samom početku letnjeg prelaznog roka spreman je i veliki kasting. Skoro sve najbolje što fudbal na Starom kontinentu može da ponudi predstaviće se na 19. Evropskom prvenstvu za igrače do 23 godine koje će se od 5. do 18. juna održati u Izraelu. Naravno, Srbije ni tu nema…

Izabrane vesti

Uprkos pojedinim, istina samo sporadičnim pozivima na bojkot, Izraelci su dobili organizaciju prestižnog takmičenja u konkurenciji protivkandidata Belgije, Češke, Engleske i Velsa. I odlučili su da se utakmice, njih 15, igraju na četiri stadiona u četiri grada: Jerusalimu („Tedi“, kapacitet 33.500), Netaniji („Netanija“, 13.800), Petah Tikvi („Hamošava“, 11.500) i Tel Avivu („Blumfild“, 14.413). A, da bi tribine bile koliko-toliko ispunjene, odredili su prilično povoljne cene ulaznica.

Nažalost, na 19. samitu najvećih evropskih fudbalskih nada, drugi put zaredom neće biti naše reprezentacije koja je u baražu eliminisana od Engleske (0:1, 0:1). Podsetimo, nekadašnja Jugoslavija je bila prvi prvak Starog kontinenta u ovom uzrastu, dok smo čak tri puta poraženi u finalu: 1990, 2004. i 2007. godine.

Ako nam je za utehu, put Izraela neće krenuti ni jedna Francuska i Portugal, kao i neke reprezentacije koje su prethodnih godina bile stalne učesnice ovakvih turnira: Švajcarska, Danska, Češka... U kvalifikacijama su učestvovale 52 selekcije, a barem statistički, najbolji utisak ostavili su mladi Španac Rodrigo, sa 11 pogodaka najbolji strelac, kao i nekadašnji fudbaler novosadske Vojvodine, reprezentativac BiH Miroslav Stevanović koji je „upisao“ rekordnih osam asistencija.

Evropski šampionati za mlade fudbalere oduvek su privlačili veliku pažnju menadžera. Uostalom, na ovim turnirima zablistali su svojevremeno Feler, Blan, Kanavaro, Toti, Šuker, Pirlo, Kasiljas, Čeh, Figo, Makaj, Huntelar, Ozil, a pre dve godine i Huan Mata (Čelsi), Tijago Alkantara (Barselona), Adrijan (Atletiko Madrid).

Ni u Izraelu neće nedostajati asova. Naprotiv. Kao retko kada skoro sve selekcije dovode „tešku artiljeriju“, igrače koji su ne samo standardni u svojim klubovima, nego mnogi od njih već uveliko i članovi „A“ reprezentacija.

Ako je suditi po imenima, onda je apsolutni favorit za odbranu titule Španija. Kada se pogleda spisak „crvene furije“ imena mladića koja se tu nalaze već sada ulivaju poštovanje širom sveta, a to su: De Hea (Mančester Junajted), Montoja, Bartra, Tijago, Teljo i Munijesa (Barselona), Naćo i Morata (Real Madrid), Karvahal (Bajer L.), Injaki Martinez (R. Sosijedad), Kanales (Valensija), Rodrigo (Benfika), Isko (Malaga), Munijan (A. Bilbao)...

Holanđani nemaju toliko zvučnih imena, ali se uzdaju u podatak da je čak 12 njihovih igrača debitovalo za najbolji tim „lala“ koji će u Izraelu predvoditi Blind i Van Rijn (Ajaks), De Jong (Borusija M.), Ola Džon (Benfika), Vijnaldum (PSV Ajndhoven). Slično je i sa Italijanima koji su, čini se, jaki kao nekada kada su osvojili pet titula. „Azurini“ će novu krunu juriti sa igračima poput Veratija (PSŽ), Maronea (Juventus), Insinjea (Napoli), Destra (Roma), Paloskija (Kjevo), Borinija (Liverpul).

Na prvi pogled Nemci i Englezi neće biti u prvom planu, mada se „gordi albion“ uzda u Zahu (Mančester J.), Šelvija i Hendersona (Liverpul), Mekahrana (Čelsi), a „panceri“ u  Holtbija (Totenhem), Lenoa (Leverkuzen), Kolašinca (Šalke). Konačno, u ovom pregledu nikako se ne sme zaboraviti Rusija koja stiže sa čak trojicom igrača koji su igrali na EURO 2012, a predvodi je niko drugi nego 22-godišnji Alan Džagoev, po mnogima trenutno najbolji ruski fudhaler! Uz Šenikova (CSKA), Kokorina (Dinamo M.), Čeriševa (Real Madrid „B“)...

Na završnom turniru će učestvovati osam selekcija koje su podeljene u dve grupe sa po četiri tima. U prvom delu se igra po ligaškom sistemu, svako sa svakim, a po dve najbolje iz svake grupe plasiraće se u polufinale. Poludirigovani žreb kao da je imao vruće i hladne kuglice, jer kako drugačije objasniti „grupu smrti“ sa Španijom, Nemačkom, Rusijom i Holandijom, dok će domaćin Izrael ipak imati lakši posao protiv Engleske, Norveške i Italije.

Kako turnir nije kvalifikacioni za Olimpijske igre, neće biti razigravanja za treće mesto, a utakmice će se igrati u terminima od 18.00 i 20.30 po našem vremenu (sati više po lokalnom). Pravdu će deliti Bebek (Hrvatska), Bojko (Ukrajina); Gotije (Francuska), Gil (Poljska), Hategan (Rumunija) i Jug (Slovenija).

(FOTO: Action images)


tagovi

David De HeaEngleskaEURO U21EvropaHolandijaItalijaIzraelLuis HoltbiNemackaNorveškareprezentativni fudbalRusijaŠpanijaTijago Alkantara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara