Sari, fudbalsko sujeverje i koliko je teško objasniti šta je „Sarri-ball“

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.11.18. | 14:11

Zanimljivosti iz Kobama...

Mnogo detalja iz života i karijere Mauricija Sarija dosad je bilo poznato javnosti. Čelsijev revolucionar poznat je kao strastveni pušač, ali i neko ko je pre ulaska u trenerske vode radio kao bankar.

Ali, da li ste znali da je Italijan zapravo jako sujeveran i da mu gotovo nema ravnog. Tokom vremena u Napoliju, svaki dan je menjao teren na kojem ekipa igra sve dok nije seriji pobeda nije došao kraj. Pio je espreso tačno u isto vreme dok je nadgledao treninge. Ne dozvoljava da igrači jedu van grupe, a ukoliko je ekipa u pobedničkom nizu, traži od njih da sede na istim mestima. Prošle sezone je u svlačionici zabranio da se koristi reč „skudeto“ sve dok je Napoli bio u trci za titulu, a zanimljivo je da auto uvek parkira na isto mesto i kada je dolazio u Čelsi tražio je da ima svoje, obeleženo parking mesto.

Izabrane vesti

U moru detalja kojim se Mauricio Sari bavi zbog svog fudbalskog sujeverja, postoji i detalj koji je Žoržinjo otkrio u razgovoru za klupsku televiziju. Naime, Mauricio Sari nikada ne dodiruje loptu kojom se igra utakmica, jer smatra da to donosi nesreću.
“Neverovatno je lako razumeti ga. Možda izgleda drugačije, ali on je jednostavan čovek. Pred njim nema tajni, a kao i svi mi, on ima neka svoja verovanja. Recimo, sujeverje“, rekao je Žoržinjo, pa ušao u detalje:
“Na primer, nikada ne pipa loptu kojom se igra utakmica. Čak i kada gubi, a lopta ode u aut pored njega i potrebno je da je vratimo u igru što pre, on joj ne prilazi. Nema šanse da bi je dotakao“.

Zanimljivo, Mauricio Sari veruje i da mu Žoržinjo donosi sreću.
“On je jako važan čovek za mene i tako je već četiri godine. Kada s nekim klubom pregovaram, on je jedan od uslova koje tražim da bi uopšte razmislio da odem negde. Žoržinjo je igrač koji savršeno pristaje mom stilu“, otkriva Sari.

Ne treba podsećati da je Žoržinjo bio na pragu odlaska u Mančester Siti, ali da je ipak izabrao Čelsi kada je Sari došao na Stamford Bridž...

Govoreći o terminu „Sarri-ball“, govorio je Italijanov pomoćnik Đanfranko Zola. Ali, prvo o radu pod komandom nekadašnjeg trenera Napolija.
“S njim je kao u orkestru. Stalno želi da njegovi igrači budu opušteni, da im bude lepo. Zbog toga je digao ruke od rada u banci, jer je želeo da pruži nešto ovoj igri. Sve nas na treninzima vidi kao decu i želi da se dobro zabavimo kada smo na terenu i radimo. Kod svih nas želi da probudi strast prema igri, da svi uživaju u onom što radimo. Iskreno, pored njega ne znam ni kako da ne bude zabavno kada radimo“, kaže Zola.

I onda malo o filozofiji stručno nazvano „Sarri-ball“.
“Ne znam kako bih opisao to. Čini mi se da je taj termin nastao na društvenim mrežama. Neko je pisao o Sarijevom stilu fudbala i dao mu to ime. Stav kojim se vodi Sari kosi se malo s mojim viđenjem. U principu moj pristup je – samo napred, jasno i glasno. A Sarri-ball je teško objasniti. To treba videti, doživeti, drugačije je nemoguće shvatiti šta je to“.

Foto: Reuters


tagovi

Mauricio SariŽoržinjoĐanfranko Zola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara