Solarijev početak i potraga za „Zidanovim efektom“

Vreme čitanja: 6min | uto. 30.10.18. | 11:34

Da li je Argentinac pravi, može li za kratko vreme da preporodi tim i kakvi su mu taktički pogledi? Koliko je Florentino Perez rastrzan između očekivanja i realnosti i kako je već propustio dvanaestoricu kroz šake...

Era Đulena Lopetegija na klupi madridskog Reala završena je posle samo četiri meseca. Posle svih kontroverzi usled smene sa klupe Španije samo dan uoči početka Mundijala u Rusiji, odluke da izabere Real i prikloni se carstvu Florentina Pereza i tako praktično potpiše „smrtnu kaznu“ reprezentaciji, gotovo ironično zvuči da Lopetegi svoj posao završava kao apsolutni gubitnik. Ali, nije neočekivano. 

Ima, donekle, pravo Đulenov otac u tvrdnjama da je za sve kriv Perez zbog prodaje Kristijana Ronalda i neadekvatnog pojačanjava tima, ali Lopetegi je sam sebi doneo nesreću. Sada je bivši. Umesto njega ekipu će nakratko voditi član prvih, originalnih Galaktikosa - Santiago Solari. Realov verni sin preuzeće na sebe odgovornost tokom sledeće dve sedmice. Odnosno, dok Florentino Perez ne bude pronašao dugotrajno rešenje i dovede četrnaestog trenera u svojoj predsedničkoj eri. 

Izabrane vesti

Skrenućemo nakratko s puta da bismo vas uputili u to kakav je poslovođa Florentino Perez. Đulen Lopetegi bio je dvanaesti stručnjak kojeg je kontroverzni biznismen otpustio u svoja dva predsednička kandidata. Odnosno, za ukupno petnaest godina služenja u najvećem fudbalskom klubu i sportskom društvu na planeti. Pre Lopetegija snagu Perezovog uticaja osetili su Visente del Boske, Karlos Keiroš, Hoze Antonio Kamačo, Marijano Garsija Remon, Vanderlej Luksemburgo i Huan Ramon Lopez Karo u prvom, odnosno Manuel Pelegrini, Žoze Murinjo, Karlo Anćeloti, Rafa Benitez i Zinedin Zidan (jedini dao ostavku) u drugom mandatu. Poređenja radi, legendarni predsednik Santjago Bernabeu je u trideset i četiri godine vladavine smenio šesnaest stručnjaka. Pamti se, istina, onaj period predsednikovanja Lorenca Sanca od 1995. do 2000. godine, u klupsko istoriji upamćen kao vreme ozbiljne klupske nestabilnosti. Tada su na traci izređani Horhe Valdano, Visente del Boske, Arsenio Iglesijas, Fabio Kapelo, Jup Hajnkes, Hoze Antonio Kamačo, Gus Hidink, Džon Tošak i opet Del Boske.

Solarijev posao na klupi Reala mogao bi da bude - jednokratan. Njegova trenerska misija počeće već u Kupu kralja, na gostovanju niželigašu Melilji, posle čega će sigurno voditi ekipu i u meču protiv Valjadolida u Primeri. Pitanje je da li će posle toga imati šansu da se dalje dokazuje. Dobiće nezahvalnu ulogu Indijesito, iliti Mali Indijanac, kako glasi nadimak popularnog argentinskog veziste, sada već dugogodišnjeg trenera u mlađim kategorijama Kraljevskog kluba. Moraće da ubrizga kritičnu dozu samopouzdanja i ekipi vrati boju, borbenost, takmičarski duh. Srećom, za to će imati dva, objektivno, laka protivnika.

Dok Solari bude vodio tešku borbu u svlačionici, Perez će pokušati da reši pitanje novog trenera. Igrači su stavili veto na dolazak Antonija Kontea, a prvi je reagovao kapiten Serhio Ramos koji je kratkom i jasnom izjavom otkrio šta svi u timu misle o dolasku autoritativnog stručnjaka.
"Poštovanje se zaslužuje, ne nameće se".

U moru spekulacija ovog jutra izrodila se nova ideja, po ideji Horhea Valdana - Roberto Martinez. Posle dugo vremena Perez nema apsolutnu podršku klupske uprave i zbog toga će naredni dani u Madridu biti jako vrući. Dok Perez zagovara ideju da Konte uzme tim, bez obzira na stav igrača i nudi mu unosni, dvoipogodišnji ugovor, njegovi članovi uprave sve više vuku ka tome da Roberto Martinez bude ravnopravan kandidat u ovoj trci. Selektor Belgije već dve i po godine nije u klupskom fudbalu, posle lošeg rastanka s Evertonom zbog rezultata ispod svih očekivanja (12. mesto kada je otišao, 11. pozicija na kraju sezone).

Martinez je, navodno, više nego zainteresovan da se vrati svakodnevnom radu u klubu, a razlog zašto je nekadašnji trener Evertona, Svonsija i Vigana toliko zanimljiv Perezovim ljudima od poverenja jeste njegova povezanost s ponajboljim igračima Belgije – Tibom Kurtoom i Edenom Azarom. Tačnije, Martinez je viđen kao poveznica u potencijalnom, megalomanskom transferu Azara iz Čelsija, na koji se čeka gotovo dve godine. S Konteom te šanse gotovo bi iščezle, dok bi Martinez mogao da unese neku novu dozu vere da će Real dobiti Ronaldovog naslednika baš u liku preporođenog Azara.

Dok se koplja ne slome, Solari će raditi svoj posao. Zato je sada aktuelno pitanje svih pitanja – šta ako Solari učini ono što je Zinedin Zidan napravio pre gotovo dve godine. Perez je tada, bez dileme, imao i dozu sreće što je Zidan bio zainteresovan da zasuče rukave i pozabavi se katastrofom koju je iza sebe ostavio Rafa Benitez. Setimo se, Benitez je pao posle onih 0:4 od Barselone, a istu sudbinu dočekao je i Lopetegi pre samo tri dana.

Zidan je svojom aurom velike fudbalske legende ukazao da postoji svetlost na kraju tunela i ispisao nešto što nijedan trener u modernoj istoriji fudbala nije – tri puta zaredom je pokorio Evropu i klub napustio kao veliki pobednik, iako mu neki zameraju što mu učinak u Primeri nije tako moćan. Jedna titula, jedan Kup kralja, tri Lige šampiona, dva Superkupa Evrope i isto toliko interkontinentalnih trofeja, ipak, dovoljno govore o njemu.

Može li Solari da uradi nešto slično? Posle pet i po godina rada u Realovoj akademiji i dve i po godine samostalnog rada, došlo je njegovo vreme. Možda u igračkoj karijeri nije zadužio reputaciju legende kakva je bio Zidan, ali je u šesnaestogodišnjoj karijeri osvojio trinaest pehara igrajući za Real i Inter.

Solarijev napadački sistem (Via AS.com)

Bio je vrlo dobar tehničar, pravi dribler koji je imao određeni vic u igri. Pravi južnoamerički. Dinamičan igrač, trener s istim zahtevima kraj aut-linije. Upućeni kažu da je trener slične vizije Zidanovoj.

Njegova filozofija kreće iz tri standardne postavke: 4-2-3-1, 4-1-4-1 i 4-3-3. Zavisno od toga ko je na suprotnoj polovini terena, menja koncept i pokušava da rivala slomi rivala posedom i ofanzivom iz svih oružja. Statistikom opsednuti umovi izvukli su podatak da 70 odsto akcija Solarijevih ekipa idu po bokovima, gde velike uloge imaju bekovi kao velika ispomoć krilima i dodatno opterećenje protivničkih odbrana.

Njegov sistem je rado prihvaćen u Realovim mlađim kategorijama. Tim mora da ima nosećeg vezistu, kreatora koji otvara igru na bokove, dok insistira i na dodavanjima u prostor samo u slučaju da situacija to dozvoli. Solarijev napadački opus poseduje i element pravovremenog otvaranja kontre, čime pokušava da razbije dobro organizovane odbrane. Novi Dortmundov heroj Ašraf Hakimi jedan je od momaka koji su rasli pod Solarijevom komandom.

Srce napada mora da vodi napadač koji zna da privuče odbranu na sebe i otvori prostor saigračima iza njega.

Solarijeva odbrana (Via AS.com)

Što se tiče odbrane, Solari je imao određenih poteškoća. Ove sezone je uspeo malo da se konsoliduje, primio je svega osam golova na deset utakmica. Ako bi, hipotetički, nastavio ovim tempom, do kraja sezone otišao bi na 30 primljenih golova. To je sedam manje od prošle i čak sedamnaest manje od sezone 2016/17! Najveći problem predstavlja visina na kojoj se nalaze bočni igrači, jer dosad nisu uspevali da donesu odbrambeni balans i tu je ekipa najviše patila. Zapravo, Solari insistira na nešto višem presingu i tako čeka grešku rivala.

Pitanje je šta i koliko Solari može da napravi za jednu, eventualno dve sedmice. Ali, ukoliko bi tim pokazao ozbiljnu reakciju, Argentinac bi kupio sebi vreme i zapravo iskoristio Perezovu rastrzanost između očekivanja i realnosti. Konte je (ne)realan, Martinez je mogućnost, ali očigledno nedovoljno atraktivna. 

Da li je Solari taj?

Solarijev veliki minus trenutno vode korene iz ne tako davne prošlosti. Naime, pre ravno sedam godina Solari je pisao kolumne za El Pais u kojima je zajedno s novinarom Ramonom Besom imao pro-barselonske stavove i Perez čak jednom prilikom nazvao „huliganom“, dok je istovremeno hvalio Pepa Gvardiolu i njegovu fudbalsku revoluciju. Teško da mu je Perez to zaboravio...

Foto: Reuters, Via AS.com


tagovi

Roberto MartinezSantijago SolariĐulen LopetegiFlorentino Perez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara