"Ugo Vijeira"
"Ugo Vijeira"

Srbin pred kojim stoje mirno u Lisabonu: Ugo, budi strpljiv, Portugal će zvati

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.03.16. | 13:07

"E sad, problem je što naših klubova i reprezentacije nema na velikoj sceni. Nismo prisutni. To je za Uga ozbiljan problem", kaže nekadašnji golgeter Benfike Zoran Filipović

Ugo VijeiraGrand Zoran“. Rečeno još početkom sedamdesetih kada je nekadašnji napadač i trener Crvene zvezde Zoran Filipović nemilice tresao mreže u lisabonskoj Benfiki, klubu koji na Pirinejskom poluostrvu predstavlja mnogo više od kluba. Rečeno početkom sedamdesetih, a važi i danas.

Jedan od najboljih napadača u istoriji jugoslovenskog fudbala i danas je čovek pred kojim mirno stoji kompletna fudbalska Portugalija. Neko ko je bio preteča Benfikovića, neko ko ima mesto u istorijskim odajama Luža...

Izabrane vesti

Sve nabrojano govori da nema boljeg sagovornika na temu Uga Vijeira. Portugalca koji je u Srbiji danas ono što je Zoran Filipović godinama u Portugaliji. Igrač o čovek kome se dive navijači.
Ugo je veliko i prijatno iznenađenje. Imao je sreće da se nađe na pravom mestu u pravom trenutku... Možda neko nije očekivao da on ovako zablista, ali je Ugo momak koji ima ime i prezime u Portugaliji. O njemu se tamo mnogo toga zna. Bio je veliki talenat, pričalo se o njemu, potom je imao period stagnacije. Sada je sebe nadgradio. Prijatno sam iznenađen, ali posle nekoliko utakmica znao sam da je pravi. Čak i kada ga nije išlo“, poručio je Filipović u razgovoru za naš portal MOZZART Sport.

Gazi Zvezda, ali gazi i Ugo! Vardi 13 na 11, Vijeira 11 na 9!

Bivši napadači prosto obožavaju da pričaju o napadačima u modi. To je bilo uočljivo i tokom razgovora sa Zoranom Filipovićem.
On je moderan napadač. Ima sve potrebne karakteristike. Nizak je rastom, ali... Ko ga potceni zbog tog segmenta grdno će se prevariti. Izuzetno je hrabar, traži prostor i duel igru. Pa pogledajte samo koliko on udaraca dobije tokom utakmice. Pada, ustaje i stalno je na lopti, stalno šutira. Jako mi je drago zbog njega, pokazao je neverovatnu psihološku stabilnost. Dečak je imao najveću tragediju koja može da zadesi čoveka. A opet je sve to prevazišao, psihološki se spremio... To govori o njegovom igračkom karakteru“.Zoran Filipović

Skoro da je kaparisao zvanje najboljeg strelca Superlige. Međutim, navijači se pitaju može li Ugo da nosi napad Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona?
Pazite, on je napadač, dakle on živi od cele ekipe. Međutim, kada govorimo o Ugu moramo da potenciramo to da on jako dobre stvari radi za ekipu. Daje golove, ali je izuzetno agresivan, hitar, davi štopere u opasnoj zoni i stalno traži loptu u dubinu. E sad, nije realno da od njega ovakve igre očekujemo u Evropi... Možda i jeste, ali Zvezda treba da se dodatno pojača. A za Uga se ne sekiram, jer je on pravi napadač i pravi profesionalac. Pogledajte samo koliko je nadogradio sebe u Crvenoj zvezdi igrajući našu ligu. Ima, dakle, dovoljno prostora za napredak“.

PREDATOR! (VIDEO)

Dosadašnji razgovor sa Zoranom Filipovićem bio je samo uvod u esencijalno pitanje: Ima li napadač Crvene zvezde šansu da dobije poziv selektora Portugalije, posebno ako se zna da ta selekcija kuburi sa kasičnim “devetka“. U modernoj fudbalskoj verziji rečeno, Portugalija nema “target mena“.
Za Uga Vijeiru ima samo jedan savet. Mora da bude strpljiv. Portugalija ima problem sa napadačima, to je njegova šansa. I to ozbiljna šansa. Sada nije dobio poziv, ali ne sme da klone duhom, nego da bude još ubojitiji pred golom i još hrabriji u duelima. Svi će to odmah da vide. Jer on je prosto pravi napadač. Primetiće ga onda i selektor Santos, jer kao što rekoh, Ugo nije anonimus u Portugaliji. O njemu se pričalo još u omladinskim danima“.najbolji strelac Superlige

Mnogo toga je uradio Vijeira ove sezone, ali je moguće da Portugalci potcenjivački gledaju na srpsku ligu, bez obzira što im napadači koji su dobili poziv igraju u Čempionšipu.
Napadač koji daje golove je uvek - efikasan napadač. Brojke tu ne lažu. Ko je igrao na toj poziciji zna koliko je teško pogoditi u devet utakmica zaredom. E sad, problem je što naših klubova i reprezentacije nema na velikoj sceni. Nismo prisutni. To je za Uga ozbiljan problem. Jedini klub iz regiona koji igra konstantno u Evropi je Dinamo iz Zagreba. Ta liga je na nivou naše, ali bi Ugo da, primera radi, igra tamo bio stalno pred očima. Ali kao što rekoh Ugo mora da bude strpljiv. Statistika i kvalitet su na njegovoj strani. To je za napadača najvažnije“.

Dotakao se Zoran Filipović primera Nikole Stoiljkovića.
On ovde nije bio u epicentru dešavanja... Nije bio poznat ka Ugo u Portugaliji. Međutim, tamo je eksplodirao i odmah je dobio poziv u našu reprezentaciju. To je ono što vam pričam. Da smo samo malo pristuniji Vijeira bi dobio poziv“, zaključio je Filipović.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Zoran FilipovićUgo VijeiraSuperligaSrbijareprezentacija PortugalaPortugalEvropaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara