""
""

SRPSKI SINOVI: Petar Stojanović, Srbin iz Slovenije koji je oduševio i Zahovića

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.01.13. | 13:20

Predstavljamo vam talentovanog vezistu reprezentacije Slovenije koji predstavlja veliku budućnost Maribora

Istraživački tim MOZZART Sport predstavlja Petra Stojanovića, reprezentativca Slovenije, igrača selekcije U18. Predvodnik novog talasa igrača iz Dežele rođen je 7. oktobra 1995. godine. Već u petoj godini, po očevoj preporuci, počinje da trenira fudbal, ali kao golman, u malom ljubljanskom klubu Arne Tabor 96.

Izabrane vesti

„Talentovani“ golman po dolasku u NK Slovan shvata da će ekipa veću koristi od njega imati ako zaigra po celom terenu i od te spoznaje Slovenci danas grade budućnost svog reprezentativnog fudbala.

Vrata velike scene otvorio je dolaskom u poznatiji Interblok, posle četiri godine provedene u Slovanu, ali se rodnom gradu tek pripremao za prave izazove.

U ljubljanskom prvoligašu su znali da su dobili fudbalski dragulj velike vrednosti i opet nisu uspeli da ga sačuvaju. S uspomenom na dve godine u Interbloku, uz medijsku galamu, sportski direktor Maribora Zlatko Zahovič dovodi Stojanovića u Štajersku pokazujući kolegama iz konkurentskog tabora da interesi kluba ne priznaju lična prijateljstva kao fudbalsku kategoriju
„Mislio sam da smo prijatelji i da možemo raditi na datu reč, ali onda mi je ukrao mladog fudbalera. Nije me pozvao, iako smo prošle godine pružili ruku da ćemo se o sličnim pitanjima obaveštavati“, rekao je o Zahoviču „alfa i omega“ Interbloka Joc Pečečnik.

Lukavi Zahovič nije sebi dozvolio Pečečnikov luksuz već je sa Stojanovićem saradnju uredio ugovorom i iz kadetske ekipe ga prekomandovao u seniorski tim.
“Moj odnos sa Zlatkom Zahovičem je odličan, osećam veliku zahvalnost za sve što mi je učinio otkad sam došao u Maribor. Napravio sam tada pravi potez jer sam postao igrač stvarno dobrog kolektiva na koji mogu da se ugledaju svi klubovi iz našeg regiona”, rekao je Petar Stojanović za MOZZART Sport.

Stručnajci u Sloveniji nisu iznenađeni naglim usponom Stojanovićeve karijere, jer malo je u Evropi tako hitronogih veznih fudbalera s odličnim pregledom igre kakav poseduje slovenački Srbin. Prošlog proleća sa 16 godina pet meseci i 18 dana debitovao je u prvenstvenom meču protiv Celja, ali su kasnije brojne obaveze u nacionalnom timu Slovenije usporile njegovo dalje napredovanje kod trenera prve ekipe Darka Milaniča. Ipak, u klupskim analima ostaće zapisano da je u jednom vremenskom razdoblju bio najmađi debitant u istoriji Maribora.

Stojanović je igrajući za U16, U17 i U18 nakupio preko 20 nastupa za Sloveniju, a predvodio je i njihov tim na EP za U17 koji se jesenas odigrao u deželi.

MARIBOR – BARSELONA – CRVENA ZVEZDA

Obrni-okreni, gde god da se živi na prostoru eks-SFRJ, talentovana deca slično razmišljaju o svojoj perspektivi. Bez obzira na bolji standard u Sloveniji, igračima je i tamo prioritet odlazak preko granice.
”Moj cilj je da se ustalim u prvoj ekipi Maribora, a ako se ukaže prava prilika, da odem pre u inostranstvo, onda bih krenuo za tom ponudom”, priča Stojanović za MOZZART Sport i dodaje:
“Za mene je Barselona najbolji klub na svetu. Za Maribor navijam u Sloveniji, a Crvena zvezda mi je omiljeni klub u Srbiji”.

HRVATI NE ČEKAJU KAO SRBI, VEĆ UZIMAJU „SVOJE“

Hrvatski mediji su posle novogodišnjih praznika objavili informaciju da će reprezentativac U17 Slovenije Sven Dodlek ubuduće igrati za Hrvatsku. Vest bi bila za radovanje komšija da su dovođenjem Dodleka dobili ekstrakvalitet, ali stvarnost je nešto drugačija. Dodlek je kao i Stojanović ’95. godište, vezni je igrač, ali više nije član nacionalnih timova Slovenije i nije ni blizu Stojanovićevog kvaliteta, pa se na osnovu toga može zaključiti da ga Slovenci bez želje za natezanjem prepuštaju Hrvatima.  

Piše: Istraživački tim redakcije MOZZART Sporta


tagovi

međunarodni fudbalPetar Stojanovićreprezentativni fudbalSlovenijaSrbijaSrpski sinovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara