Superagenti obrnuli 29 milijardi evra u 2018! Evo koliko su zaista zaradili Mendeš, Rajola, Štrat i ko je broj 1 na svetu...

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.09.18. | 18:19

Ogromna lova i ove godine zavrtela se na sportskoj pijaci, najbolje prošao Amerikanac Skot Boras, ispred Žorža Mendeša...

Grupa ljudi koju u sportu javnost najmanje ceni, menadžeri i ove su godine širom planete zaradili ogroman novac. I dok se rat protiv njih polako rasplamsava, te treba očekivati i da polako nestanu sa scene, pogotovo iz evropskog fudbalu, oni nastavljaju da broje milione.

I ako ste mislili da je opet izdominirao neko  iz sveta fudbala, tipa Žorž Mendeš ili Mino Rajola, niste se mnogo prevarili. Njih dvojica su pri vrhu Forbsove liste, ali on ipak ostaje Amerikancima. Jednostavno, tamo je sportska industrija najveća i najbogatija, a samim tim i agenti.

Izabrane vesti

Sveukupno, izračunato je da je na sportske transfere u 2018. globalno potrošeno skoro 30 milijardi evra, tačnije 28,7, dok je u džepovina agenata završilo čak 1,4 milijarde! Prvo mesto je zauzeo bejzbol menadžer, Skot Boras sa vrednostima ugovora od 1,62  milijarde evra, od čega je njemu "kapnulo" 90 miliona. Ovaj Amerikanac je vlasnik agencije Boras Korp. koja se bavi samo "omiljenom američkom razbibrigom".

U svetu fudbala neprikosnoveni "broj 1" je naravno Mendeš čiji je glavni klijent Kristijano Ronaldo prešao ovog leta iz Real Madrida u Juventus. Portugalski mag je učestvovao u potpisivanju ugovora teških ukupno 850 miliona, a njemu je pripalo čak 86 miliona. Ovde se već primećuje da evropske menadžerske ale uzimaju veći procenat od američkih.

Dodatan dokaz za to je Džef Švarc, najjači NBA menadžer koji je učestvovao u potpisivanju ugovora teških ukupno 1,45 milijarde u 2018, a njemu je pripalo "samo" 58 miliona evra. U njegovoj "štali" nisu samo NBA zvezde kao što Pol Pirs, Kemba Voker ili Tajson Čendler, nego i teniseri, hokejaši, pa i legendarni golfer Tajger Vuds.

Top 10 superagenata:

1. Skot Boras, bejzbol (SAD, Boras Corp) - 1,62 milijarde €, 90 miliona € provizija
2. Žorž Mendeš, fudbal (Portugal, Gestifute International) - 850 miliona, 86 miliona provizija
3. Džonatan Barnet, fudbal (SAD, Stellar Group) - 670 miliona, 68 miliona provizija.
4. Džef Švarc, NBA (SAD, Excel Sports Management) - 1,45 milijarde, 58 miliona provizija
5. Mino Rajola, fudbal (Holandija/Italija, Mino Raiola S.P.) - 538 miliona, 54 miliona provizija
6. Kejsi Klouz, bejzbol (SAD, Excel Sports Management) - 1,03 miliona, 53,12 miliona provizija
7. Sam i Set Levinson, bejzbol (SAD, ACES) - 850 miliona /42 miliona provizija
8. Folker Štrat, fudbal  (Nemaćka, SportsTotal) - 397 miliona, 40 miliona provizija
9. Pet Brison, NHL (Kanada, Creative Artists Agency) - 940 miliona, 39 miliona provizija
10. Tod Frans, NFL (SAD, Creative Artists Agency) - 1,2 milijarde, 36 miliona €

Foto: Action Images


tagovi

Žorž MendešMino Rajola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara