Sve o norveškoj trećoj ligi – Grupa 1: Milioneri iz Fredrikštada, Hod u rasulu, Nardo jedva do licence, danski Arendal, Solskjerov saradnik vodi Bratvog

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.19. | 09:37

I ovog puta za čitaoce MOZZART Sporta srpski stručnjak Vlada Filipović analizirao je niželigeške lige u ovoj skandinavskoj zemlji

Čista egzotika! Posle najbolje dve lige Norveške prošlog vikenda krenule su i dve grupe treće lige. Radi se o poluprofesionalnom rangu takmičenja, gde igraju mladi fudbaleri koji traže minutažu, a ne mogu još da igraju za najbolje timove poznatih klubova i veterani koji u smiraj karijere žele još malo da pikaju bubamaru.

I ovog puta u pomoć smo pozvali Vladu Filipovića, Šapčanina koji više od decenije živi u Alti, na krajnjem severu zemlje. Posle završetka karijere ostao je u fudbalu. Obavlja funkciju koordinatora za talente pri Fudbalskom savezu norveškog okruga Finmark. Za čitaoce MOZZART Sporta približio je ovaj rang takmičenja.
U ovoj grupi izdvaja se nekoliko timova koji bi po tradiciji, kvalitetu, ulaganjima trebalo da budu u vrhu. Prvi favorit za ulazak u viši rang je Fredrikštad. On je milioner za ovaj rang takmičenja. I prošle godine je bio prvi favorit, ali nije uspeo da se plasira u drugu ligu. Ispao je u baražu od KFUM-a, futsalera iz Osla. Promenjen je trener. Iskusni Per Matijas Hogmo, koji je bio selektor Norveške, sada je postao sportski direktor, a na klupi će da sedi njegov doskorašnji pomoćnik Bjorn Johansen. On je nekada igrao za Tromsdalem, bio kapiten, a radio je u Fisnesu. Njih dvojica su dobro plaćeni, verovatno malo trenera i u Elitseriji imaju tolika primanja”, kao iz topa skenira Filipović najjači tim u ovom prvenstvu.

Izabrane vesti

Ima li poznatih imena u Fredrikštadu?
Recimo, Tomas Drage je došao iz Bodo Glimta. Zanimljivo, on ima jedan meč u dresu reprezentacije Norveške, ali davne 2012. godine. Nikolaj Solberg je stigao iz Ul Kise. Ima pet stranaca u timu – dva Finca i po jedan Danac, Šveđanin i Španac Maikel koji je stigao iz Bromapojkarne. Ozbiljan klub, koji ima lep stadion, sve usleove da igra i najjaču ligu, a ne samo drugi rang. Loše je krenuo, u prvom kolu na svom stadionu je odigrao samo 1:1 protiv Hoda, ali verujem da će biti sve bolji kako sezona odmiče."

Ko su konkurenti Fredrikštadu za ulazak u viši rang?
Pre svega Egersunds koji se dobro pojačao, doveo je nekoliko igrača iz višeg ranga. To je klub koji odlično plaća. Stabilan je i ima ambiciju da se plasira u drugu ligu. Arendal je ekipa sa najviše stranaca, ima čak 10. Najviše je Danaca. U prvih pet trebalo bi da bude i Brine. Stari norveški klub koji je nekada igrao i Elitseriju. Mos je takođe klub bogate tradicije, ali je u krizi poslednjih godina. Novi trener postao je 33-godišnji Hrvat Marijo Jović koji je nekada vodio Folo."

Norveška je bogata zemlja, ali to ne znači da novca za fudbal ima na pretek. Filipović ističe ekipe koje su u problemima.
Hod je pre par godina osvojio Kup Norveške, a sada igra treću ligu. Klub je u rasulu. Na Skupštini je bilo tenzija, svađe, promenila se uprava, trener, mnogo igrača je otišlo. Nardo je jedva počeo šampionat. Zbog loše finansijske situacije čak je istupio iz takmičenja, ali u poslednji čas je dobio garancije od banke. U pomoć je pritekao grad Trondhajm, pa je poslednjeg dana dobio licencu da igra. Ekipa je sastavljena od mladih igrača koji su nekada igrali u mlađim kategorijama Rozenborga. Ne gine im borba za opstanak."

Zanimljiva situacija je kod Bratvoga, mesta od samo 2.500 stanovnika.
Trener je Rene Skovdal koji je radio sa Ole Gunarom Solskjerom. Najpoznatiji igrač je Jo Nimo Matland. On u Norveškoj važi za jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca. Nekada je igrao u najboljoj ligi za Tromse, a bio je i internacionalac u belgijskom Antverpenu."

Kakva je situacija u ostalim klubovima?
Bjasen je napustilo dosta igrača. Stjordals Blink se oslanja na fudbalere Ranhajma. Nekoliko njih je stiglo na pozajmicu. Sigurno će biti u donjem delu tabele. Vidar je u finansijskim problemima, smanjen je budžet za plate igrača. Sola je debitant u ovom rangu takmičenja. Iz Vikinga je stigao Kristijan Novak. Radi se o fudbaleru koji je godinu dana pauzirao zbog povrede pa sada želi da oživi karijeru”, zaključio je Filipović.

U viši rang takmičenja plasiraće se samo prvoplasirani, dok će drugoplasirani da igra baraž. Tri najgore ekipe izgubiće trećeligaški status.

VREDNOST IGRAČA (PROCENA PORTALA TRANSFERMARKT)

Fredrikštad 2.050.000 *

Arendal 1.280.000

Egersunds 1.000.000

Levanger 750.000

Bratvog 675.000

Hod 625.000

Brine 500.000

Stjordals Blink 475.000

Kvik Halden 325.000

Sola 300.000

Bjasen 250.000

Nardo 225.000

Vidar 225.000

Mos 175.000

*Cifre su u evrima

NORVEŠKA 3, GRUPA 1 - 2. KOLO

Ponedeljak

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

Norveška 3AVlada Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara