"Živković sa peharom prvaka i trofejom Zajednice Superlige"
"Živković sa peharom prvaka i trofejom Zajednice Superlige"

Takav učinak nemaju ni Kralj, ni Božovići, ni Stojković: Živko Živković najbolji golman Partizana otkako se igra Superliga (GRAFIKA)

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.05.15. | 17:06

„Ne bih sebe stavljao u prvi plan, samo sam radio svoj posao. Baš kao što je posao napadača da daju golove, a vezista da im spremaju šanse“, kaže čuvar mreže crno-belih

Živković sa peharom prvaka i trofejom Zajednice SuperligeSamo mu je trebalo dati šansu. Čim ju je dobio Živko Živković je zgrabio i pokazao da je golman za Partizan. Štaviše, kad bi se gledalo kroz prizmu statistike 26-godišnji Užičanin najbolji je čuvar mreže crno-belih otkako se igraju prvenstva Srbije. Preciznije, ako se računa učinak u prvih 15 utakmica u kojima je stekao status „jedinice“.

Živković je zablistao u prolećnom delu sezone, na čak deset mečeva nije primio gol i po tome je daleko iza sebe ostavio prethodnike među stativama: Milana Lukača, Vladimira Stojkovića, Nikolu Petrovića, Radišu Ilića, Mladena Božovića, Darka Božovića i Ivicu Kralja, koji su od 2006, kad je formirana Superliga, imali status „jedinice“ u klubu iz Humske 1. Ne i sreću da u početnim mečevima imaju pomenuti učinak.
Drago mi je što sam u društvu takvih veličina, a iznenađen što sam ispred njih po pomenutom podatku. S tim da ne bih sebe stavljao u prvi plan, jer je za mirnu mrežu jednako zaslužan ostatak ekipe. Zajedno smo izneli teret na putu ka tituli i ne bi bilo pošteno prema kolegama iz tima ukoliko bi se moj ili bilo čiji drugi učinak vrednovao drugačije od bilo kog drugog člana. Bili smo kao porodica“, poručuje u razgovoru za MOZZART Sport Živko Živković.

Izabrane vesti

  Utakmice  Bez primljenog gola Primljeni golovi
Živko Živković 15 10 6
Milan Lukač 15 7 11
Vladimir Stojković 15 8 13
Nikola Petrović 15 4 17
Radiša Ilić 15 7 10
Mladen Božović 15 8 9
Darko Božović 15 6 15
Ivica Kralj 15 5 13

NAPOMENA: Statistika se odnosi na prvih 15 utakmica sa statusom prvog golmana

Živković je na 15 prvih utakmica kao prvi golman Partizana primio samo šest golova i po tome je bolji od prethodnika, iako bi bilo pošteno napomenuti da od svih ostalih on jedini nije imao pravi evropski ispit, koji ga čeka tek na leto u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
„Ne mogu i neću da zaboravim da je za ovaj uspeh Partizana zaslužan i Milan Lukač, koji je branio u prvom delu sezone i imalo nekoliko sjajnih partija. Isto tako, moramo da se setimo uloge i aktuelnog i prethodnog stručnog štaba, ali i svih momaka, makar to bili Bogosavac ili Lukić, koji je debitovao protiv Novog Pazara, jer je svako dao celog sebe da titulu vratimo kući. A što sam se ja istakao odbranama i nije neka vest. Samo sam radio svoj posao. Baš kao što je posao napadača da daju golove, a vezista da im spremaju šanse. Uostalom, kad smo gubili tugovali smo kao tim, zato se i sad kad je potvrđeno da smo najbolji radujemo kao kolektiv. Bez želje za samoisticanjem."

ŽELIMO DA VRATIMO DUPLU KRUNU U HUMSKU 

Intervencija na Kup susretu sa JagodinomJesenas je branio na tri utakmice Kupa Srbije, međutim, tek je na proleće dobio pravu šansu. I to posle 3:3 na premijeri sa Voždovcem, kad je Milan Lukač povredio članak, posle čega je Živko zacementirao svoju poziciju na gol-crti.
Mislim da su dve utakmice bile ključne u nameri da vratimo šampionsku krunu u Humsku. Najpre protiv kragujevačkog Radničkog na našem stadionu kad smo u poslednjih četvrt časa ušli sa rezultatom 1:1, a zatim gostovanje Vojvodini kad je bilo „na nož“, kad smo izdržali nalete Novosađana i na kraju samo rezultatski ubedljivo slavili. Tad smo shvatili da ćemo biti prvaci“.

No, posao nije gotov...
Ispunili smo deo plana za ovu sezonu, vratili jedan trofej, međutim, želimo duplu krunu. Partizan na pehar Kupa čeka od 2011. i sve ćemo učiniti da slavimo protiv Čukaričkog. Nema sumnje, čeka nas težak zadatak, jer smo nedavno u ligi igrali 2:2 sa Brđanima, ali uzdamo se u veliku podršku navijača i verujem da ćemo u sredu veče da im podarimo još jedan razlog za radost“.

DOGOVORILI SMO SE - OSTAJEM U PARTIZANU

Živković i Nemanja PetrovićBez obzira kako se završi ta utakmica Partizan je već počeo da pravi planove za narednu sezonu i napad na Ligu šampiona, a posle Saše Ilića i Saše Markovića jasno je da će i treći igrač kome na leto ističe ugovor produžiti saradnju. Reč je upravo o Živku Živkoviću.
Već sam razgovarao sa čelnicima kluba i načelno smo se dogovorili, ostalo je da definišemo sitinice i da potpišem novi ugovor. Nema dileme da želim da ostanem, pogotovu što mi je ovo prva sezona u kojoj sam utkao sebe u trofej, iako sam od 2004. u Partizanu. Volim ovaj klub, u njemu se najbolje osećam i verujem da ova ekipa ima kvalitet da se takmiči i u Evropi“, napomenuo je Živković, koji se minulih godina dokazivao na pozajmicama u Teleoptiku i Metalcu iz Gornjeg Milanovca

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Živko ŽivkovićVladimir StojkovićSuperligaSrbijaRadiša IlićFK PartizanNikola PetrovićMladen BožovićMilan LukačIvica KraljDarko Božović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara