Tiki-taka VS Sarri-ball, prvi put u engleskom fudbalu

Vreme čitanja: 6min | ned. 05.08.18. | 09:08

Stručnjaci koji ne kriju svoje divljenje o onom drugom odmeriće snage u Komjuniti šildu

„Ovo je možda i najbolji tim protiv kojeg sam se suočio. Zaljubljen sam u Napoli“.

Ovim rečima Pep Gvardiola je opisao utakmicu protiv Napolija Mauricija Sarija i pobedu u prošlosezonskom okršaju u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Izjava Pepa Gvardiole ostala je urezana kao najbolji dokaz koliko je lep fudbal igrao Napoli na svom vrhuncu. Ta emocija napuljskog društva nije ovenčana titulom u Seriji A, iako trofej bio na vrhovima prstiju. Nekoliko meseci kasnije, sada u ulozi trenera Čelsija, Mauricio Sari nije ostao dužan čoveku kome se neizmerno divi.
„Ja ga smatram prijateljem, on je najbolji trener na svetu, jedan od najboljih svih vremena“, rekao je Sari u petak.

Sada je došlo vreme za novi sudar dve filozofije. Tiki-taka i „Sarri-ball“. Mesto okršaja: Vembli. Vreme: 16.00. VAR: Prisutan. Povod: Komjuniti šild!

Povodom prve zvanične utakmice u sezoni i borbe za prvi pehar, vreme je za mali ogled stilova dva trenerska uma. Stilove, sličnosti, razlike...

TAKTIČKI STIL

Nije tajna da je svaki Gvardiolin tim po nepisanom pravilu morao da bude vođen sistemom poseda lopte s napadačkim mentalitetom. Možda fudbalski revolucionar ne voli termin „tiki-taka“, ali to je pojam koji najbolje opisuje njegov fudbalski stil. Nadaleko poznati sistem 4-3-3 odlično je funkcionisao u Barseloni i Bajernu, mada je na Ostrvu trebalo vremena da se razradi. Ali, kada su se novi taktički principi „primili“, Siti je postao tim kao nijedan drugi. Svaki igrač mora da se oseća komotno s loptom u nogama, da se pridržava zadatog ritma i ne dozvoli manjkavost u igri.

Što se Sarijeve filozofije tiče, on je Napoli pretvorio u tim koji je igrao jedinstveni, napadački sistem fudbala koji je naširoko postao poznat kao „Sarri-ball“, što su poklonici ove igre prihvatili na svim krajevima sveta. Baš kao i Gvardiola, Sarijev tim igra u sistemu 4-3-3, gde se forsiraju brza, kratka, oštra dodavanja kojim se protivnički bedem izbacuje iz zone komfora. Kada ne mogu do prilike za gol, igrači drže loptu u svom posedu i „dave“ protivnika sve dok koncentracija ne popusti, kada se brzo pronalazi pukotina i stvara šansa za gol.

PSIHOLOGIJA TRENERA

Nije tajna da Pep Gvardiola u slobodno vreme praktično sate i sate posvećuje taktičkom usavršavanju igre i vreme provodi u kancelariji. Zanimljivo je da Gvardiola taktiku usavršava i nove detalje smišlja dok glasna muzika trešti iz kancelarije, a kada je u svoja četiri zida uvek je izuven, kako ne bi osećao nikakav pritisak, ni tegobu.

Mauricio Sari je strastveni pušač i za dan potroši po pet pakli cigareta. Puši gde stigne. Na stadionu, terenu, svlačionici... Dobro je poznata priča da su ljudi iz Lajpciga uoči susreta u Ligi Evrope prošle sezone morali da mu naprave posebnu kabinu gde bi on mogao da sedi i puši, pošto su u Nemačkoj pravila po pitanju cigareta izuzetno striktna.

TRANSFER STRATEGIJA

Aktuelni šampion Mančester Siti i njegov trener Pep Gvardiola su pola posla završili dovođenjem Rijada Mareza koji je naciljan još zimus. Ali druga polovina posla je dovođenje "šestice" koja već nedeljama izmiče Sitiju i koja se može očekivati do kraja pijace. Nisu uspeli da dovedu Žoržinja, Freda, Alkantare, Pjanića, Kovačića... Pominjao se čak i Lemina iz Sautemptona kao krajnja opcija. I dalje postoje neke šanse da dođu Alkantara ili Kovačić. Vremena je malo, ali Siti je potrošio pare samo na Mareza tako da bi neka bomba mogla da pukne. Nije isključeno ni da dovedu štopera za rotaciju o čemu se pričalo na početku prelaznog roka. Mada, doveli su Sandlera iz Cvolea koji je bio planiran za pozajmicu, ali bi možda i mogao da ostane.

Čelsi polako ide ka tome da postane najveći gubitnik prelaznog roka od velikih klubova u Premijer ligi. Mnogo vremena su izgubili sa Antonijem Konteom i „talačkom situacijom“ u koju ih je stavio Italijan dok mu nisu uručili otkaz. Plavci su otvorili nekoliko različitih transfer frontova s namerom da budu u toku ukoliko ostanu bez najtraženijih pulena - Vilijana, Azara i Kurtoe. Novog trenera Mauricija Sarija brine što gazda Roman Abramovič više vodi računa da blokira prilaze pomenutoj trojici svojih najtraženijih fudbalera, nego da mu pruži neko milionsko pojačanje. Istina, doveo mu je Žoržinja kojeg je ukrao ispred nosa Gvardioli. Ali, to je malo. Hteli su Iguaina, Kaldaru, Ruganija, Alisona, Pjanića, Golovina... Nisu doveli nikog od njih. Pominju se i Marsijal, Zaha, Griliš, Vesino, Bernard, Milinković Savić, Pikford... Neko od njih bi ipak mogao da dođe. Zavisi od situacije sa Vilijanom. Čelsi mora da dovede makar dva top pojačanja. Ali nemojte se iznenaditi ako Sari pojačanja nađe u nekim od Čelsijevih mladih igrača koji nisu imali veliku minutažu.

ŠTA IGRAČI KAŽU O NJIMA?

Za Gvardiolu kruže „pomešane emocije“ kada su u pitanju bivši igrači. Zlatan Ibrahimović i Jaja Ture, na primer, ne mogu da podnesu Pepa. Rahim Sterling je rekao jednom prilikom da mu je Gvardiola promenio pogled na fudbal i samim tim uticao na karijeru.

Sarijev bivši igrač Đanbatista svojevremeno je pričao da je ovaj „fudbalski manijak“, Evo i šta je konkretno ispričao:
„On uvek stremi ka savršenstvu. Takođe, nikada nisam video takvog radnika u karijeri. Pre petnaest godina Sari je gledao svaku sitnicu, detalj, svakog dana. Sada se malo promenio, ali je i dalje veliki radnik i pobednik. Ne voli da bude drugi“.

TEMPERAMENT

Gvardiola se nikada nije plašio da priča bez dlake na jeziku i često komunicira sa igračima kraj aut-linije kada nije zadovoljan nekim odlukama. To ponekad može skupo da ga košta i dovoljno je samo vratiti film na četvrtfinale Lige šampiona prošle sezone protiv Liverpula, kada je isključen iz igre zbog toga što se svađao sa španskim sudijom Antonijem Mateu Laozom.

Sari je poznat kao kontroverzna figura u Seriji A pošto je imao nekoliko teških incidenata. Najpoznatija je ona priča da je homofob pošto je isprozivao nekadašnjeg trenera Intera Roberta Manćinija 2016. godine. Potom je ženskoj novinarki jednom prilikom rekao:
„Vi ste žena. Lepi ste, zbog ta dva razloga nikada vam ne bih rekao da se je...e“.

Nakon meča protiv Juventusa u Torinu u aprilu, Sari je pokazao srednji prst navijačima Stare dame.

KAKO SU PROŠLI TOKOM PRIPREMA?

Siti je pripreme završio bez najvećeg dela prvog tima zbog njihovih obaveza na Svetskom prvenstvu. Mnogi klinci su dobili šansu da zadive Pepa Gvardiolu na turneji po SAD, a neki od njih dobiće priliku i danas. Džon Stouns, Vensan Kompani i Fabijan Delf su se ranije vratili treninzima od igrača koji su bili na Svetskom prvenstvu i moguće je da će zaigrati na Vembliju. Kasnije su se priključili Ederson, Gabrijel Žezus, Nikolas Otamendi, Serhio Aguero, Fernandinjo, David Silva...

Čelsi je najveći deo leta proveo u ozbiljnom radu na tranziciji u Sarijev sistem. Ostrvski novinari tvrde da su igrači koje je Sari imao na raspolaganju bili stavljeni na ozbiljne muke i da se krvnički radilo na svakom treningu. Sada je pred Sarijem možda i najveći izazov – da što pre razmrsi petlju po pitanju budućnosti belgijskog tandema Azar – Kurtoa, koji je nedeljama unazad vrlo blizu madridskog Reala.

KO BI MOGAO DA ZAIGRA?

Teško pitanje. Siti će sigurno biti bez Kevina de Brujnea i Rahima Sterlinga, možda i bez Gabrijela Žezusa, dok se Rijad Marez oporavio od nezgodne povrede i trebalo bi da startuje. Čelsi neće računati na belgijski trio Azar – Kurtoa – Batšuaji, koji se još nije vratio s odmora. Nisu tu ni svetski šampioni Ngolo Kante i Olivije Žiru...


MANČESTER SITI – ČELSI (16.00)

Stadion: Vembli;
Sudija: Džonatan Mos;

POTENCIJALNI SASTAVI

Mančester Siti (4-3-3): Ederson – Voker, Kompani, Otamendi, Mendi – Silva, Fernandinjo, Foden – Marez, Sane, Aguero.
Čelsi (4-3-3): Kabaljero – Aspilikueta, Luiz, Ridiger, Alonso – Žoržinjo, Fabregas, Barkli – Pedro, Hadson Odoj, Morata.

Foto: Shutterstock, Action Images


tagovi

Pep GvardiolaMauricio SariKomjuniti šild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara