To je Argentina: Maradona, Mesi, patnja, krv, gol, eksplozija! I Rohoooooooo

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.06.18. | 21:52

Gaučosi se provukli u osminu finala, pošto je doneo pobedu nad Nigerijom četiri minuta pre kraja

Provuče se Argentina u osminu finala! Jedva, ali kakav je to Mundijal bez Gaučosa? Ne baš zasluženo, ali ko da kaže nešto protiv Lea Mesija? Na jedvite jade, ali koga briga?

Što je najčudnije, nije kapiten rešio, nije ni neko od večeras smotanih napadača, nego čovek u koga je malo ko verovao da će izrasti u junaka. Četiri minuta pre kraja napete utakmice sa Nigerijom, Markos Roho je lepoticom doneo Gaučosima trijumf u završnom kolu Grupe D (2:1) i zakazao derbi osmine finala sa Francuskom.

Izabrane vesti

Ne samo što je postigao odlučujući gol i spasao ekipu sramote, nego je defanzivac Mančester junajteda ispao junak po još jednom osnovu. Desetak minuta pre odlučujućeg trenutka sudija Džunajt Čakir mu je oprostio igranje rukom, iako je pregledao TV snimak, procenio je da Roho nije namerno dirao loptu, koja je kasnije stigla do Odiona Igala, a ovaj propustio priliku da izraste u heroja. Da je turski sudija pokazao na belu tačku ili da je Igalo bio precizniji u toj i još jednoj šansi, ne bi Gaučosima do kraja pomogao ni Dijego Maradona u najboljim danima.

Čuveni El Pibe bio je na stadionu Zenita, u transu proslavio početni pogodak Lionela Mesija, vodio navijanje, pa malo i odspavao... Jednostavno, to je Argentina. Život. Nema ništa uređeno, nego kako se desi. Kako na tribini, isto i na terenu. Nikako. Nesložno. Brljotina do brljotine. Malo šta što bi opravdalo status favorita za osvajanje titule. Osim samo jednog čoveka koji zaslužuje da se ovoj ekipi zove fudbalerom. Lea Mesija.

gallery

Njegovi magični dodiri s loptom i nemoguće pretvaraju u moguće, u 14. minutu slabijom, desnom, nogom, uradio je ono što nije protiv Islanda i Hrvatske. Udarac u dalji ugao. Neodbranjivo. Za rezultat koji je Argentinu vodio dalje - 1:0. Posle toga- mučenje. Kao i na uvodna dva kola Grupe D. Pasovi unazad. Patnja. Čekanje da Nigerija pobedi samu sebe. A kad je tako, greška će se desiti, pre ili kasnije. Napravio ju je Havijer Maskerano, držao je Balaguna slabije nego dvojica Švajcaraca Aleksandra Mitrovića. Očigledan penal, kao što je morao da bude i nad našim napadačem, a sa 11 metara Viktor Mozes nije pogrešio - 1:1 početkom drugog dela.

Posle toga Argentina je nastavila da igra ružno da to ne može očima da se gleda. Katastrofa od fudbala. Lopta da pozeleni od muke. Nigerija je osetila da može da se nosi sa tužnim timom, razorebnim unutrašnjim podelama i igrački nedostojnim slavnih predaka. Afrička selekcija počela je da preti, imala prilike preko Eteba, Igala i Muse, gol je doslovce visio u vazduhu, a Južnoamerikanci su bili psihiški uništeni.

Digla ih je publika. Strast za fudbalom kakvu, valjda, samo argentinski navijači poseduju izvukla je najbolje iz, za gledanje, mučnog tima. Havijer Maskerano je krvario zbog ogromne rasekotine na licu, ali nije izlazio sa terena, niti tražio pomoć. Rezervista Mesa se saplitao o loptu. Pre njega ušao je i Kristijan Pavon i on se zaletao kao muva bez glave i ništa konkretno nije uradio. Jedino što se ne može zameriti Argentincima je ambicija da se ne predaju. Da ne odustanu. Čak i kad su fudbalski limitirani sa pojedincima kakvi su Merkado, Taljafiko, pa i i večeras neubedljivi Enco Perez.

E, za to su nagrađeni.

Čak je i Horhe Sampaoli uleteo u tunel po okončanju meča kao da je osvojio Mundijal. Sledeća je Francuska. Možda mu to bude poslednja stanica selektorske karijere, ali ima i potpuno drugih stavova, da tek sad za Argentince počinje takmičenje. I da su najopasniji kad malo ko u njih veruje. Ne bi bilo prvi put da otpisani postanu - pobednici. Kao večeras.

NIGERIJA – ARGENTINA 1:2 (0:1)
/Mozes 50 pen - Mesi 14, Roho 86/

Stadion: Krestovski arena u Sankt Peterburgu
Kapacitet: 64,468
Sudija: Čakir (Turska)

Nigerija (3-5-2): Uzoho – Balogun, Ekong, Omeruo (od 90. Ivobi) – Mozes, Etebo, Mikel, N’Didi, Idovu – Musa (od 90+2. Simi), Iheanačo (od 46. Igalo).

Argentina (4-4-2): Armani – Merkado, Otamendi, Roho, Taljafiko (od 80. Aguero) – Perez (od 61. Pavon), Maskerano, Banega, Di Marija (od 72. Meza) – Mesi, Iguain.  

TABELA GRUPE D:

FOTO: Action images

 

 


tagovi

Markos Rohofudbalska reprezentacija ArgentineRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara