"Janik Bolasi"
"Janik Bolasi"

Totalno drukčiji od drugih – Janik Bolasi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.04.15. | 17:28

Janik Bolasi, tema dana u ostrvskim medijima, prošao je više nego zanimljiv životni put pre no što je postao prvi igrač Kristal Palasa koji je postigao het-trik u Premijer ligi

Janik BolasiNije lako stići do mesta pod suncem u najbogatijoj ligi na svetu, do mesta koje verovatno sanja svaki dečak sa loptom u nogama. Još je teže kada kao krilni igrač celu debitantsku sezonu u eliti odigraš bez postignutog gola. Ali fudbal je čudesna igra. Igra koja u jednom danu može da ti promeni život. Ma šta u jednom danu? Dovoljno je 11 minuta. Upravo toliko je Janiku Bolasiju trebalo da tri puta pogodi mrežu Sanderlenda i postane prvi igrač Kristal Palasa koji je postigao het-trik u Premijer ligi.

Naslovne strane zaposeo je 25-godišnji momak koji je pre samo nekoliko sezona igrao amaterski fudbal, jednu čak proveo na Malti. Bolasi vrlo dobro zna da ne bi smeo da poleti u vazduh. Trenutna slava neće ga promeniti. Iskustvo ga je tome naučilo. Zato i dalje živi u relativno skromnoj kući, ni nalik "dvorcima" u kojima slobodno vreme provode najveće ostrvske zvezde.
"Neću ni da pokušam da živim kao Eden Azar naprimer. To je totalno drugačiji životni stil. On će uvek imati veću kuću, veće ovo, veće ono... Sve to može da te odvuče od onoga što najbolje radiš – od fudbala", rekao je Bolasi u nedavnom intervjuu za Gardijan.

Izabrane vesti

Kada je dobio novi ugovor na Selhurts Parku stao je iza svojih reči.
"I dalje živim sa istim budžetom sa kojim sa živeo i ranije. Ne trošim ništa preko. Sve stavljam u banku. Ne želim da se kao mnogi izgubim sada kada sam dobio veću platu".

Netipično razmiljanje za fudbalera. Ali Bolasijeva prednost je to što svako malo dobije podsetnik da treba da ceni ono što ima. Svaki put kada ode na reprezentativnu akciju u Kongu shvati koliko je privilegovan.
"To je sasvim drugačije iskustvo. Vidiš ljude koji se muče. To te učini poniznim. Nedavno sam baš bio u poseti školi za devojčice. Morali su da je izgrade jer je bilo previše slučajeva silovanja... Tamo nema sredine. Ili si siromašan ili imaš pare", svedoči Bolasi, koji zbog nemirne situacije u zemlji noš nije odveo suprugu i jednogodišnju bebu u Afriku.

Janik je uostalom rođen u Lionu, a već kao je beba se sa porodicom doselio u Lonon. I brzo pohvatao lokalne običaje. Recimo grajm rep muziku, njegovu veliku strast. Uvek nešto rimuje, a na internetu je pravi hit postalo njegovo "prepucavanje" sa dobrim prijateljom i napadačem Njujork Red Bulsa Bredlija Rajt-Filipsa. Neki stihovi su prilično surovi.
"To što se prezivaš Rajt ne znači da si igrač za Arsenal", prozivao je Bolasi drugara, mada mu ni ovaj nije ostajao dužan. "Ne daješ golove? Žao mi ti je".

Sada se međutim situacija drastično popravila za Bolasija, koji je zbog veštih driblinga – ima čak i svoj patentiran trik – od ranije miljenik navijača.

Ipak tek protiv Sanderlenda su stigli golovi. I nije to slučajnost. Dobrim delom je i zasluga bivšeg trenera Palasa Tonija Pjulisa.
"Ranije sam paničio bez razloga. Iscrpljivao sam se. Ali Pjulis mi je govorio: ’Pusti mene da brinem’. Mnogo mi je pomogao. Stalno govorio da sam ’vrhunski, vrhunski igrač’. Baš tim rečima. Smejao sam se, a on mi govorio da je ozbiljan".

Bolasi se i dalje smeje. Ali sada retko ko sumnja u Pjulisovu procenu i nema dileme da ćemo već na leto slušati o klubovima zainteresovanim za Janika Bolasija.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Premijer ligaKristal PalasJanik BolasiEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara