Tri duela koja će rešiti derbi

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.04.19. | 11:30

U danu najvažnijeg večitog derbija pitamo se - ko će rešiti utakmicu? Zato smo fokus stavili na tri duela koja bi mogla da presude finale pre finala

Osećaj da cela sezona, sve za šta si radio, trenirao, borio se i trudio na parketu staje u jednu utakmicu nosi neverovatnu težinu.

Svanuo je dan trećeg, poslednjeg i odlučujućeg okršaja polufinalne serije Jadranske lige. Srpska košarkaška svetinja u beogradskom hramu (TV Arenasport, 18.00), utakmica koja znači sve i susret gde će jedan tim dobiti mnogo, a drugi ostati praznih šaka. Da li će se kuglica na košarkaškom ruletu zaustaviti na crvenom ili crnom polju? 

Izabrane vesti

To će se znati negde oko 20 časova, kada igrači dva najveća kluba budu pokazali od čega su satkani i da li u njima zaista kuca srce pobednika. Da, život će se nastaviti u nedelju i nije ovaj susret pitanje života i smrti. Ali, večiti derbi je uvek više od sporta, više od igre, pa i čistih emocija. Zbog toga je sada najvažnije ostati priseban i smiren, nadahnut i stabilan. 

U danu najvažnijeg večitog derbija pitamo se - ko će rešiti utakmicu? Zato smo fokus stavili na tri duela koja bi mogla da presude finale pre finala. 

U njima još ima rezerve


RIVERS - RENFRO

Nekadašnji saigrači iz Bajerna dobro znaju vrline i mane onog drugog. Obojica imaju dugogodišnji evroligaški staž i projektovani su da iznesu velike utakmice. U izostanku Džoa Reglanda nekadašnjem šampionu Evrope uručena je uloga pomoćnog organizatora igre, a u Crvenu zvezdu je doveden kao neko ko bi trebalo da napravi prevagu. Dva meseca kasnije Rivers se još traži i ne uspeva da ponovi igre kojim je plenio u Panatinaikosu i Bajernu, donekle i madridskom Realu. Stručni štab se nada da će se njegova pobednička crta pojaviti baš u majstorici i da će uspeti da pokaže zašto mu je Milan Tomić ukazao poverenje, odnosno da će posle onih 11 poena u prvom delu pre dve sedmice uspeti da nadogradi igru i bude Zvezdin tas na vagi. Za to je potrebno da Rivers uđe u meč s pravim ciljem, odnosno da mu glava rastereti sa lakim poenima na startu, kako bi dobio pravi vetar u leđa za nastavak utakmice. Nasuprot njega naći će se Aleks Renfro, Partizanov džek-pot u ovoj sezoni. Nekadašnji igrač Barselone uspeo je da pobedi sopstveni ego i maksimalno se podredi timu, što je Partizanu donelo trofej u Kupu i mogućnost da u protivničkom grotlu overi finale. Već je bio najkorisniji igrač Kupa Radivoja Koraća, slomio je Crvenu zvezdu u finalnoj borbi za Žućkovu levicu, a iako mu procenti šuta u prethodne dve utakmice nisu bili na zavidnom nivou (5/11 za dva, 2/9 za tri), znao je da ostane priseban i bude važan faktor napadačke igre crno-belih. Ubacio je one poene za produžetak u prvoj, a onda asistirao Markusu Pejdžu za presudnu trojku u drugoj utakmici, a nekoliko minuta ranije praktično je sam vukao Parni valjak i tako najavio preokret. Ako Rivers bude krenuo dobro, na njemu će biti da odgovori na identičan način. 

SPECIJAL: Beogradski košarkaški klasik u kvotama

Tomić: Vode se igranke, pokušavaju da nam nabiju pritisak, to su smešne stvari

Trinkijeri: Neće reči dati koš, živeće se i u nedelju


BERON - MARINKOVIĆ

Najbolji šuter Crvene zvezde postao je žrtva Partizanove pametne odbrane u drugom meču, koja je funkcionisala na osnovama brzih udvajanja, pravovremenih kretnji u bloku i preuzimanja odgovornosti u odbrani. Kada ga lopta nije poslušala (2/3 za dva, 1/5 za tri), ušao je u fazu nervoze iz koje se nije iščupao. Brzo je napravio sebi problem sa faulovima, što ga je potpuno izbacilo iz takta. Isto tako Bili Beron je uz Dejana Davidovca i Filipa Čovića, pa i Ognjena Dobrića bio odlučujući faktor derbija odigranog pre dve sedmice i praktično je sam izneo teret produžetka kako bi spasao domaćin teren i Zvezdi doneo pobedu. Bitna stvar za Berona je ta što se prvi put u karijeri nosi s ovakvim pritiskom i nije dosad igrao ovako važne utakmice. Ako bude uspeo da probije tu psihičku barijeru i ne dozvoli da ponovo brzo plane i izgubi kontrolu nad sobom, biće Zvezdino glavno napadačko oružje. Ako ne bude tako, crveno-beli će se naći u problemu. S druge strane Vanja Marinković je po mišljenju košarkaške javnost dosad obeležio ovu polufinalnu seriju, pošto je najbolji strelac iste u oba tima. Bio je uglavnom stabilan na liniji penala, siguran u odlučujućim šutevima, mada je mogao sve to da baci u vodu jer je umalo dozvolio Dejanu Davidovcu da pogodi onaj šut za produžetak pre sedam dana. Neverovatan psihološki napredak ostvario je otkako je kormilo preuzeo Andrea Trinkijeri, koji ga je naterao da se oslobodi svih prethodnih strahova i bude ono što jeste. Vanja je taj savet oberučke prihvatio i sa 22 godine ima veliku šansu da postane heroj Partizana, dželat večitog rivala i konačno usmeri svoju karijeru ka najvišim visinama. Nije greška nadati se snajperskom okršaju Bilija i Vanje

Bez milosti i popravnog

Slavko Vraneš za MOZZART Sport: Vidim Duleta u Zagrebu kako trči dijagonalu, skače ka nama... Upravo sam se naježio (VIDEO)

Trifunović za MOZZART Sport: Zvezda blagi favorit u majstorici, Vanja obeležio seriju


ODŽO - LENDEJL

Utisak je da je Majkl Odžo jedan od igrača koji su pokazali najmanje, iako se od njega očekivalo mnogo više. Osnovano ili ne, ali snažni Nigerijac je u derbiju odmah posle finala Kupa Radivoja Koraća pokazao treneru Tomiću da je možda pogrešio što je izabrao Majka Cirbesa umesto njega. Oba Zvezdina centra igraju ispod svojih mogućnosti, mada je pitanje koliko je Odžo zaista u mogućnosti da pruži više od onoga što je pokazao pre mesec i kusur dana? Andrea Trinkijeri ga je gotovo potpuno izbacio iz ritma tako što je svoje igrače povukao bliže reketu i omogućio im da sa strane pomoći asistiraju Đorđu Gagiću, te Nikoli Jankoviću i Džoku Lendejlu. Zato je Odžo spušten na svega devet poena u dve utakmice. Zbog činjenice da je Majk Cirbes i dalje izvan svoje zone komfora, stručni štab je verovatno dosta radio na tome da Odžu stvori veći prostor za igru pod obručima, iako će to biti zaista teško u datim okolnostima. On mora da koristi snagu ispod koša, ali će morati da pokaže i više u odbrani, pogotovo jer je Džok Lendejl u svojoj prvoj sezoni u crno-belom dresu izrastao u kalibar za najviše domete. Njegova trezvenost u presudnim trenucima je Partizanu donela ogroman benefit u igri, a ona njegova dva ofanzivna skoka na kraju druge utakmice direktno su presudila Crvenoj zvezdi. Ne treba, pritom, zaboraviti da je konstantna pretnja sa poludistance i izvan linije 6,75 metara, osim toga što ima strašan osećaj za ofanzivni skok, što je oružje kakvo Crvena zvezda nema u svom arsenalu. Crvena zvezda ima više mesa u reketu i nominalno bi trebalo da je u prednosti u odnosu na crno-bele, ali se to zasad ne oseća u praksi. Da li će tako ostati ili će domaćin ovog puta naći rešenje i svojim centrima dati ozbiljnije uloge?

Antonić za MOZZART Sport: Zvezda može više da izgubi od Partizana, finale donosi tim

Ne treba, na kraju, zaboraviti, da oba večita rivala imaju igrače koji i dalje igraju sa određenom rezervom i ovu temu obradili smo u odvojenom tekstu...

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Kej Si RiversAleks RenfroVanja MarinkovićBili BeronMajkl OdžoDžok Lendejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara