Umtiti i povreda hrskavice - nešto tu ne štima...

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.12.18. | 16:59

Problem komplikovaniji nego što izgleda

Fudbalski klub Barselona danas je u javnost izašao sa saopštenjem da će se Samuel Umtiti vratiti u trening centar posle višemesečnog odsustva zbog povrede, gde će nastaviti lečenje u svrhu što bržeg oporavka.

Ova vest možda ne bi bila začuđujuća da je svetski šampion sa Francuskom blizu potpunog oporavka od povrede kolena, međutim situacija je potpuno zbunjujuća. Umtiti će se vratiti iz Katara, gde je duže vreme bio na specijalističkim tretmanima, sve pod nadzorom klupskih doktora.

Izabrane vesti

U klubu su i dalje svi jako zabrinuti zbog njega, jer situacija uopšte nije dobra. Od 28. septembra Umtiti je izvan stroja, a od tada uporno odbija da ide na operaciju, iako mu specijalisti predlažu da to učini što pre. Bolovi koje ima u kolenu počeli su da se pojavljuju još u maju prošle sezone.

Detaljnim pregledima uočeno je da Umtiti ima atipičan problem za momka od 25 godina. Naime, Francuz ima problem sa hrskavicom. Isti onaj koji je naterao legendarnog kapitena Barselone Karlesa Pujola da ostavi fudbal u 35. godini. Doduše, njegova hrskavica je bila potrošena posle punih 18 godina u profesionalnom sportu. Umtiti iza sebe ima tek osam godina fudbalske karijere, od toga tek šest u profesionalnim vodama.

Pitanje Umtitijevih godina još nije postavljeno, možda i nije toliko dramatično, ali u Barseloni postoji verovanje da je Francuz dozvolio da povreda ozbiljno uzme maha i dovede sebe u prilično tešku situaciju. Navodno, Umtitiju je bilo savetovano da propusti Mundijal i ode na operaciju, kako bi sada bio u potpunosti spreman za izazove. Međutim, on se oglušio o te savete, otišao u Rusiju, uzeo titulu svetskog šampiona i sada je pitanje kada će se vratiti na teren.

Trenutno Umtiti ima dozvolu da radi u teretani, gde jača mišiće kvadricepsa, ali to je nedovoljno da bi se rešio daleko ozbiljniji problem sa hrskavicom.

Umtiti je dosad bio podvrgnut raznim terapijama, ali i dalje postoji pomešana doza brige i optimizma. Na sve načine radi se na tome da mu se produži život kolena, ali dosad nije bilo uspeha. Iako, prema mišljenju lekara, šanse bi trebalo da budu velike.

U ovom trenutku nepoznato je kada bi Umtiti mogao da se vrati na teren. Neki kažu krajem februara, drugi ne mogu da budu tako optimistični.

Barselona je u problemu.

Foto: Reuters


tagovi

Samjuel Umtiti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara