"Pune tribine su krajnji cilj"
"Pune tribine su krajnji cilj"

Upozorenje iz Čuke: Fudbal u Srbiji će nestati ako ne promenimo sistem! (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.01.15. | 14:46

Plej-of i plej-aut. Jedan krug. Kočnica je ideja o deobi bodova

Pune tribine su krajnji ciljNeformalan sastanak novinara i uprave Čukaričkog. Tema je odlazak tima sa Banovog brda na pripreme na Kipar. Ispostavilo se ipak da čelnike jednog od samo dva superligaša u privatnom vlasništvu more posve drugačiji problemi. Problemi od suštinskog značaja.
"Sistem takmičenja je ono što nas posebno žulja… Ako se ovako nastavi, fudbal u Srbiji će nestati. Nestaće i interes da se u fudbal ulaže", rekao je tokom uvodnog obraćanja vlasnik Čuke Dragan Obradović i ponovo otvorio debatu koja u Srbiji traje već godinama.

Poslednji predlog je takozvani "poljski model". Posle regularnog dela sezone sa 16 klubova, osam prvih ide u plej of, osam poslednjih u plej aut. Još jedan krug takmičenja, dodatnih sedam kola. Prvoplasirani na tabeli bi stekao prednost domaćeg terena u duelima sa drugim-trećim... Gostovao bi kod osmog-sedmog…

Izabrane vesti

I najbitnije – bodovi osvojeni u regularnom delu sezone delili bi se napola što bi trebalo da unese neizvesnost u često veoma monotoni srpski klupski fudbal u kome se uglavnom sve zna mnogo pre no što se sezona završi.

Procena je da zbog deobe bodova klubovi sebi ne bi mogli da dozvole luksuz da neku utakmicu shvate olako, da izvedu kombinovani sastav… Preciznije - da puštaju druge do bodova. Procena je i da bi borba za vrh bila daleko uzbudljivija. I upravo zbog toga se po srpskoj fudbalskoj čaršiji nezvanično može čuti da su oni najveći – a to su Partizan i Crvena zvezda – protivnici reformi jer bi tako rizikovali svoj gotovo nedodirljiv status. Za veći broj utakmica jesu, za deobu bodova ne.

Trener Čuke Vladan Milojević pak smatra da je ovakva situacija neodrživa.
"Ima dosta kontradiktornosti. Igrali smo tu Ligu Evrope, pa sam kao trener video kako to izgleda. Nije uopšte lako pripremiti ekipu. Nema realno održivog plana oko treninga i utakmica. Mi smo u drugom kolu igrali protiv austrijskog Grediga, oni potpuno spremni, počinje im prvenstvo, a mi tek napola. Maltene izašli iz trčanja. Nije tu više do znanja, jednostavno niste konkurentni, ne možete fizički da im parirate. U startu ste u hendikepu. U Srbiji imamo i taj potcenjivački stav, pa se smejemo klubovima iz San Marina, Andore, Lihtenštajn čak i ovima sa Kipra. A onda nam se dese Vojvodina i Vaduc recimo. Treba da budemo svesni da mi svi krećemo iz prvog ili najviše drugog kola kvalifikacija. I  treba da se pogledamo i da shvatimo da smo na dnu evropske lestvice", kaže Milojević.Vladan Milojević

Sportski direktor Vladimir Matijašević dodaje.
"Završi se sezona, imaš pauzu desetak dana. Odmah krećeš u pripreme i ako ispadneš u prvom kolu u Evropi opet imaš još mesec dana pauze do početka Superlige?! To mora nekako da se sredi".

I nije kalendar, odnosno kasni početak sezone, jedini problem.
"Nama treba više utakmica da bismo izbacivali igrače", kaže Matijašević, koji je svojevremeno baš za MOZZART Sport rekao i da je za uvođenje pravila po kojem bi klubovi bili obavezni da u timu imaju nekoliko mladih igrača.
"Moramo da napravimo sistem tako da klubovi imaju od čega da žive".

Milojević je saglasan.
"U drugim zemljama igrači u tim mladim godinama, u punoj snazi, naše dve sezone odigraju u jednom takmičarskom ciklusu, jer imaju 50 i više utakmica. A mi samo 30, a tu su i  povrede, kartoni, ispadanje iz forme. Igrač se postaje na utakmicama, ne na treninzima. A mi više treniramo nego što igramo".

Čuli ste argumente Čukaričkog. Znate i za brojne infrastrukturalne probleme u Srbiji. Prvi čovek Jagodine Goran Milanović govorio nam je i o novčanom aspektu cele situacije. Pitamo vas: Za ili protiv predloženog sistema takmičenja? Superliga će na istu temu razgovarai na sednici zakazanoj za 18. februar. Usvoje li se promene nov format takmičenja mogao bi da zaživi u praksi već od naredne sezone.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Vladimir MatijaševićVladan MilojevićSuperligaSrbijaDragan ObradovićČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara