Uspeh po diktatu Kineza i Žorža Mendesa - da li premijerligaši treba da zaziru od čopora? (FOTO + VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.04.18. | 14:56

Veliki rezultat Vulverhemptona za samo godinu dana

Od samog početka takmičenja u Čempionšipu bilo je jasno da se u predgrađu Birmingema gradi jedna nova, ekstravagantna fudbalska priča koja preti da promeni fudbalski poredak na Ostrvu u godinama koje dolaze. U njenom centru je Vulverhempton od sinoć, posle remija Fulama i Brentforda (1:1) povratnik u Premijer ligu, a iza nje superagent Žorž Mendes, koji je sa kineskim konzorcijumom Fosun uspeo da za samo godinu dana vine ovaj klub u društvo najboljih.

Izabrane vesti

Čitali ste već o Mendesovoj imperiji i uticaju na Vulvse i početkom godine na stranicama našeg portala, već tada se naslućivalo da Vukovima nema ravnih kada je reč o trci za plasman u Premijer ligu, što su nekoliko meseci kasnije i potvrdili na terenu. "Menadžerski" klub, to je epitet koji ih prati cele sezone zbog veze sa agentom Kristijana Ronalda i Žozea Murinja, a Aston Vila i Lids pokušali su čak i pred Fudbalskom ligom da ospore čisti i pošten uspeh Vukova i trenera Nuna Espirita Santa.

Smetala im je činjenica da je letos "pola Portugalije" došlo na pozajmicu u Vulverhempton, tvrdili su da je ovaj klub favorizovan u odnosu na ostatak lige, ali dok su oni tupili jezik, Fudbalska liga je ćutala (nije utvrdila kršenje propisa), a Vulvs pobeđivao i nizao bodove. Uostalom, i danas je pobedio u revijalnoj utakmici koja je bila lokalni derbi sa Birmingemom (2:0), a obeležio ju je sjajni Diogo Žota (najbolji strelac tima sa 16 golova) koji je pogodio u 21. minutu i ulepšao šampionsku žurku na Mulinou. Tačku na slavlje stavio je rezervista Benik Afobe u 86. minutu.

I staro i mlado, svi kojima je narandžasta boja u srcu danas su se pojavili na stadionu da proslave veliki uspeh čopora (The Pack) Vukova koji je Nuno Espirito Santo majstorski proveo kroz tešku ligu. Bilo je tužnih momenata, kao protiv Fulama pre nekoliko kola kad su nadigrani (2:0), ali i srećnih kao protiv Kardifa prošle nedelje kada su rivali promašili čak dva penala u nadokandi, a Vulverhemtpon slavio sa 2:1. Tajna je u tome što nisu posustali, nisu dozvolili da ih kiksevi slome i zato su prvi prošli kroz cilj. Još jedan bod im treba da osvoje titulu u Čempionšipu.

gallery

Kakva je budućnost Vulvsa u Premijer ligi ostaje nam da vidimo. Mnogi kažu da ona zavisi od volje Žorža Mendesa i kineskih vlasnika i predviđaju joj brzi slom možda već za godinu dana i povratak u niži rang. Oni koji podrobnije prate rad portugalskog superagenta smatraju da od danas već počinje nova era u kojoj Murinjov i Ronaldov prijatelj kreće u osvajajnje Premijer lige, ali ne trofejima kako bi neko odmah pomislio, već striktno poslovno. Iskoristiće Vulvse kao najlepši izlog za brojne fudbalere koje drži pod svojim skutima kako bi ih dalje prodavao bogatijim rivalima iz lige.

Pokazna vežba ove godine je uspela, kvalitetni pojedinici poput Žote, Kavaleira, Brazilca Bonatinija i sjajnog mladog reprezentativca Portugalije Ruben Nevesa stekli su punu afirmaciju u sjajnoj ekipi koja je bila najubedljivija. Dali su najviše golova od svih (78), osvojili najviše bodova (95), a moćiće i da prebace stotku u preostale tri utakmice do kraja prvenstva.

Najviše su posle ovog uspeha dobili navijači, koji su se vratili tamo gde istorijkki pripadaju. Vulvs je trostuki šampion Engleske i nekadašnji polufinalista Kupa UEFA i bez obzira što je te titule osvojio u prošlom veku zaslužuje svako poštovanje. Svašta se izdešavalo u proteklih šest godina otkako su prethodni put igrali Premijer ligu, čak su u jednom trenutku ispali i u treću ligu, ali su ove sezone oživeli na rukama Žorža Mendesa i kineskih vlasnika.

Koliko će bajka trajati, to je već drugo pitanje, a i nije bitno. Sad je vreme za slavlje.

ČEMPIONŠIP - 43. kolo

Petak
Aston Vila - Lids 1:0 (1:0)
/Graban 29/

Subota
Šefild Junajted - Milvol 1:1 (0:0)
/Klark 74 - Morison 76/

Barnsli - Bolton 2:2 (1:0)
/Gardner 22, Mekburni 90+3 - Le Fondr 82pen, Nun 85/

Barton - Derbi 3:1 (2:1)
/Bojs 24, Marfi 44, Akins 68 - Njudžent 29/

Hal - Šefild Venzdej 0:1 (0:1)
/Rouds 18/

Midlsbro - Bristol Siti 2:1 (1:1)
/Frend 18, Ajala 68 - Đurić 13/

Norič - Kardif 0:2 (0:0)
/Zohore 86, Oile 90+2/

Notingem Forest - Ipsvič 2:1 (0:1)
/Nrereton 89, Loli 94 - Vord 38/

KPR - Preston 1:2 (1:1)
/Smit 13 - Robinson 45, 74/

Reding - Sanderlend 2:2 (1:0)
/Keli 20pen, Kermorgant 79 - Meknir 46, Ketermol 66/

Fulam - Brentford 1:1 (1:0)
/Mitrović 70 - Mupaj 90+3/

Nedelja
Vulverhempton - Birmingem 2:0 (1:0)
/Žota 21, Afobe 86/

Foto: Action Images


tagovi

Žorž MendešNuno Espirito Santo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara