"Derbi prestonice"
"Derbi prestonice"

Večita borba rimskih gladijatora!

Vreme čitanja: 6min | ned. 04.12.16. | 08:19

Lacio i Roma u nikad zanimljivijem 165. Derbiju prestonice odlučuju o drevnoj dilemi - čiji je Rim?

Derbi prestonice

Moderni svetski fudbal obeležen je mnogim velikim derbijima. Zvezda - Partizan, Boka - River ili Seltik - Rendžers, padaju vam odmah napamet, ali iz te grupe nikako ne smemo izdvojiti ni duele Lacija i Rome, verovatno najvećih italijanskih gradskih rivala. Derbi prestonice, 165. po redu, igra se u nedelju popodne (15 časova) na čuvenom Olimpiku, a već sada je jasno da nas očekuje pakleni meč.

Izabrane vesti

Mržnja u Rimu rodila se 1927. godine kada su tri gradska kluba spojena u jedan - Romu. Bio je to pokušaj Benita Musolinija da stvori jednog snažnog predstavnika Večnog grada u borbi sa bogatašima sa severa zemlje. Lacio, koji je dobio ime po regionu u kojem se grad nalazi, odbio je tada predlog Dučea da uđe u konglomerat iz kojeg je nastala Roma.

Od tada pa do danas Derbi prestonice je sportski spektakl koji su obeležile stotine povreda navijača, divljanja, tuča, pa i smrti na tribinama. 

MOZZART KVOTE: Lazio - Roma: 1 (3,00), X (3,00), 2 (3,00) 

Osnivanjem Rome, Lacio je odjednom postao autsajder. Njihova navijačka baza nadjačana je jer su Romi prišli navijači tri kluba koji su se utopili u nju po nalogu vođe. Otuda je i mentalitet Lacija i svih njegovih navijača i danas stalno dokazivanje, proisteklo iz želje da povrate ono što je do osnivanja velikog rivala bilo njihovo, u ovom slučaju Rim.

Zato je derbi u Rimu i pitanje teritorije.

Za navijače Rome Lacijali su seljaci koji žive u provinciji. Zato ćete često čuti da im skandiraju “burini” što je pogrdan naziv za seljaka na italijanskom, reč kojom opisuju svoje mrske rivale. Jedan navijač Vučice je čak u nekom dokumentarcu otišao toliko daleko da je navijače Lacija označio kao “pagane” i “bolesne divljake“ koji žive u pećinama.

Sukob oko teritorije samo je jedan od motiva ovog rivalstva, njega karakterišu i deljenje istog stadiona, kao i različito značenje boja dresova i simbola koje rimski klubovi nose. 

Lacijali

Lacio je poznat po nebesko-plavim bojama iz grčke mitologije, a maskota mu je orao, koji je sveta životinja Jupitera. Roma, s druge strane, nosi žutu boju u znak Vatikana i crvenu koja označava Rimsku imperiju. Njihov simbol je vuk, životinja koja se povezuje sa Marsom, bogom rata. Mars je takođe bio otac blizanaca Romula i Rema, osnivača Rima. Vuk na grbu je zapravo vučica koja je odgajila njih dvojicu.

Tako se Roma infiltrirala u istoriju i mitologiju Rima dok je Lacio, koji je osnovan 1900. godine, faktički prognan na obod prestonice. Međutim, Lacijali ne odustaju od tvrdnje da su oni jedini, autentični rimski klub što je jednom prilikom lepo objasnio njihov kapiten Tomazo Roki.
“Oni imaju boje i obeležja rimskog kluba, ali Lacio predstavlja pravi izvorni Rim.”

Tenzija između navijača dva tima porasla je proteklih godina, mahom i zbog činjenice da van grada Rima nijedan od ovih klubova nema preveliku navijačku podršku. A kako se nisu ni naosvajali šampionskih titula u Italiji, njihov derbi je za obe strane najvažniji meč u celoj sezoni. I to je ono što razdvaja Derbi prestonice od svih drugih gradskih derbija širom Italije, a takođe dodatno zagreva i tenziju pred svaki okršaj Lacija i Rome.

Pored navijačkih tenzija, u rivalstvu rimskih klubova značajnu rolu zauzima i politička nota. Navijači Lacija su ponosni na svoje desničarsko opredeljenje (otvoreni fašizam), dok su navijači Rome tradicionalno privrženiji levici. Najstarija grupa na Rominoj južnoj tribini Fedajn osnovana je 1972. godine, a dobila ime po palestinskim borcima za slobodu i otvoreno je antifašistički nastrojena. Uprkos tome, i među navijačima Vučice ima fašista, jer je to jednostavno nasleđe rođenih Rimljana.

Tipičan predstavnik mentaliteta navijača Lacija je njihova ikona Paolo Di Kanio. Samoproklamovani fašista koji veruje da je Musolini “u osnovi bio principijelni vođa” kojeg ljudi “nisu najbolje razumeli” je posle gola datog Romi u jednom derbiju podigao visoko desnu ruku. Bio je to tradicionalni rimski pozdrav, koji su prisvojili italijanski fašisti pa je Di Kanio brzo navukao na sebe gnev javnosti. 

Isti gest Di Kanio je ponovio i nekoliko nedelja kasnije na utakmici protiv Livorna, prema njegovim navijačima koji su tradicionalno privrženi levici. Jedan derbi Lacija i Rome krajem 90-ih obeležili su veliki uvredljivi transparenti na severnoj tribini Olimpika namenjeni rivalima iz tabora Vučice. Na jednom je posalo: “Aušvic je vaš grad, a peći vaši domovi”, dok je drugi bio još uvredljiviji: “Tim crnaca, tribina Jevreja.”

Romanisti

Zbog svega ovoga nije ni čudo što svaki igrač koji izađe na terenu nebeskoplavom ili narandžastom dresu s sobom nosi i više od želje da osvoji tri boda. Preteško breme gradskog derbija, velika očekivanja navijača ispunjena političkom i teritorijalnom tenzijom, nose poseban pritisak derbija Večnog grada. Ne znamo kako je nositi taj teret, ali možemo da zamislimo…  

Ovaj derbi ne bi bio specifičan, jedinstven, da nema svoje ikone, a kao što je Di Kanio ikona Lacija tako je i Frančesko Toti ikona Rome. Za razliku od Di Kanija, Toti nikada nije napustio klub. A nije da nije imao ponude. Da je recimo svojevremeno prihvatio poziv Reala verovatno danas ne bi imao gde u kući da ostavi sve trofeje koje bi osovjio. Umesto toga izabrao je da ostane u Rimu.
“Celu svoju fudbalski karijeru posvetio sam jednom timu, samo Romi. Igrao sam za nju i za navijače, drugo me nije zanimalo”, ističe Toti koji će danas verovatno s klupe čekati priliku da ko zna koji put u životu oseti čari derbija.

I upravo ta rečenica pokazuje snagu i moć Derbija prestonice. Postoji nešto impresivno i ljudski u tome želeti da budete svojevrsno polubožanstvo, radije nego običan moderni fudbaler. U gradu kao što je Rim zapravo je sve danas podeljeno na pola, nema sredine. 

Parolo i Basta su uzdanice Lacija

Samo oni koji su uživo bili na derbiju Lacio - Roma mogu da posvedoče da se ne radi o običnoj utakmici, već o spektaklu u kojem je koregorafija na tribinama mali detalj velikog navijačkog rata koji se vodi na dan derbija. Mnogo je teže doći na utakmicu nepovređen od bombi kućne izrade koje navijači prave, ili izbeći tuče navijača na putu ka Olimpiku koje su česte. 

Tog dana, kada se igra Derbi prestonice, slavni stadion postaje Drevni koloseum, a pobeda u derbiju korak je bliže ka osvajanju grada. Sport i fudbal postaju vojna kampanja u Rimu.

KLADIONIČARSKI KUTAK

Rimski rivali igraju sjajno i nalaze se u samom vrhu italijanskog fudbala, a posebno se to odnosi na Lacio koji posle godina lutanja igra jedan od najatraktivnijih fudbala na Apeninima. Majstorski sklepani od strane mladog stručnjaka Simonea Inzagija, Lacijali prosto terorišu rivale u Seriji A, pa su i u taboru Rome svesni da neće glatko slaviti ovog puta kao na prthodna tri uzastopna derbija u kojima su bili dominantni.

Predstojeći derbi biće okršaj dva efikasna napada, a posebno se ističe onaj Vučice (33 pogodaka) u kojem su Džeko, Salah (neće igrati danas) i Peroti spakovali više od polovine golova zajedno (25). Ni Lacio ne zaostaje, a u sjajnoj formi su Ćiro Imobile (devet) i Keita Balde (četiri), koji su dali polovinu od ukupno 27 golova Nebeskoplavih ove sezone. Eto dobrog razloga da se kladite na golove, a u prilog tome i podatak da je na tri od poslednje četiri rimska derbija palo tri i više pogodaka.

Prvi strelac Rome: Edin Džeko

Takođe, Lacio ovaj derbi dočekuje u boljoj formi, jer je vezao devet utakmica bez poraza, pritom slavio na šest. Roma je takođe sasvim dobra, izgubila je samo jednom na poslednjih 12 utakmica (od Atalante u gostima pre dve nedelje), dok je na Olimpiku dobila sve mečeve ove sezone kao domaćin. Ipak, sada će nominalno biti gost, a imaće i nešto manju podršku jer njeni ultrasi treći derbi uzastopno bojkotuju zbog poznatih barijera na južnoj tribini.

U taboru domaćina neće biti povređenog Luisa Alberta, dok bi golman Marketi i štoper De Fraj mogli da se vrate u tim, kao i Sergej Milinković Savić koji je imao problem s povredom prethodnih dana. Na drugoj strani zbog povreda sigurno izostaju Florenci, Paredes i Salah, ali bi Kostas Manolas i Stefan El Šaravi mogli da se oporave i vrate u ekipu Lučana Spaletija. Kada je reč o prognozi, kao što rekosmo, golova će sigurno biti, jer to garantuje forma napadača ova tima, dok će pobednika kao i u svakom derbiju odlučivati nijanse, mada stručnjaci neznatno veće šanse daju Romi.


LACIO – ROMA (15.00, Arena Sport 4)
Stadion: Olimpiko
Sudija: Luka Banti

LACIO (4-3-3): Marketi – Basta, Valas, De Fraj, Lulić (Radu) – Parolo, Bilja, Milinković Savić – Anderson, Keita, Imobile.

ROMA (3-4-3): Ščensni – Manolas, Facio, Ridiger - Bruno Peres, Strotman, De Rosi, Emerson – Najngolan, Peroti, Džeko.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Simone InzagiSerija ASergej Milinković SavićRomaLacioItalijaEdin DžekoDušan Basta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara