"Nikola Mijailović i Nemanja Kojić"
"Nikola Mijailović i Nemanja Kojić"

Večiti, e sad da vas vidimo!

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.07.13. | 17:43

Posle svega viđenom na kontrolnim mečevima postavlja se pitanje: Koliko objektivno mogu crno i crveno-beli na evropskoj sceni?

Nikola Mijailović i Nemanja KojićPartizan i Crvena zvezda privode kraju pripreme za narednu sezonu, sledeće sedmice će krenuti na evropski put, a njihovi navijači ne znaju da li da se više raduju ili strepe. Uigravanje u Sloveniji i test mečevi u Poljskoj i Švajcarskoj nagovestili su da će večiti rivali bez većih poteškoća preskočiti prve prepreke, međutim, testovi sa objektivno jačim rivalima precizno su otkrili sve mane, zbog kojih će Vuk Rašović i Slaviša Stojanović morati užurbano da poprave ono što se popraviti može. Makar do naredne runde...

Crno-beli su zadržali gotovo sve oslonce tima (iz prvih 11 otišli Smilajnić i Miljković, a sprema se Stojković), angažovali četvoricu novajlija (Lukač, Aksentijević, Malbašić, Gulan) i predstavili drugačiji stil igre u odnosu na lane. Agresivan model, praćen visokim presingom, sa malo dodira i velikim brojem stvorenih prilika može da raduje Rašovića, jer je njetov tim svakom rivalu, osim Lokomotive, postigao gol, ali...

Izabrane vesti

Upravo je to jedna od slabih tački crno-belih. Stvorili su sijaset šansi i bili zabrinjavajuće loše u realizaciji. Fraze o tome da su na promašaje uticali naporni treninzi i činjenica da je Aleksandar Mitrović uigravan van prve ekipe, jer do početka avgusta neće moći da pomogne Partizanu (tri utakmice kazne UEFA), gube smisao ono trenutka kad se fudbaler nađe sam ispred gola i samo je potrebno da ćušne loptu u mrežu. Kojić, Luka i Ninković moraju što pre da poboljšaju efikansnost, baš kao i što je potrebno da Vuk Rašović ulije samopouzdanje Nikoli Aksentijeviću i objasni mu da greške napravljene u susretu sa Metalistom već na prvoj takmičarskoj utakmici mogu da budu kobne.

Crno-beli odišu ogromnom energijom, utisak je i da više trče nego u eri Vladimir Vermezovića, igraju mnogo brži fudbal, ali je isto tako uočljivo da imaju ogromne padove na utakmici. Prvih pola sata izgleda kao da dominiraju terenom, a narednih 15 minuta ih nigde nema, pa opet tako iznova. S jedne strane, to je danak visokom presingu i zamoru materijala u uvodnim delovima oba poluvremena, zbog čega u nastavku gube snagu i koncentraciju, pa su tako dozvolili da sve golove prime u završnicama nekog dela igre.

Opšti je zaključak da za Širak ne bi smelo da bude problema, da će Partizan uspešno startovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, međutim, za ozbiljniji rezultat, potreban je angažman još jednog zadnjeg veznog i malo više spretnijih reakcija pred tuđim i svojim golom. Za početak, možda ne bi bilo loše da Saša Ilić podseti momke iz sadašnje generacije kako su to pre tri godine radili, na primer, Gabrijel Kleo i Mladen Krstajić.

PARTIZAN - rezultati na pripremama
Zlatiborski okrug 4:0 (Saša Ilić, Pantić, Andrija Živković, Stefan Šćepović)
Lokomotiva Moskva 0:1
Petrolul 1:0 (Luka)
Zavrč 2:0 (Stefan Šćepović, Nemanja Petrović)
Metalist 2:2 (Ninković 2)
Legija 1:2 (Marko Šćepović)
Austrija 1:2 (Marko Šćepović)

Zvezda protiv Domžala

S obzirom na to kako je leto počelo možemo slobodno da kažemo da Crvena zvezda uopšte nije u toliko lošoj situaciji. Istina, ponajviše zbog toga što se očekivao potop zbog čega je uostalom Rikardo Sa Pinto pobegao glavom bez obzira. Neočekivani odlasci Aleksandra Pantića, Srđana Mijailovića, braće Srnić i pre svih Uroša Spajića izazvali su paniku među navijačima.

Međutim, dolazak jednog od njih, koji je istovremeno uspeo i kao fudbaler, a jasno je da govorimo o Milošu Ninkoviću, vratio je optimizam u Ljutice Bogdana i osmeh na lice večito umerenog, pa i zabrinutog Slaviše Stojanovića, Sa Pintovog naslednika. Stojanovićev pečat, ipak, verovatno nećemo moći da vidimo već na početku evropske sezone, jednostavno je bilo premalo vremena za to, ali je sigurno da sada zaista može da nastavi da insistira na bržoj igri na prvu ili drugu loptu. Jer, Ninković, kapiten Nenad Milijaš i Luka Milivojević (ako ostane) imaju i iskustvo i znanje da tu ideju sprovedu u delo. Kao što umeju i Aleksandar Kovačević i Vukan Savićević.

Napadači (ili verovatnije usamljeni napadač) zato bi trebalo da dobijaju više upotrebljivih lopti (da budu konkretniji kako kaže Stojanović), s tim da bi kako sezona bude odmicala i tu moglo da bude problema. Jer, Abiola Dauda posle povrede Đorđa Rakića pravu konkurenciju ima samo u mladom Stefanu Mihajloviću (Nikola Đorđević nema ni minut superligaškog iskustva), dok odsustvo Darka Lazovića barem momentalno neće moći da nadomeste ni Nejc Pečnik ni Luka Milunović ni Ognjen Ožegović. Filip Kasalica nije sporan, štaviše.

Najveći problem je bez bilo kakve sumnje onaj koji je Zvezdu mučio i u proteklih 12 meseci, dodatno narastao po odlasku Spajića i Pantića, projektovanih u stubove odbrane za ciklus 2013/2014. Njihovi naslednici još se traže, a ukoliko članovi Upravnog odbora još koliko večeras ne usaglase stavove o novajlijima u poslednjem bedemu crveno-beli će celu sezonu staviti na kocku. Iako bi dolazak Nikole Mijailovića i pomenutog Aleksandra Kovačevića trebalo da skine deo tereta sa centralnih bekova, jer ova dvojica svoj posao obično odrade kako treba.

Dueli sa Grashopersom i Bazelom naveli su nas na zaključak da Stojanović ume da postavi ekipu i održi disciplinu na terenu, a ohrbaruju i uverljive pobede protiv realno slabijih rivala kakvi su Krka i Domžale. Sad da li je to dovoljno da se Zvezda posle pet godina nađe u grupnoj fazi Lige Evropa? Zavisiće pre svega od žreba. Kako je leto počelo i to je uspeh. Nada postoji, a to nije malo.

CRVENA ZVEZDA  - rezultati na pripremama
Krka 1:0 (Mihajlović)
Domžale 2:0 (Mihajlović, Kasalica)
Iličevec 0:2
Grashopers 1:0 (Kasalica)
Bazel 1:2 (Mladenović)

Pišu: Aleksandar Joksić, Dejan Stanković;
Foto: Star sport, partizan.rs.


tagovi

FK Crvena zvezdaLiga EvropeLiga šampionaFK Partizanpripreme 2013Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara