"Derek Fišer"
"Derek Fišer"

Velika jabuka, veliki fijasko ili velika bolnica: Horor sezona Njujork Niksa (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.12.14. | 14:54

Samo tri igrača u timu Dereka Fišera odigrala su svih 25 mečeva od početka sezone, a to ni izbliza nije najveći problem

Derek Fišer

Njujork je možda i najneprijatnije iznenađenje NBA lige ove sezone. Ruku na srce, od ovog tima se nisu očekivale neke velike stvari i borba za sam vrh Istoka jer su nam prethodnih godina dokazali da nisu kadri za tako nešto, ali se očekivalo da se nekako provuku do plej-ofa u mršavoj konferenciji na obali Atlantika. No, nije se ni dalo naslutiti da će nakon nešto manje od trećine regularnog dela sezone biti jedan od najlošijih timova u ligi.

Izabrane vesti

Derek Fišer ima mnogo problema u svojoj prvoj trenerskoj godini uprkos tome što ima ’’jaka leđa’’ u liku i imenu legendarnog Fila Džeksona. Zen master je sa velikim uspehom igrao trougao napad tokom većeg dela svoje karijere u Bulsima i Lejkersima gde mu je najbolji učenik bio baš Fišer. Epilog te saradnje verovatno je svima dobro poznat, dok će se gorki plodovi ove sadašnje svoditi najverovatnije sredinom aprila kada oni neuspešni završavaju svoje sezone. Niksi se mnogo muče sa implementacijom trijangla u svoj sistem igre što je primetio i Denis Rodman i kako sada stvari stoje neće ga do savršenstva uvežbati ni do tog kobnog aprila, pa ćemo od franšize iz najvećeg grada u Americi možda videti i tankovanje, kako bi posle visokog rangiranog  pika na narednom draftu postalo makar malo jasnije kuda se kreće Fišerov brod. Za sada tone, a ukoliko se nešto uskoro ne promeni moraće da se nađe novi kapetan. Jer, kapital u prestonici sveta ne može i neće da čeka, a frustrirani navijači njujorškog kluba umorni su od guranja jeda pod tepih i novog nadanja koje padne u vodu dok je Kip slobode još uvek zavejan.

Karmelo Entoni

Dobar deo neupućenih u prilike u Sjedinjenim Državama rekli bi – ’’Pa šta, ko da su bitni Niksi, ništa nisu uradili već 20 godina’’- i bili bi donekle u pravu. Ali, s druge strane, Melo i saigrači igraju u gradu koji broji 20 miliona duša i u kojem svaka iole ozbiljna svetska kompanija ima svoje predstavništvo, prodavnicu ili servis. Para se na paru lepi, a nekada je bitnije koliko je klub u stanju da zaradi nego šta je u stanju da osvoji. E, zato će i ovakvi Niksi uvek biti globalno značajniji i unosniji od ’’neke tamo’’ Oklahome koja je godinama na ivici titule. Pitanje je da li bi i ona promenila situaciju.

Međutim, nisu baš za sve krivi Fišer i igrači, ima nešto i u lošoj sreći. Naime, novi trener ekipe iz Velike jabuke još uvek nije imao prilike da radi sa svim košarkašima koje ima pod ugovorom i samo su trojica od njih odigrali svih 25 utakmica od starta sezone – Tim Hardavej Junior, Semjuel Dalember i Džejson Smit, a da stvar bude gora sva trojica su epizodisti. Amare Stodemajer odigrao je jedan manje, kao i Iman Šampert koji je preksinoć iščašio rame i, gle čuda, čeka ga skoro mesec dana pauze. Džej Ar Smit vuče povredu levog stopala, nije igrao prethodne dve utakmice i iako nije poznat kao neko ko je po svom stilu igre spreman da se podredi timu, sposoban je da (se) igra i dok trpi bol. Međutim, izgleda da ni tako neće moći, te ga očekuje pauza čija dužina još uvek nije definisana. Hoze Kalderon koji je trebalo da ima ulogu startnog plejmejkera u timu Niksa muku muči sa povredom lista i propustio je više od polovine mečeva, dok je jedini ruki sa poslednjeg NBA Drafta Klentoni Erli samo sedam puta imao priliku da oseti parket pre nego što je operisao desno koleno i neizvesno je da li će se i kakav će se vratiti do kraja još jedne neuspešne sezone Njujorka.

Džej Ar Smit

Andreu Barnjanija su dočekali kao ozeblo sunce u klubu i njegov i Stodemajerov povratak, nadali su se, trebalo je da nagovesti nešto lepše dane za tim sa istoka Amerike. No, ne lezi vraže, prvi pik iz 2006. godine ponovo je povređen, a ovoga puta problemi su list i prepona. Pitanje je da li će ’’stakleni Italijan’’ više ikada biti makar pristojan NBA košarkaš i ako se na to doda njegova ogromna plata, budućnost Niksa deluje sve mračnije. Mislili ste da je to sve? Nije. Karmelo Entoni propustio je samo tri meča ove sezone i to nije toliki problem, ali sve se glasnije priča o tome da će pre ili kasnije morati na operaciju problematičnog levog kolena i povodom toga postavlja se nekoliko pitanja. Šta je pre, a šta kasnije za ekipu Dereka Fišera? Hoće li Melo rizikovati da igra povređen s obzirom na to da je ušao u četvrtu deceniju života, a još uvek nije prišao ni blizu šampionskom prstenu? Da li su mlađe snage osetile da njegovo vreme u Njujorku prolazi i da čoporu treba novi vođa, pa smo zato imali priliku da vidimo sukob Hardaveja i Mela u meču protiv Bruklina ili kada krene loše sve se jednostavno raspada? Hoće li Spajk Li preživeti još jednu skandaloznu sezonu svojih Niksa?

I što je najvažnije - ko je ’’trula jabuka’’ u Velikoj jabuci? Pokazaće vreme ili će ga Fil prevariti i shvatiti ranije...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Derek FiserFil DžeksonKarmelo EntoniNBA ligaNjujork Niks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara