"Duško Vujošević"
"Duško Vujošević"

Vujošević: Politika treba da se eliminiše iz sporta, rivalitet večitih je postao pitanje života i smrti!

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.03.14. | 13:51

"Kad je vetar kontra tebe, pa još pi..š, onda imaš duplu štetu", rekao je predsednik Sportskog društva Partizana u opširnom izlaganju o raspodeli novca crno i crveno-belima i tome kako Čović i Vesić izigravaju javnost

Duško VujoševićOdavno je rivalitet Crvene zvezde i Partizana izašao iz granica sportskog, a uplitanja političara u tu društvenu sferu predsednik crno-belog Sportskog društva Duško Vujošević samo je pogoršalo jaz između dva najveća srpska kolektiva.
"Iskreno, ovoliko rivalstvo između Zvezde i Partizana nije normalno. Uvek je ono postojalo, ali je sve to bilo zezanje, nikada nije bilo pitanje života i smrti, pitanje sreće i boljeg života u Srbiji… Italijani kažu - kad imaš vetar kontra sebe, pa još pišaš, onda imaš duplu štetu", plastično je Vujošević objasnio situaciju u srpskom sportu pre nego što je upro prstom u krivca.
"Politiku treba eliminisati tako da više nema uticaja na sport".

Naravno, povod za opširno izlaganje Vujoševića pred utakmicu sa Bajernom u Evroligi nisu bili navijački obračuni, već obračuni dva kluba oko sredstava iz državne kase. Obračuni koji su često vođeni baš sa političarima, koji se po pravilu kunu u iskrenu nameru da pomognu sportu.

Izabrane vesti

Vujošević, ipak, tvrdi da su njihovi rezultati sasvim suprotni, da je ovakav sistem neodrživ, a da je Sportsko društvo Partizan, kao i košarkaška sekcija crno-belih, na izdisaju. Dobrim delom jer država, prema rečima Vujoševića, svim silama gura Crvenu zvezdu, dok Partizanu ne samo što ne izlazi u susret, već mu u određenim situacijama odmaže.

Naravno, to ne znači da nije bilo i pomoći političkih struktura.
"Aleksandar Vučić je obezbedio neke sponzore - NIS koji tri godine daje po 800.000 evra, ne znam tačno koliko Telekom daje, ali je ispod 500.000 evra. Komercijalna banka je pomogla, zbog političke volje, pomogao je i Mlađan Dinkić. Grad Beograd je 2010. godine doneo odluku gde se uspostavljaju kriterijumi za dobijanje tih nagrada. Ali nije precizirano unapred kolika će ta primanja biti, pa gradski sekretarijat odlučuje pred početak sezone. Zvezda i Partizan su za učešće u Evroligi od grada dobili po 4.000.000 dinara. Za učešće u TOP 16 fazi nama sledi 10.000.000 dinara. Dakle, nešto manje od 100.000 evra", otkrio je Vujošević.

Grafika predstavljena na konferenciji za novinareAli to sve nije promenilo njegov stav da se država ima maćehinski odnos prema crno-belima.
"Da se razumemo, nisam protiv toga  da se Crvena zvezda spase iz situacije u kakvu je došla, bez obzira na to ko je kriv i kako je doveo taj klub do ove situacije, ali neću dozvoliti da se uništava Partizan na ovaj način.  Ovo sve bi trebalo da se shvati kao vapaj u pustinji, poziv hrabrim ljudima da pomognu Partizanu koliko mogu. Bez bojazni da će biti procesuirani, hapšeni, da će imati veće namete, poreze. Znate, ovakav način funkcionisanja zaista nije normalan i neće doneti ništa dobro. Sportsko društvo neće još puno izdržati. Pogledajte samo šta se dešava sa vaterpolo klubom, koji je bio svetska institucija. Fudbal je poslednje sponzorstvo od države dobio od EPS-a, 700.000 evra i to u struji".

Naširoko je Vujosević govorio i o istaknutim operativcima Zvezde Goranu Vesiću i Nebojši Čoviću, koji su sada i u gradskom veću koje upravlja Beogradom.
"Govore nam da ti papiri, gde je pisalo koliko para dobijamo, ne postoje, a sve je to manipulacija. Sada se priča da će se doneti novi pravilnik, po kojem bi trebalo da primimo samo 2.000.000 dinara", rekao je Vujošević isprva se uzdržavajući od pominjanja imena.

Međutim, kako je govor odmicao sve je jasno postajalo na koga misli.
"Da li bi se tenzije smanjile kada bi se transparentno prikazalo koliko koji igrač vredi? Da se ne stvara lažna slika? Ali ne znam kako bi mogla da se obezbedi da tačna suma izađe u javnost.  U okviru Fibe postoji zakon da se klub koji ne plaća igrača prijavi sudu za arbitražu. Vi imate situaciju da je Zvezda izigrala tu situaciju unapred pripremljenim planom za restruktuiranje. Formirana je lažna ili stvarna lista dužnika koja je proporcionalno svedena na svega 2,5% duga. Tada je država prvi put pristala da se na osnovu tog plana dug svede na 2,5% odsto. A igrači kojima smo mi dužni se potpaljuju da blokiraju Partizan! Tu je Đekić, nekima su dovođeni advokati od rodbine kako bi se tužio Partizan", u dahu je govorio Vujošević.
Čović i Vesić"Kriza je svuda i ne vidim razlog zašto pojedini klubovi ne prikažu koliki su ugovori igrača? Verovatno se mnogi plaše da će ih neko pitati - odakle pare? Ja sam za transparentnost, ali ne da se maše izmišljenim papirima, nego da to bude overeno na nekoliko instanci. Pri tome se igra na dve strane - podiže se i razvija jedan sportski kolektiv, a drugi se guši"

Ko to radi? Vujošević kaže - Čović i Vesić.
"Da ne budemo zabune, da ne ispadne da mešamo Engleze neke. Ovo sve govorim direktno u vezi sa Čovićem i Vesićem. Najdirektnije".

Stiče se utisak da je Vujoševićeva ocena da je baš pomenuti tandem pogurao Zvezdu do statusa državnog miljenika.
"Mi nemamo sponzora u Er Srbiji. A vidim Zvezda leti preko Big Blu agencije. Ne znam gde im je tu matematika i logika, ali verovatno je ima. Gasprom je davao sredstva na intervenciju Škundrića. Otprilike fudbaski klub Zvezda dobija u odnosu na košarkaški klub Partizan više novca u odnosu 15:1. Sada se priča - ne može KK Partizan da dobija više od FK Zvezde. Pa dobro, nek dobije fudbalski klub Partizan dobije koliko i Zvezda? Onda kažu - ne može, jer je predsednik Dragan Đurić. On formalno i dalje jeste predsednik, ali nije u klubu. Siguran sam da bi nezdravi rivalitet između Partizana i Zvezde pravilnom raspodelom sredstava, da ne bude 15:1, nego na primer 3:1, postao mnogo bolji", uveren je Vujošević.

(FOTO: Star Sport, mozzartsport.com)


tagovi

FK PartizanNebojša ČovićJadranska ligaGoran VesićDuško Vujošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara