"Ivan Vukomanović"
"Ivan Vukomanović"

Vukomanovićeva spirala beznađa: Rijaliti šou kod večitih, mole Boga za prelazni rok da popiju i pojedu

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.11.16. | 10:05

Trener Slovana iz Bratislava u intervjuu za Sportski žurnal brutalno iskreno o stanju u srpskom fudbalu

Ivan VukomanovićPostaje polako Žurnalova tradicija u izdanju za petak. Dve strane za temu nedelje. U ovoj aktuelnoj nije bilo teško izabrati je. Pobede li Orlovi u Kardifu fudbalska reprezentacija će posle dugo vremena biti ozbiljno u konkurenciji za odlazak na neko veliko takmičenja. Sportski žurnal je stoga sagovornike zapitao: može li reprezentacija da vrati poverenje u naš fudbal. Odgovori šarenoliki, neki sa manje, neki sa više optimizma. Ivan Vukomanović je međ pesimistima, iako će retko koji objektivni ljubitelj fudbala osporiti stavove trenera Slovana iz Bratislave.
"Težak, sizifovski posao... Naši ljudi su ogorčeni, ozlojeđeni i prevareni. Mnogo pogrešnih stvari, i to godinama u nizu, uticalo je da i nazagriženiji odu sa tribina... Nema nas nigde u Evropi. Godinama. A ljudima se servira lažna nada da će se naši klubovi, esencija domaćeg fudbala, vratiti na veliku scenu. I tako ugrug, svakog leta. Bez grama lične i profesionalne odgovornosti", počinje Vukomanović surovo iskrenu priču u razgovoru za Sportski žurnal.

Naslućujete već, najveći problem vidi u beogradskim večitim rivalima Crvenoj zvezdi i Partizanu.
"Žive na jaslama države, njihova priča je klasičan rijaliti šou za naš narod. Tuga! Duguju ogroman novac, a svi se otimaju oko fotelje".

Izabrane vesti

Privatizacija je jedini spas, smatra Vukomanović. Kaže, sve ostalo je zaluđivanje. Bez odgovornosti nema rezultata.
"Što da prave plan na četiri godine kad ne znaju da li će ostati šest meseci? Svi oni Boga mole da odrade što više prelaznih rokova, popiju i pojedu na račun kluba... Nalazimo se u mulju".

Veru u bolje sutra mu ne vraćaju ni poslednji uspesi fudbalera u mlađim reprezentativnim selekcijama. Štaviše, njihovi razvojni putevi dodatno plaše Vukomanovića.
"Retko ko od njih igra. Mi smo odlazili u Real, Lacio, Bordo, Romu, Totenhem, a sad... Tuga je da se srpski biseri sele navodno u Benfiku, a ne mogu ni da se skinu za prvi tim. Igraju u drugoj ligi, prodati su u bescenje. Boli me duša, evropski klubovi u Srbiji ne kupuju više fudbalere".

Nego koga onda?
"Talenti", kategorički će Vukomanović za Žurnal.

Ne štedi ni strance koji dolaze u srpski fudbal.
"Problem je što se stranci plaćaju 30.000 evra mesečno, a vrede deset puta manje. Ubiće nas kvazi pojačanja i transferi mimo logike fudbala... Fda bi se zamaskirali, napumpavaju im se ugovori, zapostavljaju se srpski dečaci. Suviše je kombinacija".

Spirala beznađa. Tako je Vukomanović završio intervju za Sportski žurnal. Svi bi u fudbalskoj Srbiji morali da se zamisle.


tagovi

SuperligaSrbijaFK PartizanIvan VukomanovićFSSFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara