Živela carica Osaka! Naomi preko nervnog sloma i uporne Kvitove do trijumfa u Melburnu

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.01.19. | 12:14

I prvog mesta na WTA listi

Debata će večito postojati u teniskoj javnosti. Može li ženski tenis da bude podjednako uzbudljiv kao muški, kad se ne igra na tri dobijena seta? Ako je za suditi po današnjem finalu Otvorenog prvenstva Australije: dramu ne diktira vreme na terenu, već intenzitet igre, snaga poteza i ponajviše: emocije! Naomi Osaka i Petra Kvitova odigrale su fantastičan meč i oduševile publiku u Melburnu pre no što je Japanka nakon preživljenog nervnog sloma stigla do pobede od 2:1, po setovima 7:6 (2), 5:7, 6:4 i titule Australijan Opena.

Druge uzastopne na grend slem turnirima, pošto je premijernu osvojila jesenas na Ju-Es Openu, a valja istaći da je poslednja teniserka koja je posle prve vezala i drugu bila Dženifer Kaprijati još 2001. godine.   Ujedno je Osaka stigla i do prvog mesta na WTA listi što je čini prvom Azijatkinjom sa statusom najbolje teniserke sveta!

Izabrane vesti

Ono što poslednjih meseci demonstrira na WTA turu kaže da 21-godišnja Japanka apsolutno zaslužuje da bude tu gde jeste. I ne samo zato što je u Njujorku dovela Serenu Vilijams do ludila da bi danas Kvitovoj nanela prvi poraz u finalima još od oktobra 2016. Ta tvrdoglavost Čehinje, odbijanje da se pomiri sa porazom, najbolje se videlo u drugom setu kada je Osaka imala prednost od 5:3 i tri meč lopte, ali je Kvitova u sebi pronašla snage da se vrati u meč i sa četiri uzastopna gema izjednači rezultat u setovima.

Petra Kvitova na servisu

Osaka je bila na ivici nervnog sloma. Suze u očima, grč na licu. Zatražila je i da se povuče do toaleta, utisak je ne zbog povrede koliko zbog želje da se sabere. Sve do tog devetog gema drugog seta delovala je samouvereno, nezaustavljivo. Posle tog izbubljenog seta činilo se da bi mogla da se dematerijalizuje koliko je slaba bila.

Na trenutak samo, jer ipak je to najbolja teniserka sveta. U trećem setu Naomi Osaka je prebrodila sasvim sigurno najteži psihološki ispit koji joj je život isporučio. Kao da se ništa nije desilo. Kao da je u tih nekoliko trenutaka van optužujućih pogleda javnosti izbrisala sve ono što se dešavalo u 21 godini njenog života. Ništa nije bilo pre, ništa posle, postojalo je samo ono danas. Pa ni kad je pri zaostatku 2:4 Kvitova uspela poslednji put da se isprsi i od zaostatka 0:40 osvoji pet uzastopnih poena sprečivši protivnicu da napravi i drugi brejk Naomi nije izgledala zabrinuto. Ne, sada je delovala sigurno, nedodirljivo... Brejka nije bilo, ali dva servis gema je zadržala i to je bilo to. Simona Halep je svrgnuta sa trona. Sa trona ju je zbacila teniserka koja je 2018. godinu počela sa 72. mesta na WTA listi.

Posle meča nije u njoj bilo ni snage da se nasmeje. Stegnuta. Kao da je preživela kataklizmu. Više olakšanje nego radovanje. Nije zaboravila da čestita Kvitovoj, Petri je ovo bilo prvo grend slem finale nakon što je krajem 2016. razbojnik nožem isekao tetive na šakama. Zaista svaka čast za Kvitovu. Ali danas je Naomi Osaka priča dana. I danas je Melburn, za razliku od publike u Njujorku koja je Naomi izviždala ljuta zbog Sereninog poraza, danas je Melburn pozdravio novu caricu ženskog tenisa.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Naomi OsakaPetra KvitovaAustralijan open 2019.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara