""
""

Zvezda ima šta da juri u Humskoj! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.02.16. | 13:04

Crveno-beli u poslednjih 18 godina imaju samo tri prvenstvene pobede na stadionu večitog rivala

Počasni predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić okarakterisao je da predstojeći večiti derbi za crveno-bele ima težinu kvalifikacija za Ligu šampiona. Bez obzira ne nezapamćenu bodovnu prednost i gotovo već overenu šampionsku titulu.  Rezultatski rasterećeni Luković i drugovi, ma koliko to kontradiktorno zvučalo, imaće šta da "pojure" na stadionu večitog rivala.

Izabrane vesti

Upućeni kažu da tradicija igra veliku ulogu u utakmicama Partizana i Crvene zvezde, a ona neće biti veliki saveznik gostiju u subotnjem okršaju. Računajući prvenstvene mečeve u ovom veku, ili još duže od 1998. godine, crveno-beli imaju samo tri pobede na stadionu u Humskoj. Prilično skroman broj ako se zna da je u tom intervalu odigrano 20 utakmica za bodove u kojima je Partizan bio domaćin. Crno-beli su se radovali devet puta, dok je osam utakmica završeno remijem.

Jedan od aksioma beogradskog večitog derbija glasi da je Crvena zvezda neustrašiva na svom bunjištu. Uostalom crno-beli su  u jednom periodu proslavili punoletstvo bez pobede na Marakani (od 1977. do 1995. godine). Međutim, poslednjih godina Humska nije omiljena destinacija za najtrofejniji srpski klub.

Serija slabijih rezultata Crvene zvezde u komšiluku počela je u septembru 1998. godine, a prekinuta je u 118. večitom derbiju. Bio je to 21. april 2002. godine, Partizan pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića je nemilosrdno gazio ka tituli... Ali njegov kolega sa druge strane Zoran Filipović demonstrirao je da je u tom intervalu bio majstor za velike utakmice. Izbacio je Kjevo, mučio je Lacio, a pobeđivao je Partizan. Tačnije, poigravao se sa Partizanom. Tog aprilskog dana Zvezda je pružila jednu od najboljih partija u Humskoj računajući kompletnu istoriju večitog derbija. Bio je to meč koji je u orbitu izbacio Nemanju Vidića. Mladi štoper je doveo Crvenu zvezdu u vođstvo krajem prvog poluvremena, a u nastavku su crno-bele dotukli Bogavac i Dejan Milovanović posle sjajne minijature i slaloma pored kompletne odbrane Partizana. Crno-beli su još dobro i prošli...

Usledio je čak niz od pet remija na stadionu u Humskoj. Sve do petog maja 2007. godine. Zna se da su derbiji oko Đurđevdana rezervisani za Crvenu zvezdu. Tako je bilo i ovog puta. Crveno-beli su imali neuporedivo jači tim od večitog rivala, overivši titulu na najslađi mogući način. Timu Boška Đurovskog bila su potrebna tri boda kako bi završio trku. I uspeo je u timu. Konačan ishod najavio je Burzanović posle katastrofalne greške Asprogenisa, izjednačio je Antonio Rukavina, ali je Milijaš sa kreča postavio konačan rezultat.

Bio je to trijumf u Humskoj s najvećom specifičnom težinom za Crvenu zvezdu. Dok je poslednji predstavljao osvetu i udario po glavi prepotentne crno-bele. Partizan je završavao sjajnu sezonu, sve je vrcalo od šampionske atmosfere u Humskoj. Dobili su učenici Avrama Granta opomenu u kupu, pošto ih je tim Roberta Prosinečkog lagano izbacio iz polufinala (2:0, 2:0). Međutim, niko nije dovodio u pitanje Partizanovu pobedu u prvenstvu.

Ali žurka u Humskoj pretvorila se u tragediju. Otpisani crveno-beli slavili su u Humskoj golom u zaostavnom vremenu. Gosti su krenuli u jednu od poslednjih akcija, a onda je Borha kao na tacni ostavio loptu Mendesu Kaduu. Brazilac je iz punog trka pogodio sajlu sa unutrašnje strane, kao svojevremeno Dejan Savićević. Dok su Delije bile u euforiji, Avram Grant je bespommoćno udarao rukom o klupu...

Od tada Zvezda je upisala tri uzastopna poraza u Humskoj. Ima li boljeg motiva za aktuelnu generaciju?

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

Zoran FilipovićSuperligaSrbijaFK PartizanLjubiša TumbakovićFK Crvena zvezda150.večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara