Zvezda raznela Partizan za finale Jadrana!

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.04.19. | 19:59

Crveno-beli ostvarili jednu od najubedljivijih pobeda u novijoj istoriji večitih derbija - 84:63

Crvena zvezda prvi je finalista Jadranske lige! U meču kojem je prethodila sedmica oštrih reči, dugih saopštenja, nadmudrivanja usijanih glava i atmosfera izvan granica igre pod obručima, prošlogodišnji finalista rastavio je večitog rivala na sitne komade i odneo ubedljivu pobedu, jednu od najvažnijih na sportskom borilištu u novijoj istoriji svetkovine srpske košarke. Tamo gde je, uostalom, bilo najvažnije. Crvena zvezda je petu godinu zaredom finalista Jadranske lige, Partizanu ostaje teška i bolna lekcija iz koje će morati da izvuče velike pouke - 84:63 (21:13, 23:15, 20:13, 20:22).

(Pre)Često su se u danima ove strahovite polufinalne serije mogle čuti analize kroz mozaik bokserske terminologije i priče o muškoj borbi prsa u prsa. Crvena zvezda je, gotovo u maniru legendarnog Kasijusa Kleja izvukao protivnika na čist teren, sačekao priliku, a onda ga snažnim i hirurškim preciznim hicem u arkadu potpuno izbacio iz takta, ubrzo i dokrajčio! Bio je ovo derbi kao nacrtan za Stratosa Perperoglua, a on je posle višemesečnog sna i preranog izlaska prošle subote rešio da nadoknadi sve i Partizan ostavi daleko u zaleđini. Gotovo bez greške odigrao je nekadašnji šampion Evrope i uradio baš sve kako je trebalo! U situaciji kada je Džo Regland bio izvan sistema, Perperoglu je preuzeo tu najtežu ulogu i izneo je bez ikakvih problema. Konačno je ponovo bio onaj Stratos koji je nosio Crvenu zvezdu u svim bitnim utakmicama tokom sezone. Meč je na kraju završio sa 18 poena, ali je u prelomnim trenucima dotukao velikog protivnika.

Izabrane vesti

Veliku i važnu rolu imao je i Filip Čović koji je iskočio kao Zvezdin džoker ove serije. Njegovih deset poena i šest asistencija značajno su doprineli da utakmice dobije rasplet kakav je i viđen na kraju. Ulazak Ognjena Dobrića umesto kapitena Branka Lazića u ranoj fazi utakmice pokrenuo je Zvezdinu mašinu i od njegove trojke je krenuo Partizanov sunovrat, da bi Boriša Simanić trojkama iz drugog plana utemeljio Zvezdinu pobedu.

Partizan u ovoj trećoj utakmici nije bio ni bleda senka tima koji je granitnom odbranom, brzim rotacijama, pravovremenim iskakanjima i pomaganjem umanjivao napadački učinak najvećeg takmaca. Nije reč o umoru. Od uvodnih taktova najvažnijeg večitog derbija poslednjih godina crno-beli su izgledali kao da ih pritisak uhvatio u klopku i progutao. Posle trojke Novice Veličkovića za 3:0 u prvom napadu, Crvena zvezda je uhvatila protivnika u mašinu i serijom 15:0 u narednih šest minuta udarila snažne temelje svega što ćemo videti u sledeće tri deonice! Zvezdu apsolutno ništa nije moglo da zaustavi na putu do finala.

Crveno-beli su delovali superiorno na terenu ove čudne subotnje večeri. Dok je košarkaška javnost u Srbiji očekivala novu žestoku borbu do poslednjeg sekunda, Zvezda je najveću utakmicu oba srpska velikana u dosadašnjoj sezoni odradili gotovo rutinski. Ponovo su igrači Crvene zvezde izgledali nadmoćno na parketu, gotovo kao u onim uvodnim taktovima sezone, kada su poput furije samleli sve pred sobom. Dok je ceo domaći sastav napravio veliki iskorak napred u igri, igrači u crnim dresovima otišli su dva koraka unazad. Jednostavno, Zvezda je taktički nadmudrila Partizan u praktično svim aspektima. Aleks Renfro i Džok Lendejl bili su potpuno isključeni iz utakmice i nisu uspeli da se upišu u listu strelaca. Vanja Marinković bio je najefikasniji sa 12 poena, ali je i on večeras bio izvan svog ritma. Novica Veličković i Rade Zagorac imali su po osam poena, što nije bilo dovoljno da se Partizan ozbiljnije bori za prolaz u finale.

Sve je polazilo od gotovo perfektno organizovane odbrane u svakom momentu. Toliko su bili fokusirani, da košarkaši Partizana nisu uspeli da se domognu ofanzivnog skoka sve do kraja prvog poluvremena! Dobre, kvalitetne blokade, anticipacija, kvalitetan skok. Partizanovo najjače oružje - kojim je, uostalom, dobio utakmicu prošle sedmice - iščezao je u vrelom ambijentu krcate dvorane Aleksandar Nikolić, pred više od 7.000 pristalica srpskog šampiona.

Koliko je pritisak važnosti ove utakmice zaista vezao ruke košarkašima Partizana možda i najbolje govori detalj sa polovine druge četvrtine, kada su crno-beli ispustili poslednji voz za priključak. Rade Zagorac je uspeo da izvuče tri slobodna bacanja posle faula Majka Cirbesa na šutu sa distance, a gotovo istovremeno arbitri su dodelili i tehničku grešku Zvezdinoj klupi, pa su gosti imali četiri penala i loptu sa strane. Vanja Marinković je ispustio jedno, a onda Zagorac još tri slobodna bacanja, dodatni napad je otišao u zaborav, a Boriša Simanić je sve to ispratio i kaznio trojkom pravo u lice večitog rivala za 34:15. Još čudnije zvuči to da je najstabilniji Partizanov šuter sa crte bio Nikola Janković, kome je dosadašnji prosek u Jadranskoj ligi bio svega 50 odsto. U takvom odnosu snaga, pogotovo u protivničkom grotlu, Partizan nije imao šta da traži.

Crvena zvezda je posle bombardeskog naleta i rafalnih trojki Berona, Perperoglua, Dobrića i Simanića uspela da napravi još jednu veliku stvar i direktom iz punog zamaha slomi tog dosadnog i upornog duha prošlosti - opuštanje. Umesto da stane, Crvena zvezda je večitog rivala provukla kroz mešalicu i potpuno ga rastrgla. Partizanova kola slomila su se u finišu treće i tokom poslednje četvrtine, kada su obrisane sve taktičke i individualne kombinacije, a nervoza potpuno obuzela izabranike Andree Trinkijerija. Zvezdini košarkaši izrežirali su možda i najveći slom Partizana u novijoj istoriji večitih derbija i jedan od najtežih poraza protiv najvećeg takmaca. U jednom trenutku poslednje deonice bilo je i velikih 35 razlike za Zvezdu (78:43). Za kraj kucanje Majkla Odža diglo je Pionir na noge i označilo početak slavlja.

Crvenoj zvezdi sada ostaje da se odmori i sačeka ime rivala finalu, koji će biti poznat posle sutrašnje majstorice između Cedevite i Budućnosti. Posle toga će igre za plasman u Evroligu i zvanično moći da počnu.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 84:63 
/21:13, 23:15, 20:13, 20:22/

Dvorana: Aleksandar Nikolić. Sudije: Sreten Radović, Sašo Petek, Mario Majkić.

CRVENA ZVEZDA: Čović 10, Perperoglu 18, Davidovac 4, Nenadić 1, Lazić, Faje 6, Beron 8, Dobrić 10, Simanić 8, Rivers 6, Cirbes 4, Odžo 9.

PARTIZAN: N. Janković 10, Pejdž 11, Si, Marinković 12, Jaramaz 6, Veličković 8, Zagorac 8, Renfro, S. Janković 3, Lendejl, Gagić 3, Nikolić 2.

(Foto Star Sport)


tagovi

Stratos PerperogluNovica VeličkovićMilan TomićAndrea Trinkijeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara