""
""

Zvezdini meci ka svojoj deci

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.10.13. | 10:25

Ko je kriv Vukanu što nema menadžera i procente, Stefanu što ne može da postigne het-trik za šest minuta ili Rajkoviću što je najtalentovaniji golman u Evropi? Kad Mirić ode u Bundesligu, Vesić u Seriju A, Onjilo u Arsenal, a Zvezda zgrne milione na njima, onda ćemo svi postati svesni kakve mudre glave sede na Marakani i kakva je trenerčina Slaviša Stojanović

Ako je pobeda na Radničkim iz Kragujevca (verovatno najgorom ekipom u ligi) zadovoljila Zvezdino rukovodstvo i njenog stratega, onda neka samo tako nastave. Ako je ono protiv Kragujevčana put kojim treba da ide Crvena zvezda, svaka čast. Ako će titula ili kup rešiti sve probleme i pokrpiti dug od pedeset miliona evra, onda na Marakani mora da imaju neki maestralan plan o oporavku posrnulog velikana.

Izabrane vesti

A one priče o Zvezdinoj deci, obračunima s menadžerima i procentima, o polasku sa nule... Nema, bilo nekad.

Nedostatak hrabrosti, odnosno klasičan kukavičluk trenera Slaviše Stojanovića da šansu pruži makar jednom od momaka koji predstavljaju budućnost kluba je baš optimistična poruka koja se šalje navijačima kojima se će zubi početi da se klimaju od nervoze nastale višegodišnjim urušavanjem kluba. Jasna poruka u kojem smeru ide Crvena zvezda.

Ako Stojanović ne sme protiv očajnog Radničkog da gurne u vatru Savićevića, Mihajlovića ili Rajkovića, onda je možda bolje da tim momcima kaže da oni nisu na nivou ostalih Zvezdinih vedeta i da u ovakvoj timčini koju je on skockao za njih jednostavno nema mesta. Jednostavno, konkurencija u Zvezdi je prejaka. Pa da lepo krenu stopama svojih vršnjaka Simića, Maksimovića, braće Srnić i sreću potraže negde drugo, daleko od dresa o kojem su maštali celog detinjstva.

Ko je kriv Vukanu Savićeviću što je naivni klinac, pa nema jakog menadžera i 100 odsto je Zvedzin igrač? Bolje da igra Marko Mirić koji će uskoro napuniti dve godine u klubu i za to vreme je animirao publiku da dolazi na stadion zbog njegovih poteza. Valjda su te dve godine bile dovoljno vremena da nekadašnji reprezentativac prođe period adaptacije. Kod vrlog stručnjaka Stojanovića će eksplodirati, a Džaja, Kokeza i Stojadinović verovatno zadovoljno trljaju ruke, jer kada se Mirić ustali u prvoj postavi, neće moći da se odbrane od milionskih ponuda za njega. A Savićević neka gleda i uči. I da bude srećan kada dobije pet-šet minuta u paklenom veznom redu kakav je Zvezdin. Setitmo se kako je Džajić isprozivao Ljubinka Drulovića jer za Vukana nije bilo mesta u omladinskoj reprezentaciji. E kad nema mesta u šampionu Evrope, neće imati ni u fenomenalnom timu Crvene zvezde! Ne igra sa svojim vršnjaicma, a ovde bi trebalo da neki as iz veznog reda ispašta zbog Savićevićeve minutaže.

Ko je kriv Stefanu Mihajloviću što se trudi po prijateljskim utakmicama i postiže golove? Da je možda plaćen 450.000 evra plus 30 odsto od prodaje kao Onjilo, onda bi verovatno morao da igra. Jer kako bi drugačije mudre glave iz Uprave opravdale dovođenje Nigerijca. Igrača koji se proslavi protiv njihovih štopera, dođe u klub za tu „simboličnu“ sumu i onda ne igra dok ti isti štoperi igraju. Logično? Za Zvezdinu upravu i stručnjaka kojeg bezrezervno veruju izgleda da jeste... Jer Stefan kad dobije  šest minuta na terenu, mora da postigne gol. Sve ispod je nedopustivo. Uostalom, ni Stojadinovićevo čudo Daudu niko nije trpeo prošle sezone. Davao je gol skoro na svakom meču.

Šta će Zvezdi najtalentovaniji golman u Evropi Predrag Rajković? Procena mudrih glava je da će na Milošu Vesiću kojem lopta ispada kao vruć krompir verovatno više zaraditi. Ko je još u Evropi čuo za Rajkovića? Bolje da bude treći golman u Zvezdi nego da je, recimo, ostao na pozajmici u Jagodini i branio. Uostalom, eto mu reprezentacije, pa neka tamo brani. Rajković je idealan primer svakom mladom igraču u Srbiji, zašto (ne) treba odbiti poziv Crvene zvezde. 

Nema Zvezda vremena da čeka ova tri klinca na kojima bi ne daj bože mogla za dve godine da zaradi deset miliona evra, pa da pokrpi neki minus na računu. Nije imala vremena ni za Mudrinskog i Mijailovića, pa je umesto četiri-pet miliona zaradila tek neku siću. Nema se vremena, jer samo titula Zvezdu spasava. Sve ostalo je nebitno. Kad se osvoji titula, sve će biti med i mleko.

Sve je to u Zvezdi normalno, jer ona ipak ima plejadu stručnjaka, dom fudbalskih lordova koji svakog ponedeljka donese neku epohalnu odluku za spas kluba. Naravno, ako ima kvoruma.

Uz sve probleme koje Zvezda ima, uz svu nemaštinu i bedu u koju je zapao klub, izgleda da pored doma fudbalskih lordova ima i trenera koji ne vidi dalje od svog nosa. Svestan je da će teško dočekati kraj sezone na klupi, svestan je i da je zaštićen ugovorom i da će to kad tad naplatiti. Ali, nije svestan da iz meča u meč uništava ono malo talenata što ima na Marakani. Da ubija u pojam i spušta cenu deci na kojoj bi možda moglo da se zaradi. Deci zbog koje bi neka druga deca počela da treniraju u Zvezdi.

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

FK Crvena zvezdaPredrag RajkovićSlaviša StojanovićSrbijaStefan MihajlovićSuperligaVukan Savićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara