"Dauda i Mrđa"
"Dauda i Mrđa"

Zvezdini tandemi - vesnici titule! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.04.14. | 10:25

Crveno-beli su na svakih četiri-pet godina imali napadački tandem koji je obećavao titulu. Od Pančeva i Binića do Žigića i Purovića. Da li taj scenario nagoveštavaju Mrđa i Dauda?

Dauda i MrđaPosle dužeg vremena Crvena zvezda je konačno dobila napadački tandem dostojan eventualnog osvajanja titule. Dragan Mrđa i Abiola Dauda su do sada zajedno postigli 24 golova i naterali nas da se vratimo 20 i kusur godina u prošlost i proverimo jedan zanimljiv statistički podatak. A on glasi – na svakih četiri do pet godina rađao se tandem crveno-belih, koji je po pravilu skoro uvek donosio pehar u trofejne vitrine na Marakani.

Tako je bilo kada je Zvezda imala Darka Pančeva i Dragišu Binića, Darka Kovačevića i Nebojšu Krupnikovića, Gorana Drulića i Mihaila Pjanovića, Nikolu Žigića i Milana Purovića… Niz je prekinut u sezoni 2009/2010, kada je tadašnje rukovodstvo, na čelu sa Vladanom Lukićem, smenilo Vladimira Petrovića Pižona i sprečilo nalet Dejana Lekića i Aleksandra Jevtića.


Prvi čovek crveno-belih Dragan Džajić, poučen iskustvom, očigledno nije ignorisao ovu činjenicu i možda je baš zato svojevremeno insistirao da  ostane Dauda. Nigerijac sa švedskim pasošem u tandemu sa Mrđom definitivno predstavlja strah i trepet za protivničke golmane ove sezone.

Do kraja prvenstva Zvezda i Partizan će voditi neizvesnu trku. Trenutan skor u titulama iznosi 25:25. Da li će Zvezda ponovo dobiti postati “naš najtrofejniji klub” ili će taj sinonim prvi put preuzeti Partizan?

SEZONA 1990/91 Darko Pančev 32/34 – Dragiša Binić 27/14
Binić i PančevU sezoni kada je Zvezda zlatnim slovima pisala istoriju u Bariju eksplodirali su Darko Pančev i Dragiša Binić. Pančev je na 32 utakmice postigao čak 34 golova, a Binić se na 27 mečeva 14 puta upisao u listu strelaca. Trofej prvaka tadašnje Jugoslavije očekivano je završio u Ljutice Bogdana, posebno ako se uzme u obzir kakva je to generacija bila i da je osvojila sve što se osvojiti može. I sledeće godine dobar deo ekipe je ostao na okupu, pa su Pančev sa 25 i Dejan Rambo Petković sa 10 pogodaka odbranili titulu. Vrlo brzo posle toga crveno-beli su se raspali zbog rata i sankcija, a onda je usledila era Ljubiše Tumbakovića.

SEZONA 1994/95 Darko Kovačević 31/24 – Nebojša Krupniković 30/24
ZvezdaNa scenu je stupila jedna nova sjajna generacija Zvezde predvođena Ljupkom Petrovićem. U prvi plan istakli su se Darko Kovačević i Nebojša Krupniković. Kovačević je na 31 utakmici 24 puta bacao protivničkog golmana na kolena, koliko i Krupniković samo na meču manje. Inače, u toj sezoni crveno-beli su pobedili Partizan na Marakani u 100. Večitom derbiju, a u Humskoj je Krupniković postigao jedan od najlepših golova u okršaju večitih rivala - makazicama.

SEZONA 2000/01 Mihailo Pjanović 29/23 - Goran Drulić 23/16
Pjanović i DrulićUsledila je nova pauza zbog Tumbakovića, da bi i Obilić razdvojio večite i uzeo jedinu šampionsku titulu kada se na čelu kluba nalazio Željko Ražnatović Arkan. Konačno, posle agresije NATO pakta zbog Kosova, na Marakanu se vraća Slavoljub Muslin i pod njegovim vođstvom rodio se tandem Mihailo PjanovićGoran Drulić. Pjanović je na 29 utakmica postigao 23 pogotka, a Drulić na 23 meča više nego solidnih 16. Zvezda je tada stigla do rekorda – primila je samo 19 golova na 40 utakmica.

SEZONA 2004/05 Marko Pantelić 29/21 - Nikola Žigić 25/15

Opet je usledio post zbog Tumbakovića i Mateusa, a onda se pojavio tandem Marko PantelićNikola Žigić. Pantelić je na 29 utakmica bio strelac 23 golova, a Žigić je na 23 mečeva stao na koti 15. Iako su imali sve preduslove da osvoje titulu desili su se teški porazi od PSV-a, Zenita, potom je ostavka Dragana Džajića ozbiljno uzdrmao temelje, da bi sve kulminiralo gubitkom nacionalnog kupa u poslednjim minutima protiv Železnika.

SEZONA 2005/06 Nikola Žigić 23/12 – Milan Purović 24/11
ŽigićZvezda je, dolaskom Dragana Stojkovića Piksija, dva puta uzastopno uzela duplu krunu. Blistali su Nikola Žigić i Milan Purović, uz veliku pomoć Boška Jankovića. Žigić je te sezone na 23 utakmice postigao 12 golova, a Purović je na 24 uspeo 11 puta da se upiše u listu strelaca. Ovaj tandem često je razbijao Janković, pošto je na 26 mečeva 12 puta pogodio protivničku mrežu.

SEZONA 2009/2010 Dejan Lekić 27/12 – Aleksandar Jevtić 28/10
Jevtic i LekićOdlaskom Piksija usledile su turbulencije na Marakani i žestok post što se tiče titula. Toplica Spasojević i Dobrivoje Tanasijević, alijas Dan Tana, nisu bili ni blizu da omirišu titulu. Tek dolaskom Vladana Lukića crveno-beli su bili na korak od prekida dominacije Partizana, kada je na klupi sedeo Vladimir Petrović. Lekić je na 27 utakmica uspeo 12 puta da matira protivničkog golmana, dok je Aleksandar Jevtić na 28 mečeva postigao deset golova. Sve bi imalo srećan kraj da Lukić nije smenio Pižona i na njegovo mesto postavio Ratka Dostanića, koji je prokockao pet bodova prednosti, tako da je trofej ponovo završio u Humskoj.

SEZONA 2013/2014 Dragan Mrđa 19/13 – Abiola Dauda 19/11

Sudeći prema raspletu aktuelne sezone i da se posle dužeg vremena konačno pojavio pravi napadački tandem,moguće je da će Zvezda konačno okončati šampionski niz komšija. Eksplodirali su Dragan Mrđa i Abiola Dauda. Mrđa je na 18 utakmica postigao 13 golova, a Dauda na isto toliko mečeva dva manje. Trener Slaviša Stojanović dosta je lutao sa formacijama, ali se izgleda da se ova sa dvojicom napadača pokazala kao najdelotvornija. Mrđa i Dauda su definitivno pokazali da mogu da odvedu Zvezdu konačno do titule posle šest godina posta….

(FOTO: MN Press, Star sport)

Izabrane vesti


tagovi

Nikola ŽigićNebojša KrupnikovićMarko PantelićDragiša BinićDarko KovačevićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara