"slavlje crveno-belih"
"slavlje crveno-belih"

Zvezdino veče aplauza i rekorda: Pred padom i Muslinova generacija, neka strepi Euzebijeva Benfika! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.03.16. | 19:49

Crveno-beli odličnom igrom u drugom poluvremenu deklasirali Spartak (4:0). Sjajna igra Ristića, Marakana se ponovo klanjala Ugo Vijeri...

slavlje crveno-belihZa nekoliko decenija neki novi Bane Bumbar u rimejku kultnog ostvarenja "Grlom u Jagode" verovatno će pripovedanje počinjati sledećom rečenicom: "Tog 19.marta 2016.godine Crvena zvezda je pobedila Spartak (4:0) i izjednačila klupski rekord po broju uzastopnih trijumfa - 23. Aktuelna generacija potpisala je testament neviđene dominacije na srpskim prostorima i ustremila se ka rezultatima Benfike kako bi ostala zapisana u budućim almanasima evropskog fudbala".

Zvezdi za takav rezultat nije bilo potrebno čarobnjaštvo, već slabašno prvo poluvreme, a zatim bacanje na talon dobro poznatih štihova Uga Vijeire i Luča Ibanjeza. Greh bi bilo u istoj rečenici ne staviti Mihaila Ristića, momka koji je glumio Marka Grujića i demonstrirao osnovni kvalitet. Lopta posle njegovog šuta gromovitom levicom huči kao zlokobna košava u Bulajićevim partizanskim filmovima. Posle vodećeg gola u smiraj prvog poluvremena utakmica sa Spartakom pretvorila se u jako lepo veče aplauza na najvećem srpskom stadionu. Ovaj tim Crvene zvezde pokazao se nezgodan kao kratko ćebe kada protivnik pod pritiskom rezultata mora da ga napadne. Bez stega i guste odbrane rivala crveno-beli su delovali brutalno, do te mere da se obrisi jesenjih "žoga Bonita" bili vidljivi. Elem, statistiku je nabijao preciznim penalima Lučo Ibanjez, a Portugalac Ugo Vijeira radio ono što najbolje zna. Spretnim reakcijama i futsal driblinzima kupovao probirljive Zvezdine navijače koji su mu kao u magnovenju skandirali: "Ugo Ugo"... Crveno-beli su i pored određenih slabosti odigrali najbolje poluvreme u sezoni

Izabrane vesti

Vijeira i DonaldMožda to tabela ne pokazuje, ali ruski stručnjak na klupi Spartaka Andrej Černišov odlično je skenirao sva lica i naličija Superlige. Golubovi su mešovitom odbranom, verovatnom specijalom iskusnog stratega, oduzeli lideru šampionata tečnost. Atipičnu situaciju videli smo u prvom minutu kada su igrači Spartaka izašli visoko želevši da u ranoj fazi napada oduzmu loptu Lukoviću ili Edsonu. Bila je to samo varka, pošto su se kasnije Subotičani branili jakom zonom sa dva bloka. Šansa Slobodana Novakovića u 15.minutu naterala je Crvenu zvezdu da ne rizikuje previše kako ne bi bila surova kažnjena posle kontre.

I još jednu stvar je Černišov uradio. Zaključao je Zvezdine bokove, ostavljajući prostor Edsonu da povremeno nesmetano iznosi loptu. Klasična trenerska "mišolovka". Ali daleko od toga da je Crvena zvezda bila pasivni posmatrač ruskih ideja. Domaći tim je u igri slabog tempa čekao trenutak dekoncentracije domaćina. Međutim, esencijalni problem Crvene zvezde predstavljao je slab protok lopte garniran potezom više... Tek kada se raskravio Mihailo Ristić golman Spartaka Budimir Janošević je morao da strepi.Mihailo Ristić

Pomenuti Ristić je magičnom loptom sredinom prvog poluvremena spojio sa golom Uga Vijeiru koji je kao retko kada ove sezone loše anticipirao situaciju. Međutim, ponovo je Vijeira imao grozničavo želju za borbom i Rokijevo oko željno skalpa rivala. Imao je šansu u 32.minutu, ali je Kovačević intervenisao na gol liniji. Ipak, Vijeira je dočekao, da se izrazimo košarkaškim rečnikom, mis-meč poziciju u finišu prvog poluvremena. Okrenut leđima, zahvaljujući niskom tešištu, iz igre je izbacio Kovačevića, a njegov šut je rukom zahvatio Jočić. Dovoljno da Nenad Đokić na asistenciju petog sudije pokaže na kreč. Ostalo je bilo na Luču Ibanjezu koji je stigao do devetog gola u sezoni.

Spartak je ubijen lapostrofiranom levicom Mihaila Ristića na čiju igru se primio pelcer već dokazanić klasića Grujića i Vukašina Jovanovića. Mladi vezista je uz Uga Vijeiru bio prva karika šampionskog lanca, ne prepustivši priliku da bilduje samopouzdanje. Nagrađen je za takav pristup, baš kao i Ugo Vijera, centarfor koji će u budućnosti služiti kao etalon za uspešnost svih Zvezdinih napadača. Postigao je u svom stilu pogodak, naterao potom i Antonića da ga obori, izbacivši ga iz ravnoteže trzajem tipičnim za majstore, i omogućio Ibanjezu da postigne i svoj drugi gol na meču.

Zvezdima publika je imala priliku da na delu makar malo vidi Davida Babunskog i kapitena omladinske reprezentacije Miloša Stojanovića.


CRVENA ZVEZDA - SPARTAK 4:0 (1:0)
/Ibanjez 45pen, 65pen, Ristić 46, Vijeira 58/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 12.173;
Sudija: Nenad Đokić;

Crvena zvezda (4-2-3-1): Kahriman - Petković, Luković, Edson (od 68’ Stojanović), Ibanjez - Le Talek, Donald - Srnić (od 75’ Sikimić), Ristić, Katai (od 62’ Babunski) - Vijeira;

Spartak (4-2-3-1): Janošević - Jondić, Antonić, Kovačević, Milošević - Šljivić, Jočić - Torbica, Novaković (od 46’ Ivanović), Mrkela (od 62’ Makarić) - Milić (od 53’ Mudrinski).

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Ugo VijeiraSuperligaSrbijaMiloš StojanovićMihailo RistićLuis IbanjezFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara