Stadion Marinersa u Gosfordu (Foto: Tviter CCMariners)
Stadion Marinersa u Gosfordu (Foto: Tviter CCMariners)

A-liga: Marinersi odložili slavlje Sitija; Ninković izvadio kartu za plej-of

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.04.23. | 16:30

Ekipu iz Melburna 13 minuta delilo od odbrane titule premijera, ali su im Nezbit i Vuković vratili šampanjac u frižider

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Melburn Siti je propustio prvu meč-loptu za treću uzastopnu titulu premijera A-lige. U derbiju 24. kola, lider australijskog prvenstva imao je prednost, ali nije uspeo da savlada Central koust Marinerse u Gosfordu - 1:1 (0:0)

Izabrane vesti

Međutim, Siti bi već u nedelju mogao da se okiti zvanjem pobednika ligaškog dela sezone, ukoliko drugoplasirani Adelajd Junajted ne bude na domaćem terenu savladao aktuelnog šampiona Vestern Junajted. U tom slučaju, prednost koji ima tim trenera Rada Vidošića biće nedostižna za jedinog konkurenta uoči poslednje dve runde prvenstva.

A, sve je moglo da bude rešeno ove večeri, pošto je Siti vodio od 63. minuta atraktivnim golom novopečenog reprezentativca Australije Džordija Bosa. Bila je to jedina situacija u kojoj besprekorni Deni Vuković nije mogao da interveniše. Do tog gola, kao i posle, kapiten Marinersa je činio čuda među stativama i skinuo zicere upravo Bosu i u dva navrata najboljem strelcu rivala Džejmiju Meklarenu.

Pored Vukovića, ni njegovom mladom saigraču Džošu Nizbetu nije se dopala ideja da Melburn Siti proslavi titulu premijera u njihovoj kući. Talentovani vezista je u 77. minutu postigao gol kakav se retko viđa i odložio krunisanje Sitija barem na 24 sata. U situaciji kada bi većina fudbalera iz trka šutirala punim stopalom ili špicem, Nezbit je zahvatio loptu spoljnim delom stopala i ovim lucidnim potezom nadmudrio do tada sjajnog Toma Glavera, koji je već predvideo da će šut biti upućen prema daljoj stativi.

Za razliku od Sitija, razloga za slavlje ove subote imali su Vonderersi iz Zapadnog Sidneja. Predvođeni raspoloženim Milošem Ninkovićem, položili su na pleća Melburn Viktori i overili mesto u plej-ofu za šampiona A-lige – 2:1 (1:0).

I dirigentska palica i kapitenska traka ponovo su bili kod nekadašnjeg srpskog reprezentativca, koji je još jednom pokazao kreativnost na delu. U sudinjskoj nadoknadi vremena odigrao je „iz prve“ u prostor za Brendona Borela, koji ove godine igra najbolji fudbal u životu, pa je s lakoćom upisao 11. prvenstveni gol za 1:0.

Imao je Ninković na početku meča priliku i da se sam upiše u strelce, ali je njegov šut sa samo nekoliko metara od gola zaustavio golman Viktorija Pol Izo.

Nije odustajala ni ekipa iz Melburna, koju je samo pobeda držala u igri za plasman u plej-of. Uspeo je Nišan Veulupilaj da izjednači u 56. minutu i da najavi veliku ofanzivu gostiju. Ali, samo tri minuta kasnije pogibeljan start Roderika Mirande na Borelu sudija je kaznio drugim žutim kartonom i isključenjem štopera Viktorija.

S igračem više Vonderersi u 81. minutu došli do pobede, kada je fantastični Borelo „lansirao“ brzonogog Amora Lajunija, a baš ovakve kontre postale su zaštitni znak reprezentativca Tunisa otkako je u januaru pojačao ekipu sa severa Sidneja.

Plasman u plej-of A-lige do sada su obezbedili Melburn Siti, Adelajd Junajted, Marinersi i Vonderersi, dok za preostale dve pozicije konkuriše gotovo ravnopravno čak šest ekipa – Finiks, Sidnej, Njukasl, Pert, Brizbejn i Vestern Junajted, mada teoretski šanse imaju i dva poslednje plasirana tima – Mekartur i Viktori.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1AustralijaMelburn SitiVestern Sidnej VonderersMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara