Abdulah Avdži ©Reuters
Abdulah Avdži ©Reuters

Abdulah Avdži na Marakani 100. put vodi Trabzon, nikada nije pobedio na evropskom gostovanju

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.10.22. | 16:00

Iskusni strateg ove sezone prolazi kroz brojne turbulencije na klupi Trabzona. Očekivanja nakon osvojene šampionske titule su bila velika, kao i razočaranje posle eliminacije od Kopenhagena u plej-ofu Lige šampiona. Trabzonu generalno ne idu gostovanja ove sezone, pa je tako na devet mečeva na strani u svim takmičenjima ostvario samo tri pobede i to sve u turskom prvenstvu

Šef struke Trabzona, Abdulah Avdži, obeležiće poseban jubilej na klupi turskog šampiona u četvrtak od 21 čas na stadionu Rajko Mitić, pošto će 100. put sedeti na klupi turskog šampiona. Za obe ekipe okršaj na najvećem srpskom stadionu može da bude ključan po pitanju budućnosti u Evropi ove sezone. Trabzon bi u slučaju da izbegne poraz u Beogradu osigurao jedno od tri mesta u Grupi H koja garantuju proleće u Evropi, dok srpskog šampiona samo pobeda ostavlja u trci.

Na dosadašnjih 99 utakmica na klupi prvaka Turske, Avdži je zabeležio 55 pobeda uz 30 remija i samo 14 poraza. Ipak, među svim tim pobedama na klupi popularne "Oluje Crnog mora" nema nijedne na evropskim gostovanjima, što bi svakako moglo da igra važnu ulogu u čevrtak, makar na psihološkom planu. Trabzon pod Avdžijevim vođstvom ima četiri poraza na pet gostovanja u Evropi. Gubio je od Rome (0:3), Kopenhagena (1:2), Ferencvaroša (2:3) i Monaka (1:3), a jedini uspeh ostvario je protiv Moldea (1:1) u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencije prošle sezone. Kažemo uspeh, pošto je Trabzon prošao dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesterca, dok je prethodno rezultat bio 1:1.

Izabrane vesti

Trabzonu bod izvesno osigurava treće mesto, koje garantuje plasman u 1/16 finala Lige konferencije, ali se stiče utisak da niko u redovima turskog šampiona ne razmilja o toj opciji, već isključivo o nastavku takmičenja u Ligi Evrope. Sa šest bodova u predstojeća dva meča (Crvena zvezda u Beogradu i Ferencvaroš u Budimpešti) sastav Abdulaha Avdžija može i do drugog mesta u Grupi H, dok bi četiri boda osigurala jedno od prva dva mesta ukoliko Ferencvaroš ovog četvrtka savlada Monako na svom terenu.

Avdži ove sezone prolazi kroz brojne turbulencije na klupi Trabzona. Očekivanja nakon osvojene šampionske titule su bila velika, kao i razočaranje posle eliminacije od Kopenhagena u plej-ofu Lige šampiona. Trabzonu generalno ne idu gostovanja ove sezone, pa je tako na devet mečeva na strani u svim takmičenjima ostvario samo tri pobede i to sve u turskom prvenstvu nad Istanbulom, Umranijem i Kajzerijem. Najbliži pobedi su bili u remiju sa Bešiktašom (2:2), gde su vodi u dva navrata, a tu je i pet poraza, među kojima su i pomenuti od Ferencvaroša i Monaka. Najteži poraz doživeli su u Antaliji (2:5).

©Reuters©Reuters

Igrači Trabzona su zvanične pripreme meča sa Crvenim zvezdom započeli današnjim treningom od 11.30, a završiće ga sutrašnjim na stadionu Rajko Mitić. Stanje u igračkom kadru nije sjajno kada je u pitanju turski klub. Edin Višća, koji je polomio ruku još u drugom kolu protiv Hataja, uskoro će se vratiti treninzima, ali će na terenu ponovo biti tek nakon Mundijala u Kataru. Dobra stvar za Crvenu zvezdu je to što se iskusni napadač Đanini Semedo još uvek nije potpuno oporavio od povrede, pa u najboljem slučaju po Trabzon može da se nađe na klupi za rezervne igrače, iako je danas trenirao sa ekipom. Novo ime na listi povređenih igrača je odlično ofanzivni vezista Abdulkadir Omur, koji je povredio ruku pre nekoliko dana, ali je takođe trenirao sa ostatkom tima i samim tim se nalazi u konkurenciji za meč sa Crvenom zvezdom.

Utakmica u četvrtak povrena je mladom Portugalcu Žoau Pinjeiru, koji do sada nije sudio srpskim klubovima na evrosceni. Jedini "kontakt" sa srpskim fudbalom imao je u oktobru 2019. godine kada je sudio utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između mladih selekcija Poljske i Srbije.


tagovi

Abdulah AvdžiFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara