Afrički Katai čeka da se uklopi u sistem...

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.02.24. | 17:15

Još jedan delikatan zadatak za trenera Crvene zvezde Vladana Milojevića

Još to nije Crvena zvezda u punoj individualnoj snazi, ali počela je da se nazire. Vratio se na gol Omri Glazer, počeo je minute da dobija Mirko Ivanić, Hvan je promovisan u startera odmah nakon povratka sa Azijskog Kupa, baš kao i Naser Điga. Šampionski špalir i velike reči kompletnog upravljačkog sektora sačekale su po dolasku u Beograd Žan Filip Krasoa, koji je osvajanjem Afričkog kupa Nacija ušao u istoriju Crvene zvezde.

Videlo se i po reakciji nekadašnjeg ofanzivca Sent Etjena, koji je na svečanost u Ljutice Bogdana stigao raširenih grudi, da mu je prijala pažnja saigrača, čelnika kluba i kompletnog stručnog štaba predvođenog Vladanom Milojevićem.

Izabrane vesti

Ali posle presečene torte i prvih zalogaja, pedantni stručnjak iz Aranđelovca morao je da se pozabavi još jednim slatkim i delikatnim zadatkom – kako u postojeći sistem, u ekipu koja je uigravana na pripremama, ubaciti još jedan ekstereni faktor. Igrača čiji je talenat u ravni sa personifikacijom majstorstva u crveno-belom dresu, Aleksandrom Kataijem.

Pokazao je Žan Filip Kraso tokom jesenje sezone da je jako čudna biljka. I da moraš da je redovno zalivaš ako želiš da dobiješ ono što traži. Tokom letnjih meseci Barak Bahar ga je promovisao u vođu novog projekta, dao mu ključeve ofanzivne igre, što je Žan Filip Kraso obilato koristio. Tokom pripremnog perioda postigao je dva gola i upisao identičan broj asistencija, razgalio zvezdašku publiku do te mere da je veliki broj pomislio da će reprezentativac iz Obale Slonovače biti jedan od najvećih pogodaka sportskog sektora. Posebno, što je iz Sent Etjena stigao kao slobodan igrač.

Međutim, baš kao što ga je promovisao u ofanzivnog kapitalca, Barak Bahar je na isti način uvaljao u katran Žan Filipa Krasoa i bacio ga pod noge. U prva tri kola Mozzart Bet Superlige Žan Filip Kraso je pet puta matirao protivničke golmane, imao dva direktna dodavanja i odavao utisak igrača koji će puni statističke kolone i oči probrljive zvezdaške publike.

Dolaskom trojice pojačanja Žan Filip Kraso je postao višak u startnoj postavi, i potom klizio ka zvanju velikog promašaja. Bilo je i dalje partija iz koje je isijavala plemenitost i retka fudbalska nadarenost. Onaj potez, kada je u beogradskom meču protiv Jang Bojsa, jedini od 50 hiljada ljudi u Ljutice Bogdana video gde može da proturi loptu Osmanu Bukariju.

IGRAČ RETKE PLEMENITOSTI BEZ OBZIRA NA TEŠKU ZADNJICU I SUMNJIVU RADNU ETIKU

I pored toga što je tas sa njegovim talentom bio težak, prevagnula je ona druga strana. Nakrcana ravnodušnim pokretima, izopštenosti iz grupe i krajnje sumnjivim fizičkim gabaritima. Pamtiće se da je tokom gostovanja na Etihadu iz prvog reda nepomično gledao kako se Rodri okreće oko njegove ose i potom vara Omrija Glazera udarcem sa 16 metara. Bilo je tu još poteza koji se graniče sa navikama fudbalskog profesionalca, ali najviše činjenice da je Žan Filip Kraso bio zatočenik Barakovih nedefinisanih odluka.

Kada je morao da bude na terenu, Žan Filip Kraso je mečeve Crvene zvezde protiv niskih blokova gledao sa klupe. Kada jedini put nije bio smeo da bude član startne postave, protiv fizičkih potentne ekipe Lajpciga, Žan Filip Kraso je bio povučeni napadač. Užasno je izgledao na toj poziciji, na tom, nivou fudbala, i to je predznanje sa kojim je Vladan Milojević sigurno došao na Marakanu.

Problem Žan Filipa Krasoa je što nije lako uklopljiv igrač. U domaćoj ligi može mnogo da ponudi dolazeći iz dubine, posebno što ima lepak na nogama, kao i treće fudbalsko oko – da tačno vidi raspored igrača na terenu. Nekada se čini da igra futsal i da je na malom prostoru sposoban da napravi razliku.

U selekciji Obale Slonovače Žan Filip Kraso je igrao na poziciji klasične devetke, dao gol protiv Gvineje. Problem za njega je što  trenutno kao napadači minutažu dele Šerif Endijaj i mladi Uroš Sremčević, doveden kao ozbiljna bonus opcija. Ali niti je organska devetka, niti je u biti kreator igre. Već nešto između, igrač koga treba da trpi kolektiv i trener kako bi im isporučio očekivani broj ključnih pasova ili golova.

Gledajući 180 minuta takmičarskog fudbala pod Vladanom Milojevićem, deluje da će iza napadača biti zakucani Piter Olajinka i Osman Bukari. Negde bi moglo da se kaže da je kao starter siguran i Mirko Ivanić na poziciji deset i da tu šansu traži još jedan bonus Jovan Šljivić. Uzan prolaz imaće Vladan Milojević da isproba sve varijante sa Krasoom do večitog derbija, nesumnjivo jedne od najvažnijih utakmica prolećnog dela prvenstva.

Ali deluje da bi morao nekako da ga iskoristi. Takva plemenitost se retko viđa na terenima Mozzart Bet Superlige. Bez obzira na tešku zadnjicu i sumnjivu radnu etiku.



tagovi

Žan Filip KrasoVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara