Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

AFRIKA: Dan derbija u Zambiji, Al Ahli ide kod stare mušterije, ES Setif u krizi

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.04.22. | 08:56

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Zambija 1)

Dan otvaraju derbiji u šampionatu Zambije. Lider Red Erous ima pred sobom jednog od najtežih protivnika, u goste mu dolazi Zanako. Ta dva tima su prošle sezone bili treći, odnosno drugi na tabeli, ali ta raspodela se neće ponoviti. Sada, bez obzira na današnji ishod, Zanako neće završiti ispred Crvenih strela, razlika između njih je čak 21 poen. Zanako je tek deveti na tabeli, uprkos tome što je u prvenstvu vezao 10 mečeva bez poraza. Imao je previše remija (14), a verovatno ga je poremetilo i igranje u grupnoj fazi Kupa konfederacija. Tu je završio poslednji, prošlog vikenda je okončao takmičenje. Red Erousi su trijumfovali na pet od poslednjih šest mečeva, a u prvoj polusezoni su savladali Zanako sa 2:1.

ZESKO – BILDKON, 15.00

(Fudbal, Zambija 1)

Još jedna važna utakmica u Zambiji, aktuelni prvak ZESKO ima još pet kola fore da stigne Red Erouse. Razlika je među njima velika, sedam bodova, ali s obzirom na to da lidera danas očekuje derbi, trka bi mogla ozbiljno da se zakomplikuje. Samo što ni ZESKO nema baš lakog protivnika, u goste mu dolazi petoplasirani Bildkon. On zaostaje 10 bodova za ZESKO-om, odnosno pozicijom koja vodi u Ligu šampiona, a ima i meč manje. Nkana, koja je na mestu koje vodi u Kup konfederacija, ima tri boda manje. Dakle, svima trebaju bodovi i niko nije opušten. Poslednjih sedam susreta ova dva tima pripala su ZESKO-u, a sva tri u 2021. godini su nam donela goleade. Rezultati su redom bili 3:1, 7:2, pa 3:2.

EL MASRI – AL AHLI, 21.30

(Fudbal, Egipat 1)

Od 2017. godine do sada El Masri i Al Ahli su se sastali 10 puta u svim takmičenjima. Apsolutno svaki od tih susreta pripao je Crvenim đavolima, aktuelnom šampionu Afrike. Al Ahli je i ove godine krajnje dominantan na domaćoj sceni, posle 11 kola ima 10 pobeda i samo jedan remi, pa je preuzeo prvu poziciju. Uprkos jednoj utakmici manje, ima tri boda više od Zamaleka, branioca trona u Egiptu. El Masri je tek osmi, od kako se završio Kup afričkih nacija Al Masri nije nijednom pobedio u domaćem prvenstvu. Doduše, odigrao je tek četiri meča, bio je zauzet igranjem u Kupu konfederacija, gde se plasirao u četvrtfinale. Ako želi da se opet plasira u to takmičenje mora da nadoknadi 10 bodova zaostatka za Piramidsima...

PIRAMIDS – GAZL AL MEHALA, 21.30

(Fudbal, Egipat 1)

Piramidsi ipak još nisu dovoljno zreli da se umešaju u borbu za titulu. Uzalud su se ponadali posle briljantnog otvaranja sezone, u poslednja dva kola lekcije su im održali i Al Ahli (3:0) i Zamalek na terenu Piramida (3:2). Pali su sada Piramidsi na treće mesto, Al Ahli im beži pet poena (uz meč manje), Zamalek dva. Da bi u drugoj polusezoni dobili novu šansu da igraju za proboj do Lige šampiona moraće da pobeđuju na svim ovim „manjim“ mečevima, poput duela sa 14-plasiranim Gazl Al Mehalom. Poslednji put kada su igrali protiv njega, u avgustu prošle godine, Piramidsi su ga savladali sa 6:0.

ES SETIF – ORAN, 23.00

(Fudbal, Alžir 1)

Očajan je ES Setif ove sezone. Puca po svim šavovima u poslednje vreme, vezao je tri poraza bez postignutog pogotka. Provukao se barem u četvrtfinale Lige šampiona, ali u prvenstvu je tek osmi na tabeli. Doduše, ima nekoliko mečeva zaostatka, ako podigne formu vratiće se u borbu za vrh. Doduše, Beluizdad i Sauru teško da će da ugrozi. Protiv 14-plasiranog Orana će probati da prekine pad. Međutim, prošle godine se nije proslavio protiv njega. U okviru prošle sezone je poražen sa 4:0, potom u novembru na početku aktuelne odigrali su 0:0. Savladao ga je ES Setif samo jednom na poslednjih pet susreta.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara