Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

AFRIKA: Dva direktna okršaja za titulu, u Alžiru i Gambiji, a pre toga igra reprezentacija Miće Sredojevića

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.07.21. | 09:18

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, COSAFA kup)

Aktuelni prvak COSAFA kupa, Zambija, kreće u odbranu trona i pohod na šestu titulu. Na klupi i dalje sedi čovek koji je ovoj državi sa juga Afrike doneo prethodni trofej, srpski stručnjak Milutin Sredojević. Prvi rival u Grupi A, Lesoto, ne bi smeo da mu zadaje preveliki problem. Reč je o prilično limitiranoj reprezentaciji, koja ne zna za pobedu još od avgusta 2019. godine i duela sa Južnom Afrikom. Od tada je odigrala 12 mečeva, remizirala je sedam puta i izgubila u pet navrata. Zambija nikada nije poražena od Lesota, poslednji put su se sastali 2016. godine, kada je bilo 3:2.

TASKER – GOR MAJA, 14.15

(Fudbal, Kenija 1)

Tasker je sve bliži tituli, mada ima još mnogo da se igra u Keniji. Deset kola pre kraja sezone Kljove su prve na tabeli, sa bodom više od drugoplasiranog KCB, a čak osam bodova više od najpopularnije ekipe u ligi, Gor Maje. Sada Tasker igra protiv jednog od konkurenata za titulu, verovatno u idealnom trenutku. Kogavo je u lošoj formi, osvojio je samo dva boda u poslednja tri kola, dok je u tom periodu Tasker ostvario sva tri trijumfa. U prvom okršaju ove dve ekipe ove sezone, u decembru prošle godine, Tasker je kao gost slavio sa 2:1.

JUŽNA AFRIKA – ESVATINI, 15.00

(Fudbal, COSAFA kup)

Četvrti uzastopni put je Južna Afrika domaćin COSAFA kupa. Međutim, to joj u prethodna tri puta nije pomoglo da dođe do trofeja, čak ni do polufinala. Poslednji, četvrti put, Južnoafrikanci su bili prvaci 2016. godine, kada se turnir igrao u Namibiji. Sada su dobro otvorili takmičenje, pobedili su u prvom kolu Bocvanu sa 1:0. Njihov naredni rival Esvatani, država koja se do pre nekoliko godina zvala Svazilend, takođe je otvorio prvenstvo trijumfom. Bio je bolji od Lesota sa 3:1. Južna Afrika i Esvatani su se do sada sastali četiri puta, Južnoafrikanci su trijumfovali na poslednja tri susreta, a jedan je završen 1:1.

AL MOKAVLUN – AL AHLI, 21.00

(Fudbal, Egipat 1)

Finalista afričke Lige šampiona, Al Ahli, polako ali sigurno smanjuje zaostatak nad Zamalekom. Lider prvenstva Egipta ima čak 16 bodova više od rivala iz Kaira, ali i šest mečeva više. Dakle, Al Ahli sve drži u svojim rukama, samo mora da pobedi u svakoj od zaostalih utakmica. Jednu u nizu igra danas, protiv Al Mokavluna, koji je tek 14. na tabeli i predstoji mu borba za opstanak. Al Ahli se gotovo nikad ne muči sa njima, pobedio je na 10 od poslednjih 11 susreta. Odavno ove dve ekipe nisu odigrale nerešeno, još od 2010. godine. Od tada su se sastali 17 puta, a Al Ahli je slavio u 14 navrata.

ES SETIF – BELUIZDAD, 22.00

(Fudbal, Alžir 1)

Tek večeras nam dolazi ono pravo u Africi. Prvo u Alžiru, gde se sastaju ES Setif i Beluizdad u meču koji će gotovo sigurno da odluči novog šampiona. Devet kola pre kraja prvenstva ES Setif je prvi na tabeli, sa tri poena više, ali i odigranom utakmicom više od drugoplasiranog Beluizdada. Sam je sebi zakomplikovao situaciju ES Setif, izgubio je dva od poslednja tri meča, oba koje je igrao u gostima, od Medee (3:1) i MC Alžira (3:2). Kod kuće ipak nije izgubio od januara, kada mu je MC Alžir došao u goste i savladao ga sa 1:0. Beluizdad nije slavio na terenu ES Setifa još od 2012. godine, odnosno na poslednjih 10 susreta. Izgubio je sve utakmice.

FORČUN – VOLIDAN, 23.00

(Fudbal, Gambija 1)

Prvu meč loptu nije iskoristio Forčun, ali biće mu zato utoliko slađe ako do istorijske titule stigne baš večeras. Četiri kola pre kraja šampionata Forčun ima devet bodova više od drugoplasiranog Volidana, tako da bi mu pobeda nad njim bila dovoljna za prvo krunisanje od nastanka kluba. U prošlom kolu je Forčun izgubio na gostovanju Gamtelu, što mu je bio prvi poraz u sezoni. Pre toga je ostvario 11 pobeda i 10 remija. Volidan je u seriji od četiri uzastopne pobede, ali protiv Forčuna još uvek nikada nije slavio. Četiri puta su se sastali do sada, tri puta je bilo nerešeno, a u martu 2019. godine Forčun je slavio sa 1:0. Igra UG3+ nije došla na poslednjih 16 mečeva lidera prvenstva Gambije.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara