Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

AFRIKA: Kreće i Kup konfederacija, Simba napada ASEK Mimozas, Piramidsi na Al Ahli iz Tripolija

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.02.22. | 09:04

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kup konfederacija)

U petak i subotu je odigrano prvo kolo afričke Lige šampiona, a danas i sutra je na programu drugo po kvalitetu klupsko takmičenje na kontinentu. U njoj će, posle pet godina da se nađe petostruki prvak Afrike i najtrofejniji klub DR Konga, Mazembe. Poslednja dva turnira Kupa konfederacija na kojima je učestvovao, 2016. i 2017. godine, Mazembe je osvojio. Prvi rival mu je i najslabiji u grupi, Otoho iz komšijskog Konga. U C grupi su još Al Masri i Kotonsport. Mazembe je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisao Ama Zulu Benija Mekartija, zahvaljujući golu u gostima.

SIMBA – ASEK MIMOZAS, 14.00

(Fudbal, Kup konfederacija)

Simbi je Liga šampiona upropastila sezonu. U kvalifikacijama su fudbaleri tanzanijskog prvaka doživeli šokantnu eliminaciju od Džvaneng Galaksija iz Bocvane, iako su posle sat vremena revanša imali tri gola prednosti. Posle toga su došli i loši rezultati u prvenstvu, pa će verovatno izgubiti i titulu. Tek su se u poslednje dve nedelje malo konsolidovali, vezali su u februaru dve pobede minimalnim rezultatom. Zato, ASEK je u prvenstvu Obale Slonovače savršen, ima svih sedam pobeda i prvi je na tabeli. Prethodno ga je iz Lige šampiona eliminisao alžirski Beluizdad, na gol u gostima. Može ASEK ove sezone daleko u Kupu konfederacija.

ORLANDO PAJRATS – SAURA, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacija)

Ovo će da bude jedan dobar meč. Predstavnik Južne Afrike i trenutno drugoplasirani tim tog šampionata dočekuje najbolju fudbalsku akademiju u Alžiru. Saura, koja se uglavnom oslanja na fudbalere iz svoje škole, igra vrhunski poslednjih godina. Trenutno je druga u Alžiru, bori se za titulu sa Beluizdadom i Paraduom. Ovo joj je prvi put da igra Kup konfederacija, na putu do njega je izbacila Harts of Ouk iz Gane. Od tada je Saura odigrala 13 mečeva na domaćoj sceni i doživela samo dva poraza. Orlando je odigrao samo jedan meč u 2022. godini, savladao je Ama Zulu u Kupu Južne Afrike sa 1:0.

PIRAMIDS – AL AHLI TRIPOLI, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacija)

Treća uzastopna godina u kojoj ćemo da gledamo egipatske Piramidse u Kupu konfederacija. Oni su prošle sezone stigli do polufinala, gde ih je eliminisao posle penala kasniji osvajač Radža Kazablanka. Sezonu pre toga Piramidsi su igrali finale, ali ponovo im je glave došao marokanski tim Berkan. Libijcima je ovo tek druga grupna faza u Kupu konfederacija, prva od 2016. godine. Ne bi trebalo da predstavljaju preteškog rivala za Egipćane, koji su u domaćem prvenstvu treći posle sedam utakmica, sa samo dva boda manje od lidera Al Ahlija iz Kaira. S druge strane, Al Ahli iz Tripolija je drugi u prvenstvu Libije, ima tri boda manje od Al Itihada.

SFAKSIJEN – ZANAKO, 20.00

(Fudbal, Kup konfederacija)

Zambija, koja zvanično ima jednu od najboljih liga u Africi, poprilično se obrukala prošle jeseni u kvalifikacijama. Od četiri kluba, samo se Zanako domogao grupne faze, i to Lige konfederacija. Mogla je Zambija da nađe i neki bolji klub da je predstavlja, pošto je Zanako ove sezone tek 10. na tabeli posle 24 kola. Tamo je u neverovatnoj seriji od šest uzastopnih remija, ima ih ukupno 13 u sezoni. Tuniški Sfaksijen je drugi u svom prvenstvu, tri boda iza lidera Esperansa. Zanako i Sfaksijen su igrali u istoj grupi Kupa konfederacija i 2010. godine, tada su oba tima slavila u direktnim okršajima na svom terenu. Sfaksijen sa 2:1, Zanako sa 1:0. Kasnije su Tunišani stigli do finala. Inače, Sfaksijen je najuspešniji tim u Kupu konfederacija, osvojio ga je tri puta.


tagovi

AfrikaKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara