Fudbaler Piramidsa Ali Gabr (©Reuters)
Fudbaler Piramidsa Ali Gabr (©Reuters)

AFRIKA: Nović u Bamaku, okršaj Egipćana i duel dva šampiona u 2. kolu Kupa konfederacije

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.02.23. | 08:54

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kup konfederacije)

Ove nedelje na programu je kompletno 2. kolo Kupa konfederacije, drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Africi. U okviru A grupe gledaćemo okršaj dve ekipe sa severa kontinenta, između libijskog predstavnika Al Akdara i USM-a iz Alžira. Gosti su veliki favoriti, ne samo na ovom meču već generalno za plasman u samu završnicu takmičenja. USM je na premijeri lako došao do prvih bodova, savladao je Sent Eloj Lupopo sa 3:0. S druge strane, Al Akdar je do nogu dotučen u Južnoj Africi od strane Marumo Galantsa, sa 4:1. Tada je već posle 20 minuta bilo jasno da su Libijci izgubili rat. Sada će protiv Alžiraca barem da probaju da budu konkurentniji rival.

FJUČUR – PIRAMIDS, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Prava poslastica za ljubitelje egipatskog fudbala čeka nas u C grupi, u okviru koje će se sastati dva kluba iz Kaira, Fjučur i Piramids. U pitanju su klubovi sa sličnom pričom, Fjučur kao takav postoji dve godine, Piramids koju sezonu duže, još čekaju na prve trofeje, a napravili su za ovo takmičenje prilično konkurentne timove. To se uostalom ogleda i u Premijer ligi Egipta, gde su posle 18 kola na deobi prve pozicije sa 37 bodova, koliko ima i Al Ahli, s tim što on ima tri odigrana meča manje. U 1. kolu Kupa konfederacije Piramids je uzeo bod protiv sjajnog FAR Rabata (2:2), dok je Fjučur malo potbacio i iz Toga se vratio samo sa jednim poenom iz duela sa Karom (1:1). Do sada su se Fjučur i Puiramids sastali ukupno četiri puta, prošle godine je Fjučur ostvario po jednu pobedu u Kupu Egipta (2:1) i prvenstvu (1:0), sve kao domaćin, dok je ligaški duel na terenu Piramidsa završen 0:0. Sastale su se ove ekipe i 11. januara ove godine, Fjučur je bio domaćin, a susret je okončan rezultatom 1:1.

REAL BAMAKO – MONASTIR, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Srpski strateg Darko Nović, koji je prošle sezone vodio alžirski ES Setif do polufinala Lige šampiona, u novom šampionatu je dobro krenuo i sa tuniškim Monastirom u Kupu konfederacije. Na premijeri je njegov tim rutinski savladao prvaka Tanzanije Jang Afrikans sa 2:0, a pitanje pobednika je rešio već u uvodnih 16 minuta. Nove bodove tražiće u Maliju, gostuje danas Real Bamaku, koji je na premijeri poražen od prvog favorita D grupe TP Mazembea sa 3:1. Od prošlog vikenda Real nije odigrao nijedan meč, pa je imao više vremena da se spremi za ovaj okršaj od Monastira, koji je u sredu poražen od Ben Gerdana u Kupu Tunisa sa 1:0, s tim što je jedini gol viđen u nadoknadi vremena, u kojoj je Novićev tim imao dva igrača manje, usled dva crvena kartona.

RIVERS JUNAJTED – ASEK MIMOZAS, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Vreme je da se osvrnemo i na B grupu, kada smo već pisali o svim ostalim. U ovoj će derbi da se odigra u Nigeriji, gde će pred svojim navijačima Rivers Junajted probati da dođe do prvih bodova. Na premijeri se nije proslavio, u DR Kongu je glatko izgubio od Diable Noara sa 3:0. Sada mu u goste dolazi prvak Obale Slonovače, ASEK Mimozas, kojem je prva prepreka takođe bio predstavnik DR Konga, jedan od tri u ovom takmičenju, Motema Pembe. Njihov duel završen je bez golova. Rivers i ASEK su se sastali do sada samo jednom, 2005. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Oba tima su pobedila na svom terenu sa po 2:0, Mimozas je prošao dalje posle penala.

JANG AFRIKANS – TP MAZEMBE, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Kletva slabog domaćeg prvenstva ponovo je stigla Jangu ove sezone. Prvo je u kvalifikacijama za Ligu šampiona prvak Tanzanije na neiskustvo ispao od Al Hilala iz Omdurmana, a zatim mu je u grupnoj fazi Kupa konfederacije lekciju održao i Nović sa Monastirom (2:0). Pre duela u Tunisu Jang Afrikansi su 13 pobeda na 14 ligaških mečeva (uz šokantan poraz od Ihefua), U prvenstvu Tanzanije je osam kola pre kraja Janga ubedljivo prva, sa šest bodova više od drugoplasirane Simbe (šampionat veoma sličan srpskom, gde „večiti“ retko gube bodove osim u direktnim duelima). Međutim, protiv petostrukog prvaka Afrike TP Mazembea nije favorit. Sastali su se oni samo 2016. godine, takođe u grupnoj fazi Kupa konferencije, a aktuelni šampion DR Konga je tada slavio na oba duela, sa po 1:0 i 3:1.


tagovi

AfrikaKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara