Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

AFRIKA: Piramide u Tanzaniji, Beluizdad dočekala u Ligi šampiona do sada nepremostiva prepreka

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.10.21. | 08:37

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Tanzanija 1)

Domaći šampionati u Africi su ovog vikenda malo u drugom planu, pošto su oni najkvalitetniji i najbolji timovi zauzeti zbog kvalifikacija za CAF takmičenja. Duel Kagera Šugara i Mbeja Sitija zato će da bude jedan od interesantnijih u Tanzaniji, iako nije reč o nekim preterano jakim ekipama. Mbeja posle dva kola ima četiri osvojena poena, Kagera samo jedan, pošto je na startu takmičenja udarila na aktuelnog vicešampiona Jang Afrikans i izgubila sa 1:0. Prošle sezone je Mbeja završila na 10. poziciji, a Kagera na 12, prvoj iznad crte.

AZAM – PIRAMIDS, 14.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup konfederacija)

Egipatske Piramide u Tanzaniji. U drugom po kvalitetu afričkom klupskom takmičenju, u 2. kolu, Azam dočekuje Egipćane, koji su u prošloj sezoni u Kupu konfederacija stigli do polufinala. Gosti su favoriti, ali ovo im je tek drugi takmičarski meč u sezoni, prvi od 24. septembra, tako da verovatno još nisu u punoj spremi. Azamu je počelo prvenstvo, igrao je i u 1. kolu kvalifikacija, odakle je eliminisao Horsid iz Somalije sa zbirnih 4:1. U prvenstvu remi i poraz, ekipa se štedela za dvomeč sa Piramidsima.

NKANA – ZESKO JUNAJTED, 15.00

(Fudbal, Zambija 1)

Obrukao se Zesko u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Mimo svih očekivanja, u 1. kolu ga je zaustavio Rojal Leopards iz Esvatinija, zahvaljujući golu u gostima bilo mu je dovoljno 2:2. Sada je zambijski prvak osuđen samo na domaću scenu, zato i igra danas. U duelu 7. kola gostuje Nkani, koja posle šest utakmica ima sedam osvojenih bodova. Zesko je zbog međunarodnih kvalifikacija odigrao dva meča manje, ali je sakupio već devet bodova i četvrti je na tabeli. Samo je Kafu Seltik uspeo da ga savlada. Prošle sezone je Zesko kao gost savladao Nkanu sa 2:1, ali je potom u maju na svom terenu izgubio od njega sa 1:0.

ASEK MIMOZAS – BELUIZDAD, 17.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Ligu šampiona)

Odlazak srpskog trenera Zorana Manojlovića u Saudijsku Arabiju i dolazak Nuredina Negazija na klupu Beluizdada mogao je skupo da košta alžirskog šampiona na početku kvalifikacija za elitno takmičenje. Akva junajted ga je savladao u Nigeriji sa 1:0, ali je Beluizdad uspeo da se konsoliduje i na svom terenu dođe do preokreta. Sada ga čeka još teži posao, prvak Obale Slonovače ASEK Mimozas. Ni on nije imao lakog rivala u 1. kolu kvalifikacija, ali je sa dve pobede od po 1:0 eliminisao senegalski Tunget. Biće ovo peti duel ASEK-a i Beluizdada u ovom veku, a u oba navrata bolje je prolazio tim iz Obale Slonovače. Pamte se pobeda u Ligi šampiona 2001. godine sa 7:0 i trijumf iz 2018. u finalu Kupa konfederacija. Alžirci nijednom nisu savladali ASEK.

US ŽANDERMERIJE – AL AHLI, 17.30

(Fudbal, Kvalifikacije za Ligu šampiona)

Aktuelni prvak Afrike i najtrofejniji klub Crnog kontinenta, Al Ahli iz Kaira, loše je otvorio sezonu. Izgubio je u Superkupu Egipta od El Gaiša posle penala. Sada ga očekuje i premijera u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Žandermerije iz Nigera. Policajci su u prvom kolu eliminisali La Mesežar Ngozi iz Burundija ukupnim rezultatom 2:1. Ipak, ne bi smeli da predstavljaju ozbiljniju prepreku za favorita elitnog takmičenja, jeg će i ove sezone sa klupe da predvodi Pitso Mosimane, iako se Južnoafrikanac konstantno nalazi na meti krika egipatske javnosti. Sada su ga mediji smenjivali zbog poraza u Superkupu, ali čelnici Al Ahlija su mu javno pružili podršku. Mosimane je sa Al Ahlijem osvojio dve Lige šampiona u poslednje dve godine.

MALIJEN – HOROJA, 19.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Ligu šampiona)

Duel šampiona Malija i Gvineje, Malijena i Horoje. Obe ekipe su lako došle do titula u svojim zemljama, ali samo je Malijen morao da igra u 1. kolu kvalifikacija, zbog položaja te lige na CAF rang listi. Nije imao nikakvih problema tamo, sa dve pobede, ukupnim rezultatom 4:0, eliminisao je Sonabel Uagadugu iz Burkine Faso. Za ta dva takmičarska meča je uigraniji od Horoje, pošto Gvinejcima tek danas zvanično počinje sezona. Ove dve ekipe su se sastale i u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2019. godine, kada je Horoja prošla dalje ukupnim rezultatom 2:1.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara