Sadi Raduani, fudbaler USM Alžira (©AFP)
Sadi Raduani, fudbaler USM Alžira (©AFP)

AFRIKA: Polufinale Kupa konfederacije, Alžirci svete Novića

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.05.23. | 08:57

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Etiopija 1)

U toku je 23. kolo šampionata Etiopije, posle kojeg ima da se odigra još sedam rundi. Trenutno, Etiopijan Inšurans nije baš blizu toga da ugrozi lidera Sent Džordž u borbi za titulu. Nalazi se na trećoj poziciji, sa 10 bodova manje od lidera, a šest od drugoplasiranog Bahir Dara. Doduše, ekipa koja zauzima to mesto koje vodi u utešni Kup konfederacije ima odigranu utakmicu više. Inšurans je seriju od tri meča bez pobede (dva remija i jedan poraz) prekinuo u prošlom kolu trijumfom nad Etio Elektrikom (2:1). Bio je to rezultat po meri Sidame Bune, koja je prva iznad crte za ispadanje, sada sa 13 bodova više od Etio Elektrika, najbližeg pratioca. U prvoj polusezoni Etiopijan Inšurans je kao gost savladao Sidamu sa 4:0.

BLEK RAJNOS – NGEZI PLATINUM, 15.00

(Fudbal, Zimbabve 1)

Jedna od poslednjih utakmica osmog kola šampionata Zimbabvea, a fudbaleri Ngezija su jedan od tri tima koji još uvek nemaju nijedan poraz. Ostvarili su tri pobede i četiri remija,a ukoliko bi danas savladali Blek Rajnose izbili bi na čelo tabele pošto imaju po dva boda od Hajlendersa i KAPS junajteda. Crni nosorozi, kako glasi prevod imena domaćina sa engleskog jezika, imaju samo pet bodova iz prvih sedam utakmica, uz gol-razliku 2:9, pa dele poslednju poziciju na tabeli sa Krenborn Bulersima. Poslednja tri susreta Ngezija i Blek Rajnosa završena su remijima, dva puta je bilo 0:0, a jednom 1:1.

JANG AFRIKANS – MARUMO GALANTS, 15.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Prvi susret polufinala Kupa konfederacije, drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Africi. Prvak Tanzanije Jang Afrikans napravio je najveći uspeh u klupskoj istoriji plasmanom među četiri najbolje ekipe, a do toga je došao preko nigerijskog Rivers Junajteda, ukupnim rezultatom 2:0. Sada Jangu očekuje još teži posao, predsvanik Južne Afrike Marumo Galants, koji se u domaćem prvenstvu bori za opstanak, ali je zato na međunarodnoj sceni sjajan. Ne samo da je bio prvi u grupi sa jednim od favorita za tron USM-om, već je i u četvrtfinalu nadigrao egipatskog prvoligaša Piramids (2:1). Janga je s druge strane rasterećena u prvenstvu, ostala su joj još samo tri kola do kraja, a jedna pobeda (ili neuspeh Simbe) će da joj bude dovoljna da overi i matematički titulu.

FARKO – TELEKOM EGIPAT, 17.00

(Fudbal, Kup Egipta)

Pre svega nekoliko nedelja je završen Kup Egipta za prošlu sezonu (pandemija korona virusa je pokvarila raspored), a u toku je šesnaestina finala za aktuelnu godinu. Prvoligaš Farko pred svojim navijačima ima dobru priliku da se domogne naredne runde, pošto mu u goste dolazi drugoligaš Telekom. Doduše, gosti su u dobroj formi, nanizali su četiri prvenstvene pobede, pa su tamo sada šesti na tabeli, sa 10 bodova manje od ZED-a i mesta koje vodi u elitni rang. Farko je u Premijer ligi sedmi, ne strahuje da će ispasti u drugi rang. Farko i Telekom se do sada nikada nisu sastali.

ASEK MIMOZAS – USM ALŽIR, 18.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Nismo navikli da u afričkim kontinentalnim takmičenjima sever ima samo jednog predstavnika, međutim tako je ove sezone. USM brani čast svog dela kontinenta, na kojem uglavnom završava najveći broj trofeja. Alžirci su u četvrtfinalu eliminisali možda i najozbiljnijeg konkurenta za tron, lidera marokanskog šampionata FAR Rabat (ukupnih 4:3). Sada ih, barem na papiru, čeka malo lakši posao protiv prvaka Obale Slonovače ASEK Mimozasa. Doduše, u Abidžanu je ipak domaćin blagi favorit, što je na svojoj koži u četvrtfinalu osetio tunišanski Monastir. Posle poraza od 2:0 eliminisan je iz takmičenja, a srpskom treneru Darku Noviću potpisan je otkaz. Sada će Alžirci probati da ga osvete.


tagovi

AfrikaKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara