©Reuters
©Reuters

Afrikanci na Mundijalima kao upozorenje

Vreme čitanja: 2min | sub. 26.11.22. | 08:20

U prethodna da okršaja sa afričkim selekcijama Orlovi doživeli poraze

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Zanimljiv miks je dobila žrebom reprezentacija Srbije za Mundijal: jedan rival iz Južne Amerike, jedan iz Afrike i jedan iz Evrope. Da se oprobaju Orlovi protiv različitih fudbalskih stilova.

Izabrane vesti

Duel sa Brazilom je završen porazom (0:2), a šansa za popravni je već u ponedeljak, kada će Srbija udariti na Kamerun u matine terminu (11.00). Biće to sudar dva tima koji nemaju bodova i lako bi moglo da se dogodi da jedan ostane bez šansi pred treći krug, da odmah počne da pakuje kofere.

Naš državni tim je imao različite uspehe u duelima sa afričkim selekcijama kroz istoriju. Kako je rastao fudbal na „Crnom kontinentu“, tako su postajali sve tvrđi orah. Jugoslavija je, recimo, na prvenstvu 1974. deklasirala Zair sa 9:0, pa su nizani kroz prijateljske mečeve impresivni međusobni skorovi sa Tunisom (5-0-1), Nigerijom (2-0-0), Egiptom (4-1-1), a jednom je savladan i Kamerun u predigri Mundijala u Južnoj Africi – 4:3. Erik Šupo Moting je i tad igrao za Lavove i postigao treći gol za njegovu selekciju.

Ipak, Srbiji pred meč sa Kamerunom, u koji ulazi sa epitetom favorita, stoje kao opomena porazi od Afrikanaca na poslednja dva mundijalska okršaja sa selekcijama sa "crnog kontinenta".

U Nemačkoj 2006. Srbija i Crna Gora, mada bez igrača iz „drugog oka u glavi“, izgubila je od Obale Slonovače sa 3:2. Činjenica je da je to bila utakmica bez preteranog rezultatskog značaja, jer polomljenoj reprezentaciji SCG, posvađanoj, prepunoj ekscesa, pobeda nije ništa donosila. Pa se nije ni previše potrudila da do nje dođe. Golove su postigli Nikola Žigić i Saša Ilić.

Potpuno druga priča je bila u Južnoj Africi. Desilo se nešto slično kao ovde u Kataru. Orlovi su sa ogromnom euforijom ispraćeni na prvenstvu, a prvo kolo donelo je antiklimaks. Gana, sa Milovanom Rajevcem na klupi i Prinsom Tejgom na terenu iznenadila je Srbiju i slavila sa 1:0 golom iz penala Asamoe Đana.

I tada je Srbija kao veliki favorit ušla u meč, a epilog prvenstva je bio da je ispala u grupi, dok je Gana na penale izgubila od Urugvaja u četvrtfinalu.

Opasnost koja stoji nad Srbijom je pritisak što mora po svaku cenu da dobije ovaj meč. Orlovi su pokazali kroz kvalifikacije i Ligu nacija da mogu sa tim da se nose, ali ostaju dva pitanja: kako su istinski „svarili“ poraz od Brazila i kakav je zdravstveni bilten nosioca igre.

Što se tiče imperativa, isto važi i za Kamerun, koji nije bio toliko loš protiv Švajcarske, ali su mu Sajdžije prodale dve iste akcije u drugom poluvremenu i iz jedne postigle gol vredan tri boda. Znaju i Lavovi da samo sa tri boda protiv Srbije mogu da se nadaju skoku do druge faze turnira.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara