Agonija... Najteži poraz u Zvezdinoj istoriji

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.11.19. | 22:53

Bavarci demonstrirali silu usred Beograda - 0:6 (0:1)

Marakana ne pamti ovakvu nemoć Crvene zvezde u jednoj evropskoj utakmici. Srpski šampion je doživeo pravu fudbalsku kapitulaciju. Igračka, taktička i fizička nadmoć Bajerna potpuno je ugasila svaku nadu ekipe Vladana Milojevića i uvela je u agoniju na terenu, koja je na kraju rezultirala najtežim porazom najtrofejnijeg srpskog kluba u istoriji u evropskim utakmicama. Nemački šampion je prezentovao svoju fudbalsku raskoš beogradskoj publici i bez ikakvih problema, na prilično ubedljiv način, overio prvo mesto u grupi B Lige šampiona. Tako se ekipa Hansa Ditera Flika, sa praktično pola gasa, lišila bilo kakvog stresa u poslednjem kolu protiv Totenhema, što joj je na kraju krajeva i bio cilj u ovoj utakmici - 0:6 (0:1).

Ipak, Bajern ne bi bio Bajern pa da ne iskoristi svaku mogućnost da do vrha napuni protivničku mrežu. Zvezda se izgubila u potpunoj nemoći što je protivnik umeo da kazni. Flik se večeras odlučio za izuzetno ofanzivan tim. Iza Levandovskog su bili Koman, Kutinjo i Toliso, a u srcu manevra Gorecka i Alkantara. Zvezdina defanziva tu nije imala šanse.

Izabrane vesti

Pokušao je Vladan Milojević sa duplim blokom, ali je kreativni vezni red Bavaraca to isuviše lako probijao. Nemci su bili dominatni, ali je put do Borjanovog gola u prvih 45 minuta pronašao samo Gorecka. Ipak, u drugom delu igre se potpuno raspucao Robert Levandovski. Nešto odlučniji i ofanzivniji prostup domaćina u potpunosti je isekao jedanaesterac u 53. minutu, koji je skrivio Degenek, zbog igranja rukom. Levandoski je bio hladnokrvan, baš kao i u još tri navrata u razmaku od 60. do 68. minuta.

Iako to rezultat nije pokazivao nakon prvih 45 minuta, ne pamti se da je neko na ovakav način pregazio Crvenu zvezdu u prvom poluvremenu. Napoli je prošle sezone konstantno vršio pritisak, ali je Zvezdina odbrana odisala sigurnošću. Večeras su naleti Bajerna bukvalno počeli od samog početka meča. Borjan je bio na visini zadatka, ali je bilo jasno da ni on nije svemoćan. Bajern je u prvih 14 minuta sedam puta šutnuo ka golu, ona prva tri u okvir gola Zvezdin čuvar mreže je uspeo da zaustavi, ali kod četvrtog nije imao šanse. Gorecka se lukavo uvaukao u prostor između Degeneka i Milunovića, usledio je precizan centaršut Kutinja i lopta je završila u gornjem desnom uglu Zvezdinog gola.

Bavcarci su u skladu sa svojim karakterom još uvek bili gladni gola, pa su nastavili da dominiraju na terenu i taktički i fizički vrše pritisak na protivnika. Ništa nije ni u najamanjoj meri nagoveštavalo da bi bilo šta na terenu moglo da se promeni, osim da srpski šampion kapitulira u još par navrata. O tome kolika je dominacija protivnika bila na terenu stadiona Rajko Mitić govori i činjenica da se Zvezdina publika korneru u 30. minutu obradovala kao da je Bjorn Kujpers dosudio jedanaesterac. Još veća euforija zavladala je na tribinama deset minuta kasnije kada je Levandovskom poništen pogodak odlukom iz VAR sobe. Od svega viđenog u prvih 45 minuta najbolji je bio rezultat. Statistika je mnogo toga pokazivala: 31:69 odnos poseda lopte, 0:14 šutevi ka golu, 1:12 korneri. Pravo je čudo kako je zaostatak bio samo minimalan.

Crveno-beli su u nastavak meča ušli da pokušaju da pokažu zube protivniku. To su donekle i uspevali do jedanaesterca za goste. Degenek je prilikom intervencije zakačio loptu rukom, što Kujpersu nije promaklo, pa je bez ikakvih problema pokazao na belu tačku. 

Kada je probio barijeru Levandovski je počeo da uživa u komforu. U 60. minutu je iskoristio smušenost Zvezdine odbrane i matirao Borjana na asistenciju Tolisoa. Četiri minuta kasnije je krunisao precizan centaršut Pavara, a u 68. minutu je ponovo nestao iz vidokruga Zvezdinih štopetra. Ovoga puta u ulozi asistenta se našao Perišić. Time je napravio i još jedno veliko dostignuće i postao najbrži strelac četiri gola u istoriji Lige šampiona.


CRVENA ZVEZDA - BAJERN MINHEN 0:6 (0:1)
/Gorecka 14, Levandovski 53, 60, 64, 67, Toliso 89/

Stadion: Rajko Mitić, Beograd;
Gledalaca: 44.118;
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić – Kanjas (od 61. Vulić), Petrović (od 76. Ivanić) – Garsija (od 69. Pankov), Marin, Vukanović – Boaći.

BAJERN MINHEN (4-2-3-1): Nojer – Pavar, Martinez (od 68. Kimih), Boateng, Dejvis – Toliso, Alkantara – Koman, Gorecka, Kutinjo (od 60. Perišić) – Levandovski (od 77. Miler).


Crvena zvezda je prvi udarac ka protuvničkom golu uputila u 57. minutu, kada je prilično neprecizan bio Mateo Garsija, dok je jedini udarac u okvir gola uputio Ivanić dva minuta pre kraja utakmice. Bajern je u završnici meča ipak spustio loptu, ali se Borjanova mreža ponovo tresla, ovoga puta zahvaljujući Tolisou.

Uprkos teškom porazu Crvena zvdezda još uvek takmičarske ambicije, pošto se nalazi na trećem mestu u grupi i za dve nedelje u Pireju će biti u prilici da „brani“ evropsko proleće. Za to će joj ipak biti potrebno daleko bolje izdanje nego u prethodnih nekoliko mečeva u elitnom takmičenju.

LIGA ŠAMPIONA

GRUPA B

Crvena zvezda – Bajern  0:6 (0:1)
/Gorecka 14, Levandovski 53, 60, 64, 68, Toliso 89/

Totenhem – Olimpijakos  4:2 (1:2)
/Ali 45, Kejn 50, 77, Orije 73 – El Arabi 6, Semedo 19/

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara