Aric Aduriz, ©Reuters
Aric Aduriz, ©Reuters

Agur, Aduriz…

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.05.20. | 18:03

Legendarni fudbaler Atletik Bilbaa okačio je kopačke o klin u 39. godini

Dan kada je Aric Aduriz napustio fudbal…

Scena je bila nameštena, glavni glumci su se znali. Uvod perfektan, jer su već u drami stradala dva najveća španska kluba. U martu su i Atletik Bilbao i Real Sosijedad bukirali mesto na najvećoj sceni, sami pod reflektorima.

Izabrane vesti

Datum - 18. maj. Mesto - Sevilja. Finale Kupa Kralja. "Biće to savršen način da odem", pomislio je Aric Aduriz. Kako i ne bi.

Derbi između dva najveća tima Baskije, između tima kome je posvetio život i tima iz San Sebastijana, grada u kom je odrastao, i tima za koga navija familija njegove supruge. A nijedan od ova dva kluba nije osvojio neki veliki trofej u Španiji od 80-ih godina.

A jedva dve sedmice posle zakazanog duela, meč je odložen, na neodređeno. I dalje je to sekundarno pitanje. Adurizov oproštaj se pretvorio u ono što je najmanje želeo. A danas je shvatio da ga neće biti u tom obliku.

Danas je on završio sa fudbalom, ne obrnuto. I rekao - kraj.

"Momenat je došao. Mnogo puta sam rekao da fudbal ostavlja vas pre nego što ga vi napustite. Juče mi je doktor preporučio da prođem kroz operacionu salu, bolje sutra nego prekosutra, da stavim protezu umesto kuka i da probam da se suočim, koliko je to moguće, sa normalnim svakodnevnim životom.

Na nesreću, moje telo je reklo: "Dosta". Ne mogu da pomognem saigračima koliko bih voleo i koliko zaslužuju. To je sve život profesionalnog sportiste. Jednostavno, vrlo jednostavno.

Nažalost, doživljavamo mnogo težu i bolniju situaciju, pandemiju koja i dalje traje nam je nanela nenadoknadivu štetu i moramo da se borimo zajedno protiv nje.

Tako da, ne brinite za mene, ovo je samo jedna priča više. Zaboravimo na kraj iz snova, jer ćemo imati vremena da se pozdravimo. I da, došlo je vreme da kažemo zbogom, tako da je za mene gotovo. Od početka do kraja bilo je nezaboravno i prelepo", napisao je 39-godišnji Aduriz, Kralj Baskije.

Dao je fudbalu i Bilbau sve, bukvalno sve, pa i deo svog tela.

Aduriz je ljubimac navijača (©Reuters)Aduriz je ljubimac navijača (©Reuters)

Stvarno to beše neverovatna avantura. Rođen u San Sebastijanu, bio veliki navijač Sosijedada, a odlazi kao legenda Atletik Bilbaa i idol svima onima koji znaju da cene pravu svrhu i kvalitet fudbala i fudbalera. Aric je bio pravi pravcati fudbaler, u pravom smislu te reči.

A mogao je lako da postane i nešto drugo. Kao mali provodio je dane na plaži La Konča, bio je dečak koga su zanimli samo ekstremni sportovi - penjanje, surfovanje i ostale zanimacije. Ipak, upao je u dobro društvo, kako je to opisao naš kolumnista Marko Prelević, pa je od Adurica polako umesto sjajan surfer, postao vrhunski fudbaler. A najbolja svoja verzija baš kada je zagazio u četvrtu deceniju, upravo u periodu kada mnogi pomisle da je kraj. Njemu je to bio početak dizanja lestvice.

"Aric je tek duboko u četvrtoj deceniji shvatio najfiniju životnu i profesionalnu logiku, koja vešto izmiče mnogima. Budi ono što jesi, znaj koliko znaš i budi sveta onoga što ne možeš, iskoristi svoje veštine i probaj da trudom i iskustvom prikriješ nedostatke”, čitali ste o Aricu u rubric PRELAZZI pre dve godine.

“Neko rođen pre nas, a ko je sve bolji s godinama, kao flaša dobrog crnog i odležalog irolegi vina iz Navare, neko koga baš briga zato što bi, racionalno, morao da bude na zalasku karijere i što ne pripada modernom fudbalu, posebno ne onom koji se igra u ovom veku".

To je Aduriz.

Aduriz slavi gol (©Reuters)Aduriz slavi gol (©Reuters)

Od sezone 1999/2000 pa do sezone 2019/2020, izračunajte sami koliko je dao fudbalu. U Bilbau je proveo skoro celu karijeru, a od 2012. do danas bio je pouzdani vladar San Mamesa "u cugu". Nosio je dres ovoga kluba u četiri mandata, uvek mu se vraćao i u njemu završio karijeru. Dao je 141 gol na 296 utakmica u dresu Bilbaa, a nosio je i dres Valensije i Majorke. Tek sa 39 godina rešio je da svira - kraj.

Video je da ne može, a video je i da fudbal koji ga čeka nije onaj na koji je on navikao, u koji se zaljubio na plažama La Konče, kada je izabrao loptu, a ne ekstremne sportove.

"Fudbal su ljudi. To su navijači. Nismo ništa bez ljudi. Utakmica bez nikoga na stadionu je drugačiji sport. Promenila se esencija, biće prazno...", rekao je Aduriz nedavno.

Kao što će fudbal biti prazan bez velikog Aduriza. Bilo je mnogo većih majstora, boljih fudbalera, ali ostaće ovaj stameni Bask upamćen po vernosti, po jednostavnosti u igri, kvalitetu i dugovečnosti.

Doviđenja i hvala Aric, na svakoj odloženoj lopti, na svakom snažnom šutu, visokom skoku, makazicama, na lojalnosti.

Ili što biste Vi Baski rekli - Agur!



tagovi

Aric Aduriz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara