Stadion Ahmata (©Reuters)
Stadion Ahmata (©Reuters)

Ahmat nije za sam vrh, ali ima kvalitet za istorijski plasman

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.11.22. | 09:59

Tim Miroslava Bogosavca posle pobede nad Zenitom (2:1) ima ulogu apsolutnog favorita protiv Parija NN (petak, 17) na otvaranju 17. kola ruskog šampionata, poslednjeg u ovoj godini

Ahmat, nekadašnji Terek iz Groznija, već 15 godina je stabilan prvoligaš Rusije. Najveći uspeh je ostvario u sezoni 2016/2017, kada je osvojio peto mesto, a ove bi taj rezultat mogao da bude nadmašen. Jedini elitni fudbalski predstavnik Čečenske Republike u elitnom rangu je dokazao kvalitet u prošlom kolu ruske Premijer lige, kada je u Sankt Peterburgu savladao Zenit sa 2:1. Ovog petka će u Nižnjem Novgorodu pokušati da nadogradi taj uspeh, protiv Parija NN da zabeleži još jednu pobedu i tako u idealnom raspoloženju ode na zimski odmor.

Susret Parija NN i Ahmata će otvoriti 17. kolo RPL, poslednje u 2022. godini. Posle ovog vikenda otpočeće pauza, a šampionat će se nastaviti tek u martu. Do tada bi Čečeni mogli dobro da razrade strategiju i napadnu taj istorijski uspeh, iako je zbog suspenzije UEFA minimalna šansa da se ruski klubovi nađu u međunarodnim takmičenjima za sledeću sezonu.

Izabrane vesti

Ahmatove ambicije su porasle, a za sve je „kriv“ novi trener Sergej Tašuev. Posle lošeg početka sezone za Ahmat (tri poraza u prva četiri kola) pomalo neočekivano je otkaz dobio Andrej Talalaev. Upražnjeno mesto na klupi popunio je trener aktuelnog šampiona Belorusije, Šahtjora iz Soligorska, a sa njim je tim iz Groznija zabeležio učinak od pet pobeda i tri poraza.

Pre Zenita je Ahmat uspeo da savlada kao gost Krasnodar, a kod kuće Dinamo iz Moskve. U svim tim uspesima učestvovao je i srpski internacionalac Miroslav Bogosavac, koji je na poziciji levog beka odigrao svih 90 minuta i u Sankt Peterburgu. Očekuje se da će da bude starter i protiv Parija NN.

Novi trener insistira na tome da radimo više sa loptom, što se meni dopada. Neophodno je da prođe neko vreme da bismo u potpunosti razumeli šta on očekuje od nas. Zadatak nam je da što više napredujemo na tabeli, najvažnije nam je da pobeđujemo u kontinuitetu“, izjavio je nedavno Bogosavac.

17.00: (2,95) Pari NN (3,30) Ahmat (2,45)

O Ahmatovim rezultatima je pričao i Aleksandar Melihov, bivši golman tima iz Groznija. On je istakao da za njega pobeda čečenskog tima nad Zenitom uopšte nije bilo iznenađenje.

Očekivao sam da Ahmat pobedi Zenit, zato što su oni tradicionalno neugodan protivnik za tim iz Sankt Peterburga. Bili su u dobroj formi, to su i dokazali. Tašuev je doneo nove zahteve i energiju, jasno je da se stil igre potpuno promenio. Ne znam da li Ahmat baš može da završi sezonu među tri najbolja tima u ligi, ali top pet je realnost“, poručio je Melihov, koji ove sezone brani za jermenski Urartu.

Ahmat je osnovan 1946. godine, ali nije igrao bitnu ulogu u svetu fudbala sve do raspada Sovjetskog Saveza. Od 1992. godine je polako krenuo uspeh kluba koji se sve do 2017. zvao Terek, a jedini trofej u vitrine kluba je došao 2004. godine, kada je osvojen Kup Rusije. Naredne sezone je Terek predstavljao Rusiju u kvalifikacijama za Kup UEFA, eliminisao je Leh iz Poznanja, ali je potom izgubio od Bazela. Iako od tada nijednom nije ispao iz ruske Premijer lige, Terek se više nijednom nije domogao međunarodne smene. Pomenuto peto mesto, kao kruna jednog ciklusa, nije bilo dovoljno za to.

Terek je promenio ime u Ahmat u čast bivšeg predsednika Čečenske Republike Ahmata Kadirova, koji je ubijen u atentatu bombom 9. maja 2004. godine.

Pod novim imenom je tim prošao kroz tranziciju, osvežio je ekipu i od 2019. konstantno napreduje. Prvo je sezonu završio na 13, pa na 11. poziciji, a prošle godine je bio sedmi. Susret sa Parijem NN, još jednim ruskim klubom koji je menjao ime, dočekuje na petoj poziciji.

Ahmat je dužnik današnjem rivalu za poraz u prvom krugu prvenstva. U Grozniju 10. septembra Pari NN je savladao Ahmat sa 3:1. Od tada, pa sve do prošlog kola, tim iz Nižnjeg Novgoroda nije zabeležio nijednu pobedu u Premijer ligi. Niz od pet poraza i jednog remija prekinuo je iznenađenjem u Moskvi prošlog vikenda, kada je savladao CSKA sa 1:0. Sa ta tri boda Pari NN je pobegao iz zone ispadanja.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

RUSIJA 1 – 17. KOLO

Petak

17.00: (2,95) Pari NN (3,30) Ahmat (2,45)

Subota

10.00: (1,75) Ural (3,60) Fakel (4,90)

12.00: (2,45) Krilja Sovjetov (3,35) Rostov (2,90)

14.30: (14,0) Torpedo Moskva (6,75) Zenit (1,20)

17.30: (4,20) Lokomotiva Moskva (3,50) Spartak Moskva (1,88)

Nedelja

12.00: (2,40) Orenburg (3,40) Krasnodar (2,90)

14.30: (3,90) Himki (3,50) Soči (1,95)

17.30: (2,60) Dinamo Moskva (3,30) CSKA Moskva (2,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1AhmatNižnji NovgorodMiroslav Bogosavac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara