AJ, AJ, AJ KAKAV AJAKS!!! Čas fudbala i u Torinu, Juventus mogao da primi pet komada! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.04.19. | 22:52

Ajaks ide po petu titulu prvaka Evrope, Juventus neće po treću

Šta rade ta deca, kakav fudbal igraju ti momci! Odakle takvi hrabrost i arogancija da se fudbalske lekcije dele Realu u Madridu, pa večeras i Juventusu u Torinu?! Odakle taj stav da se igraju fudbala protiv Kristijana Ronalda i jedne od najboljih ekipa sveta? Da im ne daju loptu, da je sakrivaju, da se šale sa njom po šesanestercu Juventusa kao u školskom igralištu.

Ajaks je učinio Juventus u Torinu inferiornim kao što odavno neko nije. Oduzeo mu je dostojanstvo. Toliko da je Juventusova jedina nada bila da im sudija svira penal koji su tražili u svakom kontaktu u poslednjih 20 minuta. Pobedio ga je 2:1, izbacio ga iz trke za titulu prvaka Evrope i da nastavio piše najlepšu fudbalsku bajku ove sezone u Ebropi! Večeras je pobedio fudbal. 

Izabrane vesti

A mogao je Ajaks makar još nekoliko golova da postigne. Mogao je Juventus da nastrada gore nego Real u Madridu pre nekoliko nedelja. Još jednu kultnu utakmicu je odigrala čudesna generacija amsterdamskih dečaka i nastavila fenomenalni marš ka petoj titulu prvaka Evrope. Juventus će na treću još da čeka... 

Istina, falili su Juventusu neki igrači, ali u ovaj tim je baš zbog toga i toliko uloženo. Baš zbog toga je kupljen Ronaldo, baš zbog toga imaju dve kompletne postave vrhunskih igrača. I sve je to bilo uzalud pred esencijom fudbala sa Johan Krojf Arene. Ovo večeras je baš bilo krojfoski. Veliki Johan je verovatno večeras negde gore zapalio cigaru, udahnuo duboko i nasmejao se gledajući kako njegov legat atomskim fudbalom mrvi Juventus na parčiće.  
"Pobeđivanje je važna stvar. Ali imati sopstveni stil, imati ljudi koje vas kopiraju i koji vam se dive, to je nešto najveće", rekao je jednom veliki Johan.

Ovo večeras je baš bilo sa stilom... Za polizati prste. 


JUVENTUS - AJAKS 1:2 (1:1) - prvi meč 1:1
/Ronaldo 28 - Van de Bek 34, De Liht 67/

Stadion: Juventus Arena. Gledalaca: 41.000. Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Juventus (4-3-1-2): Ščensni - De Šiljo (od 64. Kanselo), Bonući, Rugani, Aleks Sandro - Džan, Pjanić, Matuidi - Bernardeski (od 80. Bentankur) - Dibala (od 46. Ken), Ronaldo.
Ajaks (4-3-3): Onana - Feltman, Blind, De Liht, Mazraui (od 11. Sinkgraven, od 82. Magaljan) - Šene, Van de Bek, De Jong - Zijeh (od 88. Huntelar), Tadić, Neres.


Alegri je uspeo da oporavi Džana za meč, ali je morao da sastavi tim bez Mandžukića, Kjelinija i Daglasa Koste što su ozbiljni izostanci. Ipak, Juventusova klupa je toliko dugačka da je Alegri i bez pomenutog trilinga imao za klasu jači tim od Ajaksovog. Iznenadio je sa De Šiljom na desnom boku umesto Kansela, dok je povratak Džana preselio Bentankura na klupu.

Na drugoj strani je najbitnije bilo da se mozak tima Frenki de Jong oporavio i počeo u prvoj postavi dok je suspendovanog Taljafika levo zamenio desni bek Mazraui. I povredio se posle desetak minuta igre, pa je na teren morao nedovoljno pouzdani Sinkgraven.

Koliko je De Jongovo prisustvo bitno za Ajaks, videlo se od prvog  minuta. Ajaks je zahvaljujući njemu uspeo da uradi ono što ni mnogo jači i skuplji timovi nisu – da ne bude podređen protiv Juventusa u Torinu. Igrali su Kopljanici isto ono što i pre osam dana u Amsterdamu.

Sigurnost u pasu, dominacija u posedu, potpuno lud presing u pojedinim momentima, brza tranzicija i napad sa velikim brojem igrača. Anestezirali su Juventus! Nisu mu dozvolili da bude domaćin na svom terenu. Igrao se fudbal iz amsterdamske fabrike, a ne onaj pragmatični torinski u kojem se više čeka greška i pukotina u igri protivnika, nego što se oslanja na svoju vrlinu.

Svi napori Juventusa da uspostavi kontrolu su se odbijali od Ajaksovih savršeno postavljenih linija u kojima je svaki igrač umeo s loptom da se oslobodi pritiska. Lopta je večeras bila najbolji prijatelj amsterdamskih dečaka, lepila im se za nogu i samo ih nije slušala kada bi došli pred gol protivnika. Kao da su gosti imali igrača više, tako je to delovalo... Sve što je Juventus uspeo da stvori za 45 minuta igre je bio korner. Dovoljan za gol i vođstvo! Naravno, Kristijano Ronaldo! De Liht i Veltman se nisu razumeli na skoku, što je Portugalac iskoristio da glavom zakuca loptu u mrežu.

Iz prve šanse – prvi gol! kao u Amsterdamu. Ali je i odgovor bio kao u Amsterdamu. Ekspresan i bolan za Juve. Zijeh je šutirao sa distance, lopta zakačila jednog Juventusovog igrača taman tako da se idealno odbije na nogu Doniju van de Beku. Često u senci klasića De Lihta i De Jonga, ovaj momak je pokazao zašto je i on Ajaksovo suvo zlato. Kao da su mu 31, a ne 21 godina je mirno, rutinski i onako fudbalski kako ih tamo uče u toj fudbaldskoj laboratoriji, poslao loptu u sam ugao Juventusovog gola.

Očekivali su se pritisak i dominacija Juventusa u drugom poluvremenu, a da Ajaks zaigra malo više rezonski i kallkulanstki. Ali oni to ne umeju! Oni znaju samo za taj prelepi fudbal koji im je u DNK i koji naređuje da se protivniku natrpa mreža do vrha.

Ajaks je u drugom poluvremenu držao časove fudbala Juventusu. Ne pamtimo da je neko tako ponižavao Juve u Torinu kao Ajaks večeras. Da ne beše tog dečačkog preterivanja u igri i da ne beše Ščensnog na golu, Juventus bi večeras pretpreo katastrofu jednaku onoj Realovoj u Madridu.

Poljak je neverovatnom intervencijom jednom rukom izvadio zicer Zijeha, potom ispod prečke izvukao projektil Van de Beka, Tadić je odigravao štikle pored skamenjenog Bonućija, Juventus nije znao gde je lopta... I kada već nisu uspeli da im ušetaju u gol, Ajaksovi momci su rešili da Juventusu uzvrate na njegov način.

Matijs de Liht, taj štoper koji je zaludeo Evropu, taj fudbalski dragulj oko kojeg se otimaju bogat i veliki, večeras je odigrao partiju od 100.000.000! Ne samo da je kao 19-godišnjak maestralno komandovao odbranom, nosio sve u duelima – kako vazdušnim, tako i onima na zemlji – već je otišao i pred gol Juventus da presudi Bjankonerima. Ovoga puta ni Ščensni u kojeg je ušao Bufonov duh, nije mogao ništa...

Nastavio je Ajaks i dalje sa svojom igrom. Mleo je Juventus, sakrivao loptu, igrao se fudbala. Pogledajte ovo. Gledajte i uživajte šta ti momci rade. 

Imao je Ajaks još nekoliko napada da potpuno nokautira Juve, ali nonšalancija i umiranje u lepoti su ih koštali ubedljivije pobede. Spasavao se Juventus kada je Pjanić skoro na gol liniji isekao Tadićevu asistenciju, kada je Zijeh za malo bio u ofsajdu pre nego što je savio kiflu u mrežu Ščensnog i još nekoliko puta...

Fudbalski šou iz Amsterdama posle Madrida i Torina, sledeće gostovanje je zakazao u Engelskoj. Da li u Mančester ili Londonu, to ćemo znati sutra veče. Uživanje je zagarantovano. 

(FOTO: reuters)


tagovi

Doni van de Bek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara