Foto: AFP
Foto: AFP

Ajaks preživeo derbi i tandem Malen - Zahavi, megapojačanje Ale asistirao za bod na debiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.01.21. | 18:42

Izraelac postao prvi čovek od 2010. godine koji je dao dva gola Ajasu za 20 minuta igre

Nema mnogo većih rivalstava u holandskom fudbalu od onoga koje neguju Ajaks i PSV i verovatno iz vizure ekipe iz Ajndhovena ne postoji mnogo boljih načina da se preuzme čelo tabele nego da se pokori Amsterdam Arena. A Filipsovci mogu da krive jedino sebe što su prokockali prednost od 2:0 i tako propustili priliku da Kopljanicima zagorčaju život pred seriju derbija koja ih očekuje u januaru. Najveće fudbalsko zdanje u Amsterdamu ostalo je neosvojiva tvrđava za PSV od 2015. godine iako je gostujući sastav silovito otvorio utakmicu - 2:2.

Za oba tima De Topper je bio prvi okršaj u 2021. godini i već u prvom poluvremenu stekao se nepogrešiv utisak da su željni fudbala. Istina gostujući sastav je prvi ostavio takav dojam. Iznenadio je ekipu Erika Ten Haga već posle dva minuta igre.

Izabrane vesti

Polusezona u Ajndhovenu nije bila blistava za Erana Zahavija koji u decembru mesecu nije kročio na travnatu podlogu, ali ono što je Izraelac napravio za dvadesetak minuta igre u saradnji sa Donjelom Malenom ne pamti se od 2010. godine. Već u drugom minutu puleni Rodžera Šmita postarali su se za divan mat u tri poteza – Boskali je dugom loptom pronašao Malena, ovaj šmekerski, petom iz prve odigrao Zahaviju, a iskusni napadač spoljnom ćušnuo loptu pored Onane. Bio je to 5000. gol PSV-a u Erediviziji i samo ih je Ajaks kroz istoriju postigao više (5506).

U 20. minutu ista meta, isto odstojanje. Ponovo Malen pronalazi Zahavija, a Izraelac iz prve matira golmana Ajaksa i postaje prvi čovek od oktobra 2010. i Rikija Van Folksvinkela koji je dao dva gola amsterdamskom velikanu do 21. minuta igre.

Domaćin je bio u konopcima, ali je prve znake života pokazao u 28. minutu. Jedan od najtalentovanijih veznih fudbalera Evrope Rajan Gravenberh odložio je loptu na stranu ka Mazrauiju, desni bek je našao Tadića, a srpski reprezentativac iz prve slabijom nogom iz prve zatresao okvir gola. Bio je to nagoveštaj da se najmoćnija napadačka mašina holandskog fudbala pali i da neće tako lako debelo ostati ispod proseka od tri i po postignuta gola po utakmici.

Odbrana gostiju pukla je u 40. minutu najviše zahvajujući Dušanu Tadiću. Ostavio je Tezea u čudu na ulasu u šesnaesterac kod leve gol-aut linije pre nego što je omogućio Kvinsiju Promesu da nastavi da pomera granice. Momak kojeg je od sredine decembra pratila poprilična količina negativnog publiciteta je nastavio da pogađa svaki put kada preko puta stoje Filipsovci, a večerašnji nastup bio mu je peti po redu.

Velikan iz Ajndhovena je imao gol prednosti na poluvremenu, a trener Ajaksa Erik Ten Hag nije oklevao, pa se već od 46. minuta na terenu pojavilo najsvežije i najskuplje pojačanje u istoriji kluba Sebastijan Ale. Priča je mogla da bude bajkovita jer je doskorašnji napadač Vest Hema samo četiri minuta po ulasku na teren savladao Mvogoa na asistenciju Tadića, ali je su kolege Bjorna Kujpersa u VAR sobi sugerisale glavnom sudiji da je reč o ofsajdu i nisu pogrešile.

Međutim, Ale je dao doprinos na debiju. Reprezentativac Obale Slonovače je u 65. minutu prosledio loptu Antoniju, a Brazilac se sjajno snašao i iz poluokreta delimično ispravio grešku kada je kod drugog gola PSV-a izgubio loptu oko centra igrališta.Pokušavali su do kraja i jedni i drugi da eventualno reše meč u svoju korist, a Kopljanicima nije bilo svejedno u 89. minutu kada je loptu posle centaršuta po zemlji iz peterca raščistio rezervista Rensh.

Remi na Amsterdam areni najviše je obradovao fudbalere Fajenorda i Tventea koji su se pobedama u 15. kolu primakli čelu tabele i sada timovi pozicionirani od prvog do četvrtog mesta staju u svega tri boda.

EREDIVIZIJA - 15. KOLO

Subota

RKC –Den Hag 0:1 (0:1)

/Kemper 17/

Emen – Tvente 1:4 (0:3)

/Arauho 59 – Kerni 16, 63 Menig 33, Boš 42/

Herakles – Vitese 0:2 (0:1)

/Proper 38 ag, Bero 83/

Zvole – AZ Alkmar 1:1 (1:0)

/Klemen 9 – Midtsjo 67/

Utreht – Groningen 2:2 (1:2)

/Ramselar 39, Kerk 90 - Josten 16, Larsen 21/

Nedelja

Sparta -Fajenord 0:2 (0:1)

/Gertruida 11, Jorgensen 90+4/

Herenven - Fortuna Sitard 1:3

VVV Venlo - Viljem II 2:1

Ajaks - PSV 2:2 (1:2)

/Promes 40, Antoni 65 - Zahavi 2, 21/

*** kvote su podložne promenama



tagovi

AjaksEran ZahaviPSV AjndhovenDušan TadićDonjel Malen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara