Dušan Tadić (AFP)
Dušan Tadić (AFP)

Ajaks se izvukao u finišu golom koji bi mogao da odluči titulu

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.05.22. | 16:43

Amsterdamski velikan jedva preživeo gostovanje AZ Alkmaru, ali poklonio PSV-u šansu za povratak u borbu za šampionski naslov

Mogao je Ajaks dva kola pre kraja takmičenja u Erediviziji da ode na sedam bodova prednosti i da u nastavku dana čeka kiks PSV-a na De Kajpu protiv Fajenorda kako bi možda već danas proslavio titulu. Međutim, stvari protiv AZ Alkmara uprkos činjenici da su Amsterdamersi prvi stigli do prednosti nisu tekle po planu - 2:2, pa će Filipsovsi u slučaju da savladaju finalistu Lige konferencije prići na samo dva boda zaostatka lideru na tabeli.

Kopljanici su poveli u finišu prvog poluvremena, ali uz nekoliko promašenih zicera probudili domaćina koji je preokrenuo rezultat nekih dvadesetak minuta pre kraja. Zamirisalo je na tek četvrti prvenstveni poraz Ajaksa od starta sezone, ali je Edson Alvarez u 86. minutu pružio svom timu ruku spasa. Bod koji je Meksikanac doneo gostima mogao bi da bude od presudnog značaja, jer zahvaljujući njemu Ajaks ima pravo da u naredne dve utakmice jednom odigra nerešeno i to bi mu garantovalo titulu čak i da PSV pobedi sve tri utakmice koje su mu ostale do kraja.

Izabrane vesti

Dušan Tadić i Sebastijan Ale, dvojac koji ove sezone u holandskoj eliti ima 33 gola i 24 asistencije nije uspeo da konkretnim napadačkim učinkom odvede Ajaks na korak do titule. Čak se i golgeter iz Obale Slonovače poprilično obrukao promašajem iz peterca kada su svi kojima je Ajaks u srcu već videli loptu u golu. Od igrača koji je postigao 33 gola u svim takmičenjima ove sezone, pogodak sa četri metra se nije dovodio u pitanje.

Talentovani ofanzivac Brajan Brobi je u 42. minutu doneo prednost Ajaksu, ali je propustio priliku da je udvostruči koja mu se ukazala u uvodnim minutima drugog dela. Kazna je stigla nakon sat vremena igre zahvaljujući Vangelisu Pavlidisu, napadaču koji se 41. golom od januara 2019. godine i debija u Erediviziji profilisao kao najbolji strelac holandske elite u tom periodu. Desetak minuta kasnije Norvežanin Hakon Evjen je doneo preokret domaćinu i potencijalno bodovno izjednačenje na tabeli sa četvrtoplasiranim Tventeom koji drži poziciju koja garantuje Ligu Evrope.

Na nesreću navijača u Alkmaru, domaćin nije izdržao do kraja, te je zbog gola Alvareza propustio priliku da i drugi put ove sezone savlada Kopljanike u prvenstvenoj utakmici. U prvom delu sezone na Johan Krojf areni bilo je 2:1 za AZ, a jedan od strelaca takođe je bio pomenuti Pavlidis.

Sada je na PSV-u da trijumfom protiv Fajenorda iskoristi šansu koju mu je amsterdamski gigant poklonio. Ukoliko ne pobedi na De Kajpu, teško da će u poslednje dve runde dočekati dva kiksa Ajaksa, ali ako slavi...

Ipak Flipsovci koji u sledećem kolu dočekuju NEC, a u poslednjem gostuju fenjerašu Cvoleu imaju za nijansu lakši raspored od Tadića i drugova koje čakaju domaćinstvo Herevenu i nezgodno gostovanje Viteseu u završnoj rundi.

EREDIVIZIJA - 32. KOLO

Petak

Kambur - RKC 1:1 (0:0)

/Smit 90 - Šmit 72ag/

Subota

Tvente - Fortuna Sitard 1:2 (1:2)

/Van Volsfinkel 37 - Fleming 25, 42/

Zvole - Utreht 1:1 (0:1)

/Redan 73 - Ter Avest 29/

Vilem Drugi - Herakles 2:0 (2:0)

/Damers 15, Hornkamp 17/

Groningen - Sparta 1:2 (0:1)

/Mejer 77 - Vershuren 20, Taj 57/

Nedelja

NEC - Go Ahed Igls 1:0 (0:0)

/Sisoko 90+1/

AZ Alkmar - Ajaks 2:2 (0:1)

/Pavlidis 62, Evjen 75 - Brobi 42, Alvarez 86/

Vitese - Herenven 1:2 (1:0)

/Bero 45+1 - Sar 75, 83/

Fajenord - PSV (u toku)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

AjaksDušan TadićAZ Alkmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara